Introvert Partner

Jam menunjukkan sudah hampir pukul 7 malam. Kami masih setia di ruang bilik berkaca kedap udara di pejabat yang baru kami duduki beberapa bulan yang lepas.

Entah kuasa magis apa menyebabkan aku begitu all out utk IMAN semenjak bulan Julai lepas. Ternyata keadaan dan pemikiranku berubah setelah partnerku menarikku untuk menyelam begitu mendalam dalam dunia bisnes.

Walaupun begitu sibuk dengan tesis, dan kami struggle mencari masa untuk berjumpa, bercoach dan belajar untuk scale up bisnes kami, I have to admit, I really enjoy the process that I have gone through with her.

Bila IMAN bermula dengan IMANSHOPPE pada April 2012, saya tidak pernah berfikir bagaimana IMAN mampu berkembang. Di minda saya, saya hanya mahu membantu ramainya kawan-kawan yang tidak memiliki pekerjaan untuk bekerja, seterusnya memudahkan lebih ramai orang untuk membeli dan memiliki buku dakwah. Di waktu itu, partner pertama saya bekerja di sebuah bank yang terkemuka di dalam negara. Ilmu finance dan akaunnya mantap. Dia juga sanggup berkorban menanggung risiko untuk kami memulakan bisnes dalam keadaan begitu naif sekali dengan dunia perniagaan.

Masa berlalu, komitmen yang saya harapkan dari beliau tidak dapat ditunaikan. Ketika IMANSHOPPE berkembang laju, saya memerlukan rakan yang mampu menumpukan perhatian yang sepenuhnya pada IMANSHOPPE. Revenue makin bertambah sehingga ke tahap, kami tak mampu lagi kekal sebagai enterprise.

Dalam keadaan naif dan blur itulah, saya mengajak adik saya Arinah dan rakan yang baru kami kenal ( akhawat juga) untuk berpartner bersama. Menggunakan duit enterprise sedia ada, kami bangunkan IMANSHOPPE, dalam keadaan barangkali akaun sendiri begitu huru hara.

Dalam keadaan sedemikian, saya bersama murabbi saya melihat adanya gap antara buku yang harus diterbitkan untuk dakwah, dan buku yang available untuk dijual. Dalam keadaan ramainya orang-orang usrah membeli buku dengan mudah, kami juga kekurangan bahan yang sesuai untuk pembaca di Malaysia. Kebanyakan buku IMANSHOPPE di waktu itu adalah dari indonesia.

 

Dan tahu apa berlaku selepas itu? Setelah beberapa siri perbincangan, akhirnya saya dan murabbi saya mewujudkan satu lagi syarikat enterprise, khas untuk menerbitkan buku-buku bernuansa dakwah.

Sebenarnya bila fikir balik, agak gila langkah dan tindakan saya itu. Saya tidak begitu mengetahui selok belok perniagaan. Di waktu itu, saya sendiri sudah menjalankan perniagaan bersama senior sekolah saya untuk menerbitkan majalah dakwah, majalah JOM namanya yang bertahan lebih kurang 3++tahun lamanya. Saya berfikir untuk mengajak partner saya di waktu itu untuk bergabung dengan murabbi saya untuk melahirkan sebuah syarikat penerbitan bersama, namun keadaan tidak semudah itu.

Disebabkan keperluannya untuk melahirkan dan menerbitkan sendiri, maka tertubuhlah IMAN Publication dengan segala kekurangan yang ada, saya masih menjadi editor di majalah jom, dalam masa yang sama melihat perniagaan di IMANSHOPPE.

Hanya apabila 4-5 tahun selepas itu, baru saya menyedari kelemahan dan kesalahan yang telah saya lakukan. Bila kita tidak berguru dan tidak belajar, banyak kesilapan fatal yang telah kita lakukan, sehingga menyebabkan kita kehilangan sesuatu yang sangat besar sekali, iaitu persahabatan yang telah kita bina sebelum itu dengan partner kita.

Satu pelajaran yang saya belajar dalam perniagaan adalah ; CHOOSE YOU RIGHT PARTNER. Dan setelah memiliki barangkali hampir 9 partner dalam beberapa syarikat, baru saya faham sangat perkara ini. Dan bukan sebarang orang sesuai jadi partner kita dalam bisnes.

Ya, semua partner yang saya pilih adalah mereka yang membesar bersama saya dalam dakwah. Merekalah guru, abang, kakak, rakan baik, adik yang bersama dalam perjuangan dakwah.

Namun ternyata, hakikatnya tak sama jika kita bekerja dengan seseorang dalam dakwah dan dalam bisnes. Budaya kerja sangat berbeza!

Dalam jemaah, memang kita diajar untuk membudayakan amalan syura, amalan bekerjasama, tapi dalam bisnes, ramai cenderung mengamalkan budaya secara towkey. Begitu juga dalam dakwah kita boleh ikut cara kita, tapi dalam bisnes, semuanya ada disiplin dan corporate governance. Dan kerana itu, budaya kerja yang clash ini tidak memungkinkan dua perwatakan berbeza untuk bekerja sekali.

Namun, yang menjadi satu kepahitan adalah saya kehilangan kemanisan hubungan mereka disebabkan kesilapan ini.

Ada antara mereka memang saya anggap keluarga saya sendiri, namun saya tahu, untuk pergi jauh, IMAN harus memiliki pasukan bisnes yang begitu tinggi disiplin korporat dan mematuhi undang-undang pensyarikatan yang ketat. Baru boleh sustain dan bertahan lama.

Maka, jika memilih partner dalam bisnes, JANGAN pilih guru, kawan baik, abang, kakak, adik yang rapat dengan kita. Jika kita sayangkan persahabatan dengan mereka, JANGAN partner dengan mereka, unless kita boleh bezakan antara personal dan professional.

Saya bertemu dengan partner yang match dengan saya cuma pada tahun ini. Funny though she was my anak usrah way back in UK. I met her 4 years ago, offering her job as manager in IMAN publication bila dia pun have no ideas what is business all about. She learned fast and a lot. And I come to realise she is more passionate about IMAN more than I do. Dalam saya sibuk buat masters, dia juga sibuk membangunkan IMAN publication seperti mana arinah dan partner kami membangunkan IMANSHOPPE.

Masa berlalu, ekonomi turun dan naik. Zaman bisnes yang bagus akhirnya bertukar kepada zaman bisnes yang sangat mencabar, IMANSHOPPE terkena pukulannya. Saya melihat, tak semestinya jika seorang bisnesman itu boleh buat syarikat start up, dia mampu untuk bawa scale up company. Saya melihat ramai gagal untuk membina dan memimpin syarikat yang makin berkembang dan serius dalam bisnesnya.

Di waktu kemelut inilah akhirnya partner bisnes saya menarik tangan saya untuk bersama dengannya, membangunkan bisnes kami bersama.

I want to involve you in our company. Because I can’t afford to do it alone. Our company is getting bigger now.

Transisi untuk melihat dirinya dari seorang staff kepada partner barangkali merupakan transisi yang mencabar bagi saya.

Kenapa?

Kerana we are both so different.

I happened to bawa so many anak usrah, berkawan dengan ramai orang, handle orang bawahan, tapi jujurnya, walaupun kami rapat, tapi bila jadi partner ini, rasa lain relationship dia. We are both equal, but compliment each other. Jarak beza umur kami 7 tahun, I do feel kadang2 kene switch position jadi kakak, then jadi boss dia, then dia jadi my boss, then kami equal – you know that kind of stuff. And I have to lower down my ego so much so I can learn from her tiny brilliant brain. Despite having no experience in bussiness, she used her own money, learn MBA, and led our company to achieve our sale target revenue, 3 months before end of the year.

Barulah saya belajar, hakikatnya, kita pilih partner bukan sebab kita suka dia semata-mata ( faktor ni penting juga), tapi sebab kita perlukan dia. Kita perlukan set skill yang dia ada, begitu juga dia perlukan set skill kitayang dia tidak ada.

And both kena clear dan faham role masing-masing.

I am a person with vision and she is the executor. I will bring something from nothing, and she will exponential bring that something to something even bigger.

You know, people said , partnership in business is like marriage. We really have to like each other very well.

After I know I will ride a very long marathon journey with her, I decided to spend a night together, just to get to know her personally and her willingness to be my partner in business. It is a long life commitment.

But, most importantly, I don’t want to ‘lose’ her like I did with my other partners. I don’t want us to end up hate and fighting for each other.

I am at the high end of being an extrovert, and she is an introvert , quite, reserve introspective lady.

I can think while I am talking, whereas she will process all the information and tell me her opinion 3 days later. I wanted the answer after 2 minutes I sent my whatssap, and she will just left my message unanswered, sometimes for 3 days.

All I know, Allah has His plan, by sending this lady to my life 4 years ago. just to be a great partner in making our dream of IMAN to reality.

I learned how to understand her, work with her, and appreciate her the way she is. At times I sent her 4-5 emails a week and she end up replied only once.

For a person who prefers sense of recognition, I found it challenging and frustrating when I did’nt get the response and feedback that I wanted. Begitu juga sometimes we argue with many issues, mainly due to our differences in communicating our ideas. Though it is very stimulating to discuss our ideas together, but I do feel demotivated when we have our differences in certain things.

At first, I found it very heavy to accept the differences. And I asked myself, am I not good enough to understand, be transparent and make my relationship with my partner the best as I can, like I did with my anak usrah?

Then I realize, I have worked with so many extroverts and accustomed by their way. But, untuk introvert, I never really go into deeper relationship. Memang ada anak usrah introvert, tapi mereka extrovert in expressing their feeling and love. And normally jenis ikut dan taat. In business, tak boleh guna konsep yang sama. We suppose to challenge each other ideas so it will bring miracle to our company.

Sebenarnya, banyak jenis karekter introvert ni. And maybe this is first time saya deal dengan introvert yang ada leadership quality. And I think, I am blessed to find her and learn about her. Jika anda memiliki partner bisnes mahupun life partner yang introvert; kita perlu fahami karekter mereka ini:

  1. They take time to process, think and only deliver well thought decision. Orang macam saya yang susah nak sabar kadang2 rasa nak gila menunggu, tapi with a lot of practice and preseverence, I learned sebenarnya, saya perlukan orang sepertinya untuk betul-betul fikir mendalam segala info yang ada. At times, kita memang kena pergi laju, at times, kena pause, cari info, and decide properly.
  2. Dia susah nak memulakan conversation awal. Disebabkan itu normally jika kami bertemu dengan client atau rakan bisnes lain, I am the one yang memulakan perbualan, dia yang akan go into details yang saya pun tak mampu capai.
  3. Dia merupakan pendengar yang setia. Memang dia dengar every details and ingat. Surprisingly, saya boleh cerita semua benda dekat dia and dia know even my darkest secret. Sebab memang mereka ini mendengar and pay attention to details. Sebab tu extrovert person like me kene belajar mendengar dari orang seperti mereka.
  4. She like to be in her own cave. At times , saya pelik nape tetiba partner saya ni akan senyap sahaja time hujung minggu. Tak reply mesej. tak respon apa-apa. tweet pun tak update. Then I come to realise, they need a day to recharge themselves. Apatah lagi the whole week being socialising and have to press their limited extrovert juice, so they need a time when they can just be alone, and read books.
  5. They can be sensitives. Means, mereka memang senang simpati dengan orang lain. Part ini saya struggle nak faham. Mereka takdelah meluahkan perasaan mereka pada kita or public, and memang susah nak tengok mereka ni show love atau appreciation, tapi hati mereka cepat tersentuh dan sensitif akan sesuatu perkara. Though saya ini penulis dan sepatutnya saya lebih peka dan sensitif dengan bahasa, tapi jadi terbalik, partner saya lebih sensitif dengan saya.
  6. When they talk, listen really carefully. Sebab introvert ini memang quite, and sometimes memang susah nak mereka cakap. maka, bila mereka cakap. dengarlah properly. Introvert sangat susah bersembang dekat telefon. Jangan berharap jika kawan baik atau partner anda introvert, anda nak bergayut berjam dengan dia. Bercakap dan sembang lama di telefon adalah satu cabaran baginya.
  7. Mereka bercakap dengan bahasa dan isi yang proper. Or should I say, well formed speech? Ramai staff IMAN kagum dengan cara partner saya menerangkan sesuatu perkara, deep and touched, sometimes even better than I explained ( though banyak kali saya jadi public speaker).

Setelah mempelajari perkara ini tentang dia, barulah saya kurang terasa sedikit dengan tindakan-tindakan beliau yang sering saya salah ertikan. Dalam apa jua hubungan, kena selalu give-and- take. Kenali betul-betul pasangan anda, supaya hubungan yang terbina dapat menjadi utuh, seterusnya kita rasa happy untuk terus bersama. Sangat penting apatah lagi nak membangunkan perkara besar bersama!

Advertisements

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s