Keeping My Journal

Salam.

It’s been a while. I am not sure why suddenly blogging felt so distance to myself and many other writers.

Dahulu, kami membesar dengan blog. Kami membina diri dengan blog. We learned the journey about ourselves through our blog.

Many successful people will keep their journal because they can mentally focus on what they really want in their life.

And I, became myself when I’m blogging. It felt so much different than writing a book where I have to think hard enough about the content, the plot and the structure of the sentences, just to ensure it fits the expectation of the readers.

Here, I only have you. And I know you won’t judge me when reading this. Perhaps you are just curious, as much as I curious about other bloggers too. Weirdly, I used to be good in expressing myself in Malay, but now, English seems more connected to my heart. ( I hope you don’t mind sebab rasa macam if tulis melayu ni mesti tulisan cam tulis kat wassap huhuh).

Since this blog has been ancient for a while, and I guess the only reason I am sharing this is because perhaps not many people will bother to read blog again unless they really search for it ( like when I did search for my partner’s blog and found astonishing writing of her’s and glad that I have chosen her as CEO of our publication company).

And truly if you really read this, you are really honest to know and learn, so perhaps I dont have to seal my story just to myself. Or perhaps, you would not repeat the same mistakes as I did before ( and this is the biggest purpose why I am writing this entry).

So here is my story.

I never really thought that I would be involved in business. I have planned it somewhere in my life, maybe when I was 40. My life is all about giving dakwah as it best. Cause I find my purpose of life in it. I found an enjoyment as well as resentment, but dakwah always keep me going.

Maybe it’s because I get connected to people. I learned about them. Inspire them, and drive them to be a better person. And it gives me such a rewarding feeling.

I have once had about 35 anak usrah in a year. It was my second year of housemanship. Maybe it was the rollercoster time of my life apart from now. Having difficulty in my marriage, having new 18 anak usrah in 1 usrah, having 1 usrah online in Russia, and another usrah penggerak in Scotland, combine together with Leeds, it was hectic but yet, it was really wonderful moment. I really treasure my time with all of them. And we still feel connected until today. I was also leader of dakwah group in Scotland ( Mas’ulah Scotland), and alhamdulillah, able to finish off my houseman on time.

Never I thought, the struggle that I experienced, equipped me to the day Allah has planned for me.

Dakwah in UK thought me about management and efficient. Management of time and people, efficient in resources.

I never really passion about anything apart from dakwah. I was used to prioritise to deliver any sort of dakwah to the public, especially in tarbiah. I understand my mutarabbi like I understand my ownself, and that set another path that i never thought I would embark in.

When I came back to Malaysia, life is so much different. I struggle a lot. With marriage. With family. With money. I was broken when I came back. Money and soul. I was forced to leave dakwah cause I have given such bad impression about how I manage my life.

A lot of people query about my life especially my marriage life, but only who close knit really knows. And really it has affected the way I see myself for about a year or so, until I found greater purpose in life, encompasses of what I believe in, that is; business for dakwah.

I never thought I would able to start bussiness with my partners, in making Islamic magazine, then Islamic bookshop then Islamic book publication, in the midst of having a great difficulty in my personal life. But Allah has helped me a lot. And He sent me angels among my family and friends who supported me a lot and give me strength to breath again.

Was it escapism? Not really sure, but all I know, helping other people, to get to know Allah, at the same time, providing a job to others are much more important than thinking about my problems.

We had work it out ( my ex and I), trying to get a lot of people’s help, at the end, after a lot of syura and suggestion from my family and my murabbis, we have to end the marriage.

You see, I was trying to potray how good a couple married under help baitul muslim is. How good is when an ukhti is married with an akh, who are equally quite active in dakwah. But never can we deny that one particular fact in marriage;

” Dalam perkahwinan ini, ada hubungan manusiawi yang anti perlu perhatikan. Ana tak rasa dia ada rasa suka pada anti.”

Among 8 murabbis that I consulted before my marriage, there is one murabbi who knows me since I was primary school ( actually senior sekolah), who against our marriage. Obviously I proceed since other 7 seems quite ok.

But after struggled to make things work for 2 years, his words keep haunting me. Until now.

” Jangan abaikan faktor manusiawi dalam perkahwinan. Perlu ada rasa cinta dan suka sebelum berkahwin.”

Duh. It’s hard though. Come on. I was busy doing dakwah and yeah , ikhtilat seems to be a major sin among pendakwah that time ( don’t get me wrong on this. We all see ikhtilat in different ways when come back to malaysia and when working with other people). Really I dont have time to get to know people, let go date and fall in love. Infatuation and minat tu biasa, and that’s what I felt toward my ex before accepting his proposal.

Anyway, the point is ( if cerita semua nanti cam tak de can nak tulis satu buku tentang ni kan hihih), Allah has better plan for us. Sometimes kita rasa kita dah plan hidup kita properly. Kita dah choose the right person. Tapi, Allah nak tarbiahkan kita sesuatu yang sangat besar dalam hidup kita. Allah nak ajarkan kita kesabaran luar biasa yang tak dapat kita hadapi bila kita hidup seperti orang lain.

Dan apa yang paling besar saya belajar , dan sangat sedih untuk menerima hakikat ini adalah;

Akhawat pun boleh sangka buruk, dan menyalahkan ukhti itu sendiri bila datangnya isu penceraian! ( oh man , this really broke my heart! Ada ke even akhawat yang kenal lama dengan saya cakap masalah ini puncanya adalah saya? Memang harus bersabar atas kesabaran. tapi itu buat saya belajar banyak benda).

Memang ramai orang akan menyalahkan perempuan bila datang isu penceraian. Not sure why we have that mentality. Of course ramai setelah itu berjumpa saya untuk consult tentang masalah perkahwinan, and I know I was not alone facing this problem.

But alhamdulillah, I came back strong. I became more involve in dakwah. In total, opened up 5 companies, close another 3 and now focus only on 2 companies, managed to write up 6 books, completed my masters, became medical specialist and…….

And my ex, I was trying to help him come back to dakwah initially ( well adalah story yang lain2), cause I know it might be difficult for him to be back in dakwah compare to me ( since I have many connections back in my earlier dakwah days in malaysia/al-amin, whereas he only started to know dakwah in UK), but at the end, memang up to that person willingness to strive in this path.

I have move on, and perhaps there is more exciting things ahead of me , including getting to know new person. And really open up my horizon to think that, sebenarnya jodoh kita bukanlah harus dikalangan ikhwah akhawat pun ( cause i really strong headedly think initially this is the case), malah mungkin lebih baik dengan orang luar, walaupun idealnya memang perlu cari orang sesama jemaah. Tetapi sesama jemaah juga punya kelemahan yang kita harus terima secara manusiawinya, namun tidaklah menjadi alasan untuk kita membesarkan kesalahan masing-masing.

Cukuplah ia menjadi satu pengajaran, dan pembelanjaran yang besar. Barangkali Allah hendak mengetuk keegoan saya yang strict atas benda tak perlu. Barangkali Allah nak saya melihat bahawa semua ikhwah akhawat adalah manusia dahulu sebelum pendakwah. Yang punya hati, perasaan, dan tentunya kesalahan!

Dan tentunya supaya saya membuka hati bahawa, barangkali yang tidak berada dalam jemaah itulah penyokong yang terbaik untuk diri kita. Supaya kita tak terkongkong dan terperangkap dalam pemikiran yang satu, dan lebih mudah menghargai….

 

Cukup dulu cerita saya kali ini. Jika ada lagi points, saya akan share.

 

 

Advertisements

HARI RAYA EIDUL ADHA – memoar Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail dalam pengorbanan yang ‘real’ dan tulen.

.
download-dp-bbm-hewan-kurban-bergerak-lucu

Sebagai penyempurna haji, ibadah korban atau ‘udhiyyah’ disyariatkan pada hari ini, dan juga hari-hari Taysriq 11-13 Zulhijjah.
.
“Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah” ( QS Al-Kausar 2)
“Sesiapa yg mampu berkorban, tapi tidak berkorban, jangan hampiri tempat solat kami”. (HR Hasan. Riwayat Ahmad, Ibnu Majah, Al-Daraqutni, Al-Hakim)
.
Hadis dari Abu Ayyub, “Pada zaman Rasulullah seseorang menyembelih seekor kambing sebagai korban bagi dirinya dan keluarganya.” (Al-Tirmidzi)
.
Walaupun kita tak pergi haji, disunatkan juga kita melakukan ibadah korban ini.
.
“Tidak ada suatu amalan yang paling dicintai oleh Allah dari Bani Adam ketika hari raya Idul Adha selain menyembelih hewan kurban. Sesungguhnya hewan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk, bulu, dan kukunya. Dan sesungguhnya darah hewan kurban telah terletak di suatu tempat di sisi Allah sebelum mengalir di tanah. Karena itu, bahagiakan dirimu dengannya.” (HR. Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Hakim)
.
Kenapa hebat sangat ibadah korban ini? Kenapa ditekankan dan dijadikan ibadah yang amat disunatkan serta besar pahalanya?
Nabi Ibrahim adalah seorang yang agak berusia ketika mendapat kelahiran Nabi Ismail. Berpuluh tahun baginda doa dapat anak soleh seperti Nabi Ismail.
” Dan Nabi Ibrahim pula berkata: “Aku hendak (meninggalkan kamu) pergi kepada Tuhanku, Ia akan memimpinku (ke jalan yang benar). Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh. Lalu Kami berikan kepadanya berita yang mengembirakan, bahawa ia akan beroleh seorang anak yang penyabar.” ( As-Saffat : 99-101)
Tentu Nabi Ibrahim happy sangat sebenarnya bila dapat anak selepas dah tunggu lama. Maka membesarlah Ismail, menjadi harapan pewaris dan penyambung salah-silah keluarga.
Satu hari Nabi Ibrahim bermimpikan wahyu dari Allah, untuk sembelih anaknya.
Boleh imagine? Dahlah lama tunggu anak, pastu kene sembelih?
“Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: “Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?”. ( As-Saffaat: 102)
Ramai orang melihat, Nabi Ibrahim sahaja yang berkorban di sini. Korbankan rasa cintakan seorang ayah kepada anaknya. Namun sebenarnya, yang hebat berkorban juga adalah Nabi Ismail!
“Anaknya menjawab: “Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar”.
Nabi Ismail minta pada ayahnya; ikat kuat-kuat agar dia tak gerak, tanggalkan pakaian jangan kena darah, tajamkan parang dan segera sembelihan. Dia tak mahu rasa kesakitan ketika perkara itu dijalankan.
Dalam perjalanan ke tempat korban, syaitan goda Nabi Ibrahim dan Ismail untuk tak buat, tapi Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim dengan tekadnya menepis godaan tu.
Nabi Ismail minta ayahnya Nabi Ibrahim tutup wajah beliau supaya ayah dia tak ragu-ragu nak sembelih sebab rasa sayang dan sedih pada anaknya.
Nabi Ismail barangkali sebaya atau lebih muda dari kita. Baginda telah korbankan diri dan kepentingan peribadi untuk bantu ayahnya taat perintah Allah.
Nabi Ibrahim sudah tentu tak dapat nak sembelih anaknya kalau anaknya melawan dan memujuk. Tapi Nabi Ismail berkata, dia termasuk orang yang sabar. Malah, memudahkan ayahnya untuk melaksanakan arahan Allah itu.
Sebenarnya, kesabaran itu kurang ada dalam diri kita sebagai anak muda.
Kita selfish, kita ego, suka ikut kepala sendiri,tak sanggup berkorban utk mak ayah.
Nabi Ismail, pada usianya seperti kita, bantu ayahnya mentaati perintah Allah yang sangat berat bagi mereka berdua!
Akhirnya, di saat sembelihan itu dibuat, parang Nabi Ibrahim tidak berjaya menyembelih Nabi Ismail. Malah Allah gantikan dengan kibasyh(kambing).
“Wahai Ibrahim, sungguh kamu telah benarkan mimpimu. Sungguh Kami berikan balasan kepada orang yg buat baik. Sungguh ini ujian yang nyata. Dan kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar. Kami abadikan untuk Ibrahim itu pujian baik pada orang akan datang. Kesejahteraan ke atas Ibrahim. Sungguh Kami beri balasan kepada orang yang buat baik.” ( As-Saffaat: 105-110)
Kita kerjakan ibadah korban untuk ingati peristiwa ini setiap tahun. Nabi Ibrahim dan Ismail korbankan “the only thing they love the most!”
“For the sake of Allah!”
Semata-mata nak dapat redha Allah!
Kita sanggup tak korban benda paling kita sayang untuk Allah?
Inilah erti korban yang sebenar. Letak Allah no 1.
Korbankan perasaan dan diri kita untuk Dia.
Ganjarannya lebih baik dari apa kita sangka.
Moga ibadah korban kita diterima oleh Allah.
Moga kita mampu berkorban seperti Nabi kita Ibrahim dan Ismail, insyaallah!

Dunia sudah berubah, bagaimana pula dengan kita?

Salam.

Dunia blogging juga sudah berubah. Dahulu begitu ramai mencari input dari blog untuk pengisian jiwa mereka. Kini, dunia sudah mula mencari sesuatu pengisian dengan cepat dan mudah. Maka YouTubelah menjadi pilihannya.

I guess ramai juga struggle sekarang untuk menulis konten berbisa yang mampu ‘hook’ orang membacanya. Malah anak usrah saya sendiri struggle untuk membaca lebih dari 30 minit sehari. Blog saya? Bertuah juga jika mereka sekali sekala membuka dan membacanya.

Moga negara merah di atas mampu bertukar menjadi hijau selepas ini..

Tidak seperti belasan tahun yang lampau di mana kami bertaut kasih dan membina inspirasi menerusi penulisan. Maka penulisanlah tempat kami mengayam kasih dan mengugah idea baru membina gagasan dalam perjuangan dakwah.

Barangkali penulisan saya juga turut mengikat ilmu-ilmu yang dipelajari lewat usrah mahupun bacaan buku.

 

Kini, segalanya kelihatan begitu malap dan hambar. Walaupun suara kebangkitan sering berkumandangan untuk memberikan peringatan, barangkali kerana desakan dan tekanan begitu dahsyat di negara ini, sesuatu yang drastik harus dilakukan dengan segera. Menukar pemerintahan merupakan agenda utama, termasuk penyiapan melahirkan kepimpinan negara baru yang lebih amanah dan cekap mengurus tadbir negara ini.

 

Kefahaman dakwah yang dipelajari lewat pelajaran buku tarbiah sendiri harus mampu diterjemahkan ke atas waqie negara yang sama sekali sekala berbeza setiap penggerak dakwah menafsirkannya. Pada tahapan yang sama, desas desus bahawa penggerak dakwah di Indonesia mahupun di Mesir juga mengalami kemalapan yang sama.

Jumlah ahli terlalu ramai dan terlalu cepat diterima menjadikan sistem tarbiah dan penyusunan tanzim mengalami kepincangan tersendiri. Walau usaha pembaikan tetap ada, namun tentu memerlukan masa dan tenaga berterusan.

Apabila melihat perkara ini, aku sendiri terketuk dan harus menerima dengan realiti yang perit bahawa realiti dakwah tidaklah seperti yang diharapkan. Bekerja dalam sebuah kumpulan yang besar, kita harus terutama sekali menurunkan keegoan dan pendapat peribadi, serta cuba mencari titik pertemuan dan persamaan. Perlu lebih banyak mendengar dari memberi pendapat. Malah jika kita nak sesuatu perkara dilakukan, kita perlu terima perkara itu akan mengambil masa untuk diputuskan. Kerana itu ramai anak muda akhirnya suka bebas bekerja sendiri tanpa terikat dengan mana-mana jemaah, kerana itu lebih mudah can cepat buat mereka.

Namun, tentu ada kebaikan pada jemaah walaupun ada kelemahan yang harus sama-sama ditampal.

Jemaah tidak pernah sempurna. Namun, dalam ketidak sempurnaan itu, jemaah membantu kita menjadi manusia sempurna, hanya apabila kita benar-benar menghidupkan tiga rukun usrah yang Hasan Al-Banna sentiasa sebutkan.

  1. Taaruf
  2. Tafahum
  3. Takaful.

 

Tafahum itu berlaku apabila saling menasihati. Taaruf itu menghasilkan cinta. Takaful itu manifestasi hubungan kasih sayang teramat erat.

Benar, golongan salafi, ilmuan, malah pendakwah terkemuka jarang mahu terikat dengan jemaah/NGO gerakan dakwah. Malah, ramai berkomentar akan kepincangan sistem usrah yang jemaah NGO ini bawakan. Apatah lagi mereka datang dari background syariah, malah bertalaqi dan menuntut ilmu dari ulama besar dari Mekah/Madinah/Jordan, apalah yang ada sangat pada kader dakwah yang hafalan Quran sendiri masih tergagap, malah barangkali tidak menguasai kitab-kitab popular Imam Hadis sekalipun.

Dahulu barangkali kader-kader dakwah mampu merasa yakin bahawa kefahaman dakwah mereka lebih kebal berbanding ilmu-ilmu yang dimiliki oleh para pelajar dari timur tengah. Namun, kita sendiri melihat kecairan ramai kader dakwah ini, terutama yang berlatar belakangkan ilmu pendidikan sains. Apabila mereka bekerja, mereka tidak lagi berkesempatan untuk menambahkan ilmu agama mereka sendiri. Pekerjaan mereka sendiri tidak menambahkan suasana keilmuan. Usrah sendiri hambar. Daurah terkadang hampir tiada. Masa yang ada disibukkan dengan mesyuarat dan agenda perubahan masyarakat.

Maka, apabila diminta mengisi tazkirah mahupun ceramah, tidak mampu mereka menandingi asatizah dari latar belakang syariah yang lain. Maka jemaah dakwah ini hilang magnetnya menarik potensi insan lain ke dalam jemaah.

Beza jika kader dakwah itu memiliki sumber keilmuan begitu mendalam sekali. Hasan Albanna, Abdul Qader Audah, Imam Maududi, kesemua mereka memiliki magnet ilmu tersendiri. Mereka ada substance yang unik bagi menarik orang mengikuti mereka. Begitu juga jika di kawasan Asia, Ustaz Anis Matta, Burhanudin Helmi, Tuan Guru Nik Aziz, Ustaz Dahlan, juga beberapa asatizah dari IKRAM mahupun ISMA, sebahagian mereka ada kualiti ilmu begitu mengagumkan.

Ilmu itu, apabila digabungkan dengan khazanah dakwah, maka ia mampu melassokan ramai anak muda bekerja di dalam jemaah dakwah mereka.

Ironinya, anak muda penggerak dakwah, amat kurang sekali sebegitu. Ramai antara kita berada dalam background medik dan engineering. Apabila dah begitu menjurus dalam bidang perubatan, maka tumpuan lebih kepada pekerjaan di hospital mahupun research-research yang begitu mengambil masa. Apabila sudah berkeluarga, maka di situ tumpuan harus diberikan.

Maka, bila saatnya engineer dan para doktor ini mampu menjadi ilmuan yang dapat menjadi magnet kepada orang baru masuk ke dalam jemaah dakwah?

Akhirnya, terpaksalah dikorbankan masa dan tenaga, untuk menguasai ilmu quran, hadis, sirah, fiqh, dakwah, syariah dan lain-lain. Begitu juga harus berusaha untuk menghafal al-Quran dan hadis yang popular.

Ada juga mengatakan biarlah para doktor ini fokus kepada ilmu kedoktoran dan berdakwah di bahagian itu. Namun, jujurnya telah dicuba perkara itu, namun tidak setinggi kemanisan apabila kita mampu menguasai ilmu Islam dan menjuarai kefahaman itu di dalam masyarakat.

Dunia sudah berubah.

Mad’u kita sendiri pun. Kita tidak lagi dapat menjadi jaguh usrah apabila diri kita tidak ditingkatkan secara eksponensialnya. Pangkat di tempat kerja kita makin meningkat. Duit kita makin membiak. Rumah dan kereta semakin bertambah. Namun, itu bukanlah tarikan manusia kepada dakwah kita. Dakwah kita tetap menjadi tarikan dan perhatian kerana ‘content’ yang kita bawa, disamping keikhlasan begitu tinggi untuk melihat agama Allah ini ditegakkan di atas muka bumi ini.

Perjuangan kita semakin mencabar, kita melawan bukan sahaja mehnah dari pihak luar, namun dari dalam diri kita juga. Bekerja dalam jemaah yang besar, tentu mencabar berbanding jemaah yang lebih kecil. Masing-masing dengan kelebihannya. Cuma terfikir, jika negara Islam dapat ditegakkan, bukankah kita bertanggungjawap kepada jutaan manusia lain di negara-negara tersebut. Mampukah kita?

Sungguh, tempat akhiratlah kerehatan sebenar. Selagi nyawa masih dikandung badan, selagi nafas ini berhembus, selagi itulah dunia merupakan tempat perjuangan teramat mengasyikkan sekali.

 

Moga kita semua beroleh syurga insyaallah.

Muharikah

21 Syawal 1438H

Menjadi diri sendiri

Salam,

Penulis ini memiliki jiwa perindu.

Rindu menjadi dirinya sendiri.

Rindu pada nukilan yang penuh tulus tanpa berharap pujian.

Rindu untuk menulis dari lubuk hati rasa yang dalam.

Semenjak menerbitkan beberapa buku, memang aku sedari tulisanku sudah sedikit sebanyak terpengaruh memikirkan apa expectation orang lain dari tulisan aku itu. Pasti akan terfikir, akan ada orang baca tak tulisan ini? Ada orang sanggup beli tak?
Sedangkan satu zaman dahulu, aku tak pernah memikirkan expectation orang. Aku hanya menyampaikan. Yang aku mahu adalah berkongsi rasa dari jiwa yang tak seberapa ini, agar berkocaklah semangat orang yang membacanya, dan terinspirasilah jiwanya untuk bangun meneruskan kehidupannya penuh bersemangat.
Seringkali aku bertemu insan yang pernah terasa terbangkit dengan penulisanku. Paling terkesan adalah apabila beberapa ikhwah muda yang sering menyapa dan mengucapkan terima kasih, kerana katanya, ” Tulisan akak banyak menyedarkan saya.”

Di zaman itu, aku belum mengambil keputusan untuk berada di publik. Di waktu itu fikiranku hanya memikirkan untuk menggerakkan dakwah di tempatku bermastautin, united kingdom. Seterusnya memberikan semangat kepada adik-adik yang datang bertandang menziarahi di bumi Scotland itu untuk mengutip rasa hamasah dan semangat.

Tentu, fasa hidup yang bertambah usia ini mengubah persepsi dan cara kita melihat dunia. Aku pun sering ditampar-tampar dengan hakikat kehidupan sehingga kedu untuk menulis kelemahan diri di dada wordpress ini. Apabila dikenali, memang tidak dapat lari dari dinilai manusia. Satu aspek yang agak sukar untuk berbuat pada tahap itu adalah menjadi diri sendiri.

 

Menjadi diri sendiri ini bermakna, mengakui kelemahan dan ketidak pandaian dalam aspek kehidupan. Mahupun kegagalan yang amat dimalu dikongsi, namun hakikatnya kegagalan itulah yang menciptakan citra hidup yang begitu pelangi sekali dalam kehidupan ini.

 

” Akak , tak semua orang positif macam akak.”

” Akak, tak semua orang tahu apa yang mereka nak buat dalam kehidupan mereka macam akak.”

 

Jujurnya, barangkali apa yang aku tulis dalam buku aku itu merupakan sisi kebaikan yang ditonjolkan disebalik pengalaman yang begitu mendukacitakan.

Jujur, aku mahu katakan pada mereka, aku pun tidak pasti jalan apa yang aku lalui ini. Aku tidak pasti adakah penghujung hayatnya itu berbuah kebaikan, ataupun kerugian. Yang pasti, aku luruskan niat, agar walau gagal sekalipun langkahku ini, pasti sekali berbuah pahala.

Banyak yang aku mahu kongsikan, namun penulisanku kali ini ingin memberitahu kalian pembacaku yang setia, yang mengenaliku sejak 10 tahun yang lampau ( wow! Membesarnya kita semua!) bahawa penulisanku kali ini akan beranjak dewasa serta berubah dimensinya.

Dari persoalan tarbiah dan fikrah, akan aku kongsikan erti kata kehidupan dari kaca mataku sendiri, yang terlibat dengan penglibatan dakwah sejak berada di Malaysia.

Juga tindakan yang aku ambil sepanjang hayat aku di sini.

Aku mahu ia diabadikan di sini sebagai pedoman. Barangkali bermanfaat buat kamu, agar kamu alirkan ilmu dan pengalaman ini buat generasi akan datang. Jika sempat, barangkali mampu dibukukan, jika tidak, jadilah ia mutiara yang menjadi rujukan pada kesempatan yang tidak pernah enggan.

Buat followerku yang setia, kalianlah sumber inspirasi saya untuk terus menulis!

Tips Menulis dengan Cepat dan Tepat

IMG_20170430_185617.jpg
Percaya atau tidak, saya tulis buku ini selama 2 jam! 

Setelah jelas Target Market, Topik Dan Bahasa yang mahu digunakan, kemudian, seorang penulis itu haruslah:

1) Idea
Jika ada idea, tulis. Rekod. Jadikan status FB, apa sahaja. Jangan biarkan idea itu berlalu pergi. Sekarang sudah ada wattpad. Boleh juga.

2) Rangka
Buat rangka untuk buku yang ditulis. Tuliskan poin untuk muqadimah, poin isi penting dan poin penutup. Framework ini penting supaya tak tersasar idea. Jika ada idea lain, buka folder/file lain untuk tulis idea itu.

3) Masa
Allocate masa khas untuk menulis dan sambung kembali poin tadi dengan baik. Setkan dateline. Jangan lebih 3 bulan. Paling bagus sebulan. Usahakan sehabis baik sampai siap satu buku. Allocate sejam sehari sampai siap

4) Jangan edit
Tulis sahaja idea sampai habis. Jangan edit. Biarkan sahaja idea itu flow.

5)Baca semula dan peram
Peram ini penting untuk kita membuat research dan berbincang dengan sahabat handai akan content kita. Lebih mengkayakan dan mencantikkan. Peram jangan terlalu lama, Paling lama 3 bulan. Paling cepat sehari.

6) Edit
Edit supaya sedap dan seronok dibaca publisher. Setiap publisher menerima purata 5-6 manuskrip seminggu. Manuskrip yang sedap dibaca biasanya menjadi minat bagi publisher.

Yang penting, kene tulis dan buat. Dari 20 orang yang saya temui inginkan menulis, hanya 1 orang yang akhirnya usaha menulis, walaupun sekadar sebuah artikel. Sebab itu, kita jangan cerita kita nak tulis buku, kita tulis terus. Masa takkan lapang bagi kita, kitalah yang harus ciptakan masa itu. Dan tentu kita tak boleh mengatakan kita tak cukup masa, hakikatnya, kita harus menguruskan masa itu agar cukup.

Moga berjaya!

Menulis untuk Generasi Millenium

File 02-05-2017, 23 11 13.jpeg
Fenomena Hijrah Indie 2017. Kami sendiri tidak menyangka bahawa belia Malaysia masih ramai cinta dan sukakan membaca. Barangkali mereka hanya perlu tahu bahan bacaan apakah yang sesuai untuk mereka!

Di sekeliling booth Hijrah Indie ramai yang kaget bagaimana booth tersebut sering dipenuhi oleh belia remaja berumur 16-30 tahun. Sampai ada yang mahu berbincang dan bergabung bersama untuk pesta buku tahun hadapan.

Generasi millenium sekarang ini, kita berhadapan dengan generasi yang ada ownership pada pilihan mereka. Dan mereka sangat memilih trusted brand yang mereka yakin boleh deliver produk yang mereka mahukan.

Kita berhadapan dengan generasi yang akan survey dahulu barang yang mereka mahu beli. Mereka akan bersembang di twitter dan IG, kemudiannya akan hypekan sesuatu buku sesama mereka. Hattakan mereka akan beli sesuatu yang muncul di timeline mereka kerana tidak mahu ketinggalan sekarang.

Kerana itu, apabila kita hendak menulis, kita perlulah menjadi trusted brand mereka. Samada kita bina follower kita sendiri, jika tidak, ‘menumpang’ brand publisher yang sudah ada trusted brand mereka. Ini bukan sekadar marketing, tapi lebih kepada untuk beli kepercayaan mereka.

File 02-05-2017, 23 15 40.jpeg
Kunjungan seramai  hampir 1000 orang setiap hari ke booth kami

Disebabkan itu saya sendiri ambil masa begitu lama sebelum buku saya dikeluarkan, kerana mahu bina follower yang begitu kukuh, sehinggalah apa jua buku yang ditulis, mampu dipercayai oleh pembaca.

Menjual buku sekarang, tidak sekadar pada contentnya, tetapi kepada sejauh mana kita menjadi penulis yang dipercayai oleh pembaca millenium kita.

Cuba lihat dan kaji bagaimana sesuatu buku itu boleh berjaya, dan bagaimana buku lainnya tidak. Adakah kita telah membina sokongan pembaca yang benar-benar percaya kita hanya mahu deliver yang terbaik sahaja dari mereka. Their RM 25 spend on our book is worth to spend on.

Selamat mencuba dan melakarkan penulisan yang baru untuk generasi millenium ini!

Tips untuk terbitkan buku

18119007_1408615289182459_7075808083906596274_n.jpg
Buku Terbaru saya 2017

Salam semua, lama tak share something di sini. Sempena pesta buku, ramai orang bertanya tentang tips untuk terbitkan buku. Di sini saya sharekan sedikit apa yang saya tahu dan observe.

Sesuatu buku itu, tidak kira sebagus mana pun isinya, tidak boleh lari dari tiga perkara penting ini:

1) Target audience
2) Content
3) bahasa yang sesuai dengan target audience.

Jika anda sedang menulis buku, mahupun sudah ada manuskrip, pastikan perkara no 1 jelas sekali. Akhirnya anda menulis untuk audience anda. Anda sedang bercakap dengan mereka. Anda sedang bercerita dengan mereka. Siapakah mereka ini? Perlu jelas dan terang. Jika no 1 itu jelas, maka yang lain-lain akan mudah. Perlu spesifik, umur mereka, latar belakang mereka, minat mereka, semua perlu diketahui sebelum sesuatu penulisan diterbitkan.

Conten/Plot cerita juga memainkan peranan yang penting. Jurujual dan pekedai mudah promosikan buku kita jika content bagus. Pembaca kita akan buat review dan share content dengan pembaca lain. Buku ini laku disebabkan perbualan orang sekeliling. Biasanya jika rakan rekemen, kebarangkalian untuk rakan lain membeli itu ada. Pastikan content anda itu memberi kesan kepada pembaca.

Bahasa . Ini memainkan peranan dari sudut memastikan buku anda ‘cangkuk’ mata pembaca hingga ke akhirnya. Tidak perlu berbunga, cukuplah bagi mereka melekat untuk membacanya.

Lastly, selamat berjaya! Menulis ini ibarat memandu kereta. Lagi lama praktis, lagi cekap kita jadinya. Yang penting, kene terus menulis tanpa henti!

#tipspenulisan
#sharingmuharikah
http://telegram.me/Muharikah