buah fikiran · tarbiyah

Usaha tak menatijahkan keputusan

Salam

aku tahu, sangat sukar berada di tempat kamu tika ini.
Teramat sukar.
Bagaikan seluruh bumi menghempap diri kamu.


Bagaikan dunia terasa sempit bagimu kerana kau seolah-olah terpenjaradengan apa yang kau sedang perjuangkan kini.

Dan kau berasa gelisah dan resah,
dan terus bertanya dan bertanya dan bertanya pada dirimu sendiri…..

‘Mampukah kejayaan menjadi milikku setelah aku berkorban masa , tenaga dan jasadku untuk ijazahku ini?’

Lantas di kala kau memasuki dewan peperiksaan, berbekalkan tawakal dan rahmat Allah, beserta secebis usahamu itu, hatimu mula bergetar, dan dahimu mula beraliran peluh yang lebat.

Di saat satu soalan demi satu soalan dihadapkan.

Setiap kali itu kertas soalan cepat sahaja di selak..
ada tak soalan mudah – ada tak soalan mudah?

arrhhhhhhh!! nape apa yang study semua tak keluar ini?????

Dan hati kecilmu mula menangis.

deras sekali
Dan jiwamu mula bergetar..

bergoncang sekali.

Ya Allah! Mampukah aku lulus dalam exam ini?

Mampukah aku untuk grad tahun?

Mampukah ya Allah??

Dan hatimu mula berombak, namun kau gagahkan dirimu untuk menjawap dan terus menjawap.
Namun dirimu sudah tidak lagi tenang, hatimu sudah tidak lagi mantap untuk melangkah, meraih sebuah kejayaan.

Continue reading “Usaha tak menatijahkan keputusan”

curahan hati...

sedikit tausiyah

Alhamdulillah,

adikku yang semangat lepas balik dari jaulah di Malaysia ( i wanna go too!) memberikan tausiyah padaku…

jzkk dik… sayang pada awak kerana awak antara mereka yang menyelamatkan iman saya…

satu perkara yang teramat berharga dikala mehnah ujian dunia ini menimpa diri…

sapa tak sayang seorang sahabat yang dapat mengeluarkannya dari api neraka dan masukknya ke dalam syurga kan?

ni perbualan kami, Continue reading “sedikit tausiyah”

artikel · buah fikiran

The imperfect… i am..

Indeed…

only Allah is perfect…

His creations never are

We admitted that  all of us make flaws, but somehow, we never want to accept the imperfect person to make mistake after all.

how many days, how many hours, how many months,  we suffered because we cannot accept people so close to us made mistakes that we could not tolerate?

Dulu ada seorang budak lelaki kat sekolah saya yang alim sangat-sangat. semua orang respect kat dia. Bila dia tertulis surat cinta kat kawan kami, dan kami jumpa surat cinta dia itu bawah meja dia, terus kami boikot dan jatuh respect kami menyembah ke bumi!

Teruknya dia or teruknya kita?
Continue reading “The imperfect… i am..”

curahan hati...

Satu dilema

Biasalah, ramai ada dilema especially si penulis..

dia akan menulis jika dia mempunyai masukan

dia akan menulis jika dia mempunyai ilham

Dia bisa sahaja menulis jika dia mempunyai masa

Nampaknya sudah kurang perkara itu pada saya..

Doakan sahabat2.. dalam 37 hari lagi saya kene preparekan portfolio saya untuk exam. Maka otak saya direncanakan untuk dipenuhkan dengan kefahaman kedoktoran. Banyak yang pemikiran yang saya idamkan untuk ditulis akan diperap, biar jadi matang, biar ia berbuahkan ilmu yang mencahayakan.

Sudah lama saya rindukan sentuhan murabbi itu, mungkinlah juga diri ini sudah lama tidak diasuh dengan tangan-tangan guru, banyak kepada teori dalam buku. Maka kuranglah output untuk umat muhammad ini.. ( jika botol air yang kosong, masakan mampu memberi minum orang lain?)

Dari Abu Said al-Khudri r.a. dari Nabi s.a.w. sabdanya:
“Sesungguhnya dunia ini manis dan menghijau – yakni lazat dan nyaman – dan sesungguhnya Allah itu menjadikan engkau semua sebagai pengganti di bumi itu, maka itu Dia akan melihat apa-apa yang engkau lakukan. Oleh karenanya, maka takutilah harta dunia dan takutilah pula tipudaya kaum wanita. Sebab sesungguhnya pertama-tama fitnah yang bercokol di kalangan kaum Bani Israil adalah dalam persoalan kaum wanita.” (Riwayat  Muslim)

Rasulullah sendiri pernah berdoa:
“Ya Allah, sesungguhnya saya memohonkan padaMu akan petunjuk, ketaqwaan,  menahan diri dari apa-apa yang tidak diperkenankan serta kekayaan hati.” (Riwayat Muslim)

Banyak perkara saya nak buat, tapi banyak giler kelemahan dalam diri ini, paling pentingnya dah lama tidak berjumpa dengan akhawat seusia dan selevel dengan tarbiyah. alhasilnya tercoraklah juga dengan keadaan orang sekeliling yang tentu mengharapkan sesuatu yang tinggi dari orang lebih tua dari mereka.. tapi nak buat camne, tak ramai teman selevel dan seusia di sini… ( terpaksa berperangai bebudak dengan budak2.. what happen to you now, aish?)

Setakat ini dahulu. terima kasih yang sudi menjenguk blog ini. Mungkin ianya akan usang untuk beberapa ketika, atau akan termuntah sesuatu darinya bila-bila masa stress. apapun doakan saya dapat siapkan esei saya sebelum 7hb May ini..

Insyallah exam untuk viva final year medic akan berlangsung 15 May ini…

K asam pedas dan arinah baby tua, tak sangkanya nak dekat grad dah!huhuhuh….

doakan.. doakan…

PS: spring camp di UK berwarna-warna indah.. best bangat!

Iklan

Exam saya 7 dan 11 July

maaf tidak dapat untuk komited dalam bidang penulisan. Terima kasih buat pengunjung blog saya..

Mohon kepada semua untuk tidak putus-putus berdoa untuk saya..dengan passing mark yang tinggi di uni ini memang agak mengusarkan saya..

7 July : OSCE ( Clinical)

11 July : Written Exam – 6 Jam.

Doakan eh, kawan-kawan.. saya pun agak cuak sekarang ini..

disertakan di bawah ini, video nasyid pilihan saya walaupun Quran lebih tenang didengar di saat ini. Tapi video ini ada sedikit keistimewaannya.

dan ini adalah gambar-gambar yang saya tangkap sewaktu saya pergi ke Crieff tempohari. Tempat ini namanya Glen Turret. Tempat penakungan air untuk pembekalan air di Scotland ini.

Doakan eh kawan-kawan..

Moga Allah merahmati anda semua 🙂