buah fikiran · Penulisan

Tips Menulis dengan Cepat dan Tepat

IMG_20170430_185617.jpg
Percaya atau tidak, saya tulis buku ini selama 2 jam!ย 

Setelah jelas Target Market, Topik Dan Bahasa yang mahu digunakan, kemudian, seorang penulis itu haruslah:

1) Idea
Jika ada idea, tulis. Rekod. Jadikan status FB, apa sahaja. Jangan biarkan idea itu berlalu pergi. Sekarang sudah ada wattpad. Boleh juga.

2) Rangka
Buat rangka untuk buku yang ditulis. Tuliskan poin untuk muqadimah, poin isi penting dan poin penutup. Framework ini penting supaya tak tersasar idea. Jika ada idea lain, buka folder/file lain untuk tulis idea itu.

3) Masa
Allocate masa khas untuk menulis dan sambung kembali poin tadi dengan baik. Setkan dateline. Jangan lebih 3 bulan. Paling bagus sebulan. Usahakan sehabis baik sampai siap satu buku. Allocate sejam sehari sampai siap

4) Jangan edit
Tulis sahaja idea sampai habis. Jangan edit. Biarkan sahaja idea itu flow.

5)Baca semula dan peram
Peram ini penting untuk kita membuat research dan berbincang dengan sahabat handai akan content kita. Lebih mengkayakan dan mencantikkan. Peram jangan terlalu lama, Paling lama 3 bulan. Paling cepat sehari.

6) Edit
Edit supaya sedap dan seronok dibaca publisher. Setiap publisher menerima purata 5-6 manuskrip seminggu. Manuskrip yang sedap dibaca biasanya menjadi minat bagi publisher.

Yang penting, kene tulis dan buat. Dari 20 orang yang saya temui inginkan menulis, hanya 1 orang yang akhirnya usaha menulis, walaupun sekadar sebuah artikel. Sebab itu, kita jangan cerita kita nak tulis buku, kita tulis terus. Masa takkan lapang bagi kita, kitalah yang harus ciptakan masa itu. Dan tentu kita tak boleh mengatakan kita tak cukup masa, hakikatnya, kita harus menguruskan masa itu agar cukup.

Moga berjaya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s