Bila status berbicara : Cara nk slimkan badan!

a’kum sume,

saya letak status kat YM saya utk hari ini : bagaimanakah caranya untuk menguruskan berat badan walaupun dah berjalan sejauh 3 km hari-hari pun tak menjadi…huhuhuhu….

betul saya pening!
permasalahan berat badan adalah masalah yang sangat sensitif especially utk wanita/perempuan di peringkat usia semuda saya (ewah..) bahkan perkara ini sangatlah dititik beratkan oleh wanita korporat mahupun bukan yang sudah mencecah usia setengah abad!!

barangkali ini masalah hormon kot…….pada saya lebih kepada pressure bile balik malaysia ni ha… sebab takde baju kat luar aka coat yang boleh ‘cover’ lebihan lemak yang ada. org kat malaysia lebih memandang kepada kecantikan ke? allahualam. tetapi saya rasa masalah berat badan telah menjadi satu pandemik kepada seluruh masyarakt membangun dan maju…

respon yang saya dapat dari kwn2 YM saya sangat menarik:

1) WA dari bristol :
wa: saya ada cara menguruskan berat badan. awk nak ker
i_sya_z: heheheh.boleh2
wa: caranye kan. makan nasik sesenduk je every meal
i_sya_z: huh?cukup ke tu? huhuhuh
wa: pastu breakfast jgn makan lebih dari sekeping roti.
wa: cukup je
i_sya_z: alahai….
wa: tapi lepas tu kene makan buah. kire diet aa. wakaka..tk makan mmg aa kurus
i_sya_z : huhuhuh….adoi
wa: tapi mende ni mmg kene sabar .saye bwat tu lam mase setahun. try aa..
i_sya_z:hmmmm.oklah.saya try. walaupun susah
wa:tapi kene lame aa.jgn putus asa.selagi tak cukup setahun! selamat mencube!

komen saya pada diri: mmg saya banyak terlebih makan walaupun salu je rasa lapar!

akak saya yg comey ada sorg kasi komen:

KD: diet n exercise
i_sya_z : dah buat dah
KD: kurangkan lagi makan
i_sya_z : laa… shari skali je tau makan nasi.huhuhuuh
KD: jgan makan bende berminyak. exercise lebih lagi la…

hello..!!?? exercise lebih lagi? huhuhu aku dah berjalan 30 minit setiap hari perlu exercise lebih lagi? ayoyoyoyo! nak buat apa lagi? but thanks anyway KD. luv u and miss u!! hehehee

ni sorg lagi akak saya yg amik farmasi dengan baiknya menyenaraikan tips2 yang sangat efektif!dia tulis mesej bile saya tgh offline sebab saya tgh buat keje sket waktu tu.so tiada perbualan YM dari pihak saya. boleh masukkan sekali dalam buku ATKINS DIET ni 😉

You currently appear invisible to kf

kf: salam, sory lewat, dgr tazkirah dr.amal kat ipij..alhamdulillah
kf: so psl slimming tips
kf: 1.istiqomah 2.amalkan apa yg Rasulullah S.A.W amal:makan masa lapar, berhenti sebelum kenyang
kf: 3.rajin2 baca fat content for each of foods yg u mkn, if possible, calculate fat intake for a day shud not exceed 50g, if possible 20g laagi baik n cepat kurus, insyaAllah
kf: 4.bila dah jaga jumlah fat n calories yg masuk dlm badan tiap2 hari, kena pastikn juga jumlah baru nk masuk ni, akn digunakn immediately n not to become stored fat
kf: thats why u need to minimise ur fat intake
kf: 5.at the same time, kena bakar stored fat tu…eheemm dah brape lama stored fat tu tersimpan?
kf: lagi lama tersimpan, lg byk skit time n iltizam needed fr u to slimming down
kf: 6.cara nk bakar lemak tersimpan, jogging laa effective, insyaAllah…tiap2 hari, if boleh jog for 30min..rest in between…InsyaAllah, awk balik uk ni kurus laa (sikit if x byk)
kf: 7. bila newly introduced fat tak sempat nak disimpan, n total energy consumption more than it, so ur body akn start la bkr the stored fat, right?
kf: if possible, rajin amalkan minum green tea- though effect lambat, but InsyaAllah will giv some help, lgpun bagus…antioxidant, insyaAllah
kf: ok.dah tu kot…insyaAllah…air minum byk2, nasi mkn 2/3 sudu besar jadi laa..n lauk2 tu amalkn yg rebus2 je
kf: takpun, tiap2 ari, jgn mkn benda lain selain corflakes-plain..bukan yg ada gula..+white bread…mkn nasi seminggu sekali or 2, ok dah, insyaAllah..
kf: if tak nak jogging…buat senaman ats katil je..baring, exercise angkat kaki dua2 belah serentak..turun naik turun naik, ulang laa if boleh 100x sehari..ehee
kf: selamat mencuba, wallahua’lam

yep! selamat mencuba diriku! i think apapun back to myself kan nak buat ke tak kan? even kat UK i kenot bring my BMI to normal value, apatah bile kat malaysia ni….adoi!!!! murtabak, roti canai, nasi lemak, mee goreng, semua bawah hidung jer….

hmmmm…… my nostrils smells something nice. it must be from the kitchen… trang trang trang……

what bout the diet tips? ah… i can start it tomoro can i?

PS: konflik diri yang sentiasa melanda diri! kene banyak berpuasalah kan?

Advertisements

satu permulaan kepada hari yang panjang

aku menulis dan setup blog ini (setelah 3 blog yang lepas) setelah berfikir dan merenungi baik buruknya menulis sesuatu dan memaparkannya kepada masyarakat. aku menyedari hakikat ini, cuma kerana masa yang sentiasa tidak mampu aku uruskan dengan bijak menyebabkan cita-citaku untuk membuat website terbantut. aku bercita-cita untuk mencipta satu website yang menjadi tatapan umum, muslim dan bukan muslim bagi dijadikan sumber rujukan, bahkan tempat bagi melontar dan membincangkan isu2 yang besar dalam masyarakat.

aku menyedari peripenting akan wujudnya peribadi yang beruasaha dan berjuang di medan penulisan ini, dan aku mendapati, menerusi catatan peribadi dan harian, menyebabkan ramai yang tertarik untuk membaca daripada untaian tazkirah yang panjang dan berjela dan selalu membuat orang mengantuk(cakap pada diri sendiri nih 😉 ). terlalu banyak yang perlu kupelajari namun setinggi gunung keinginanku untuk berbakti pada umat.


aku menyelesaikan paper osce hari ini dengan perasaan yang kurang ceria, sedih barangkali itu lebih tepat. kecewa kerana tidak mampu ‘perform’ sebaiknya dalam peperiksaan itu. kecewa kerana tidak berusaha sebaiknya. kecewa kerana sering membuang waktu yang kuboleh gunakan untuk belajar.

teringat contoh peribadi yang ditunjukkan oleh aisya, vice presiden FOSIS UKEIRE skrg, kami memiliki nama yang sama , namun mungkin sikap yang berbeza. dia dengan aktiviti dakwah dengan fosis, dan tarbiyah dengan MAB mampu untuk mengegarkan dewan kuliah university of Nottigham dengan kejayaannya sebagai pelajar cemerlang. aku tidak pernah bertemu dengannya namun kutahu dia mempunyai 3 jenis nota bagi setiap matapelajaran! nota lengkap. nota rujukan dan nota ringkas untuk exam!. aku cuma ada nota ringkas untuk exam dan itu pun ada 2 buku kecik je?!!!

aku tahu aku mampu buat yang lebih baik, namun aku kecewa kerana aku lemah dalam mencapai cita-citaku sendiri. cinta hanya tercipta di atas kertas dan kotak fikiranku, namun tidak terjemah dalam perbuatanku……….


apa yang aku mahu sebenarnya?
persoalan yang perlu ditanyakan oleh insan pada setiap saat, di setiap ketika kakinya mahu melangkah menuju hari yang lebih panjang?

apa yang aku mahu sebenarnya?
kejayaan segulung ijazah?
gelaran yang boleh digah?
kereta yang boleh dimegah?
jawatan yang dimiliki susah payah?

atau apa sebenarnya?

semalam waktu mendengar ceramah pak ari di
radio tarbiyah , pak ari, cakap kita kene self explore ourslef. kene buat inner journey within ourself, kerana di situ, kita akan dapat berjumpa dengan tuhan kita.

cukuplah setakat ini dulu buat ari ni. ada banyak perkara yang perlu aku selesaikan dalam seminggu ni . moga allah mudahkan segala urusanku insyaallah..


lepas exam ni rasa sangat semangat kembali untuk menulis. banyak perkara yang berlaku dalam hidup sehariku, bukanlah yang terlalu peribadi untuk dikongsi namun coretan yang kuharap mampu menyentuh hati mereka yang mahu mengerti…. allahualam…..