Pengalaman dapat SVT

Salam

 

Sepatutnya saya oncall hari ini, cuma pagi tadi ada palpitation yang sangat dahsyat. I self-diagnosed myself to have SVT sebab heart rate 180-200 camtu dan tak turun-turun. Buat valsavla manouvre ( tingkatkan intrathoracic pressure, buat tiup wisel dengan tangan,) dan carotid sinus tak jalan. sejam tunggu dalam kereta tak turun2 heart rate. time tu tengah memandu, tapi ada chest heaviness dan giddines. baru faham sangat kenapa patient post MI tak boleh bawak kereta. meamng tak stabil!

 

Disebabkan memang oncall hari ini, terpaksa gagahkan diri juga pergi ke ED. Maybe akan turun heart rate. tapi tak turun2 lepas 20 minit dalam kereta.. tiba sahaja ED, semua orang pelik, sebab mereka datang ke saya untuk refer case, tapi saya plak jadi patient. Haha. Nasib baik ada HO yang sangat baik dan bagus. she took the vitals that confirmed my hear rate beats around 200. ECG pun dibuat stat, mmg ada SVT. tapi time tu dah drowsy tahap bagai. tak cukup oxygen nak supply ke brain. rasa nak pengsan pun ada.

Terus depa kasi Adenosine 6mg. First time experience apa yang patient saya experience. selalu saya yang kasi adenosine tu kat orang Adenosine akan stopkan electrical circuit kat SA node, then back to sinus rhythm. tapi time ubat itu kena rasa macam nak collapse sebab rasa jantung berhenti sekejap. ( kene tgk gambar baru faham circuit kat jantung tu camne) Mengucap saya banyak2.

Maybe pagi tadi saya minum kopi yang triggerskan SVT ini.

Disebabkan mmg saya oncall hari ini, saya minta je HO saya clerk saya dan confirmkan management.

Alhamdulillah lepas rehat, keadaan makin baik, cuma diri kepenatan macam orang berlari. ( yalah jantung berdegup laju selama sejam lebih) . Dapat MC hari ini. Alhamdulillah dapat team yang best utk coverkan. Moga oncall mereka ok hari ini.

Artikel semalam ternyata amat viral. saya harap tidak ramai salah faham atas artikel itu. tiada niat untuk saya judgemental kerana adik2 yang saya rapat ramai yang dari mesir. saya menulis artikel ini pun untuk mereka agar mereka bertahan dan menjadi kuat.

 

Memang, sistem di malaysia tak ideal. boss pun tak best dan suka downgrade kan orang.

 

cuma mungkin ramai adik2 tak nampak yang sebenarnya MO pun kena downgradekan. Saya pun selalu je kena perli2 dan maki sewaktu saya jadi MO. time tu HOD mmg marah sangat2 kat saya.

‘ Im dissapointed at you Aisyah! Im very dissapointed!”

And dia sebut lagi kesalahan saya kat depan semua orang di dalam department kami ( tak sebutlah nama saya tapi semua orang tahu). ini terjadi sebelum saya start masters. i really do struggle. sampai sekrang specialist2 saya ingat saya sbb saya bermasalah di hospital lama saya.

 

At one point, in medical, kita akan lalui traumatized phase begitu. it make us strong though. it makes us want to be better. saya selalu rasa hampeh bila saya tak dapat detect diagnosis patient ataupun missed some blood investigations. kadang2 saya macam tengah penat dan stress tak sempat nak tengok patient details2. then time tu kesilapan akan berlaku.

Di malaysia sistem kita belum ideal lagi. support system kita sendiri belum cukup kuat lagi. tapi ramai doktor yang ada kesedaran try nak improvekan situasi ini walaupun ianya akan mengambil banyak masa.

seperti mana HO perlukan banyak latihan, MO pun sama, specialist pun sama. cuma of course pressurenya berbeza-beza.

Cuma, kena selalu berfikiran positif dan nampak matlamat besar di hadapan!

Rata-rata yang saya lihat akan progress dengan cepat dalam dunia perubatan ini adalah jika:

a) semua kawan2 dia amik masters

b) suami/isteri dah ada mrcp/mrcog etc

c) bila tgk junior dia jadi boss dia.

 

kalau graduan luar negara, ramai yang by default akan buat mrcp sampai habis dengan harapan jadi specialist kat malaysia tak payah buat kerja MO. tapi sayangnya mereka juga struggle kat mlaaysia sebab tak memahami sistem dan tak mahir praktikal prosedur.

Satu perkara dalam bidang perubatan yang harus kita fahami adalah, pembelajaran kita takkan berhenti medical school. Kita harus belajar sampai kita mati. Kena selalu updatekan knowledge. kena sentiasa aim untuk menjadi yang terbaik

 

Disebabkan itu, niat untuk jadi doktor harus bermula semenjak hari pertama di medical school.

 

Hari pertama di medical school kena nampak, aku mahu jadi doktor yang bagaimana?

 

Banyak saya nak tulis, tapi saya perlu berehat. Baru ambil bisoprolol untuk turunkan heart rate ( tak sangka umur 30 tahun ini kena makan ubat jantung juga huhuh). Ada soalan mrcp nak dibuat dan satu kes report kena buat. next time saya ceritakan kisah2 menarik yang bakal dihadapi ketika buat masters agar ramai lagi adik2 yang sanggup tempuhi jalan mencabar tapi manis ini. moga sama2 kita tingkatkan kapasiti diri dan ummah melalui bidang perubatan ini.

 

wassalam

AisyahZ

gombak

Advertisements

Kenapa saya buat masters?

Salam

lama dah tak mencoret di sini. Selalu ada mindset nak tulis pasal dakwah dan tarbiah sahaja. Namun sejak kebelakangan ini, tumpuan saya banyak diberikan kepada core speciality yang sedang saya bina sekarang : medical.

Dakwah ini mengajar kita untuk menggunakan segenap potensi kita untuk memberi kebaikan kepada ummah dan membawa manusia kepada Allah. Dari banyak-banyak potensi kita tersebut, kita harus pilih untuk benar-benar menjadi pakar di dalam bidangnya.

Saya memilih bidang perubatan, kerana ALlah memberi saya peluang yang banyak di dalamnya.
Walaupun minat saya teramat besar dalam bidang usul dakwah, penulisan sastera, dan bisnes. Namun, semakin meningkat usia, kita benar2 tak mampu untuk berbuat banyak perkara dalam satu masa.

Banyak pengisian dakwah dan tarbiah yang saya dapat di Malaysia, saya muntahkan kembali dalam bentuk pembinaan di medan dan ucapan-ucapan di dalam liqa usrah dan ceramah. Banyak masa difokuskan untuk membuat powerpoint dan juga membaca beberapa buku sebelum dapat membentangkan usrah. Tugasan penulisan di dalam JOM juga sedikit sebanyak terabai kerana kesuntukan masa yang ada.

Tambahan pula, saya sudah memasuki tahun kedua dalam bidang masters, which i am quite enjoying it, tapi amat banyak memakan masa dan tenaga saya. Dahulu selepas habis kerja kol 5pm, saya sempat utk singgah di ofis majalah jom untuk berbual2 dan berbincang dengan staff di sana. Kini, amat sukar sekali untuk balik lebih awal pukul 5.30pm. jika balik awal pun akan baring dan berehat sebentar di bilik doktor kerana keletihan teramat sangat.

Expectation dari registrar dan specialist begitu besar sekali terhadap masters student.

” Benda ini ko tak tahu? Ko ni master student ke tak?”

Oi. Pedas sungguh kata-kata kau ya, duhai registrar. Dia seorang ikhwah. Saya kenal rapat dengan isterinya. Sebab itu buat-buat tak tahu je dengan kata-kata sindirannya itu. WAlaupun begitu dia amat rajin mengajarku perkara-perkara basic yang telah aku pelajari 10 tahun yang lalu di medical school.

” Kau ini masters student. Ko tak bolehlah takat tahu macam houseman tahu.” Begitu expectation specialist saya sewktu dia bertanyakan saya cause of pulmonary hypertension atau treatment for idiopathic pulmonary fibrosis.

Balik ke rumah, kami diminta bukan sahaja membaca semula teori-teori tentang apa yang dipelajar di ward round, kami diminta juga untuk present journal club dan juga teaching material setiap minggu. Tidak termasuk case report dan research yang kami perlu buat dalam masa dua tiga tahun ini.

Tidak termasuk perlu beroncall di hujung minggu sehingga kepenatan dan tak mampu untuk hadir ke mana-mana program.

Untuk perform di dalam program dakwah pun, ternyata agak terbatas.

Namun di sudut hatiku, aku amat bersyukur aku melalui jalan penuh berilmu ini.

Ternyata, keputusanku memilih bidang masters ini membawa banyak barakah dalam kehidupanku.

Sebagai seorang Muslim, benar kita mahu mempunyai pekerjaan yang mampu memberikan sumbangan terbesar dalam dakwah. Doktor adalah salah satunya. Namun doktor yang bagaimana? Kita harus menjadi doktor pakar. Bukan untuk dapatkan respect dari masyarakat atau rakan sekerja, namun paling penting adalah untuk kita mendapat kepuasan.

Kepuasan bagaimana? Kepuasan memberikan yang terbaik untuk pesakit. Kepuasan kerana dapat menyelamatkan pesakit. Kepuasan kerana dapat meringankan bebanan pesakit. Kepuasan sepertimana yang dinyatakan oleh Rasulullah:

Baginda bersabda: “Sesiapa yang meringankan daripada seorang mukmin satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan meringankan daripadanya satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Hari Kiamat. Sesiapa yang memudahkan kepada orang yang kesempitan, Allah akan memudahkan kepadanya di dunia dan akhirat. ( HR Muslim)

Apabila setiap pagi saya memberikan salam kepada pesakit, menyentuh tangan dan bahu mereka. Meletakkan stetoskop di dada mereka. Seterusnya membantu meringankan kesakitan mereka, itulah kepuasan yang dirasai. Apatah lagi dapat boss yang sukakan environment knowledge rather than condemn. Setiap kali round dengan consultant, ada sahaja benda baru kami belajar menyebabkan kepenatan berdiri selama 6 jam tidak begitu dirasai.

Pernah saya melihat CXR pesakit saya yang mendapat pneumothorax post procedure pleuroscopy pukul 5pm. Ketika itu saya sudah ada temujanji dengan akhawat. Saya boleh passkan kerja itu pada colleague saya. Namun melihatkan pesakit itu, nurani saya tidak tergamak. Saya terus tolak dia untuk buat chest tube insertion. Itulah chest tube terpantas pernah saya buat dalam masa 10 minit dari awal sehingga akhir. Pesakit begitu selesa selepas itu. Kepuasan itu.

Namun, tanggungjawap dakwah di luar ternyata penting. Pada pesakit terkadang kita tak sempat nak cerita tentang Islam dan dakwah. Kita boleh nasihatkan mereka solat dan berdoa. Kita boleh nasihatkan mereka untuk bersabar. Namun menarik mereka bersama-sama dengan kita membawa agenda dakwah, ternyata saya masih tersipu-sipu lagi.

Disebabkan itulah kita harus progress dan cepat-cepat menjadi specialist. Memang menjadi MO medical itu sengsara. Sapa suka oncall 36 jam?? Sapa suka kene call kol 3-4am patient collapse pastu ada 10 referral kena tengok di ED. Siapa suka break bad news to family bila patient meninggal dan tak survive CPR sebab lambat pergi HD. BAnyak benda yang menyebabkan ramai orang akhirnya give up dengan bidang ini. Yang ada anak dan suami, pasti harus memikirkan 10-20 kali untuk menceburi bidang ini.

Memang benar ia memerlukan pengorbanan, cuma di hujungnya ada kemanisan.

Melalui masters, kita akan dikelilingi oleh ulama medic. Yang terpandai di kalangan doktor perubatan ada di universiti. Environment university amat berbeza dengan suasana di Kementerian kesihatan. Rakan2 sebaya kita pun saling bahu membahu dalam bidang keilmuan dan kebaikan. Rata-rata orang berilmu ini hatinya soleh dan baik. Biasanya kalau kita kawan dengan orang baik, kita akan menjadi baik juga.

Melalui masters juga, kita dapat mempertajamkan skills kita dengan sebaiknya dalam bidang yang penting sebagai pakar perubatan. Ilmu kita amat meluas dan kita lebih cepat dan cekap menentukan treatment terbaik untuk pesakit kita.

Melalui masters juga, perjalanan untuk menjadi pakar adalah 4 tahun. Sengsara itu cuma 4 tahun sahaja. Selepas 4 tahun kita boleh oncall dari rumah. Kita boleh bagi talk dan conference di serata dunia. Kita boleh engage dengan ramai orang. Kita boleh buat rumah kebajikan atau kempen kesihatan. Kita mampu menulis pelbagai buku yang mempu menghidupkan hati ramai manusia lagi.

Cuma untuk bertahan selama 4 tahun. Dan 4 tahun itulah yang kita harus uruskan:

anak2
pasangan
mak ayah
jiran-jiran
anak usrah
tarbiah sendiri
program jemaah.

Dan lain2.

Saya sendiri amat struggle sekali walaupun mungkin ramai melihat saya macam takde apa-apa masalah. Acap kali saya mahu quit semua benda dan fokus pada masters sahaja. Namun, kita harus ingat, niat mengambil masters adalah untuk dakwah. Ternyata dakwah itu sendiri tidak boleh diabaikan.

Buat adik-adik saya, terutama yang akan jadi HO dan masih HO, perjalanan antum di dalam bidang perubatan akan datang amat mencabar. Sistem tidak menyebelahi kita, kitalah harus bersabar mengharunginya dan cuba mencari jalan mengatasinya.

Jadilah doktor yang terbaik dalam bidang yang diceburi. Bercita-cita tinggilah demi dakwah. Jika kita mahu jalan yang mudah, ternyata jalan itu banyak, tapi itu bukanlah jalan terbaik untuk dilalui. Dakwah memerlukan kepakaran. Dan jalan melalui kepakaran itu memerlukan kesabaran dan pengorbanan.

Masters adalah salah satunya. Ada cara lain boleh dilalui. Setakat ini, pengalaman ini, masih manis lagi untuk saya.

Ukhtikum fillah
Aisyah Z