Jangan terlalu kecewa dengan usrah

Hadirnya kita sebagai daie di jalan Allah ini diibaratkan oleh Syeikh Abbas Assisi sebagai tiang- tiang elektrik yang menyebar ke seluruh penjuru tempat. Melalui tiang-tiang elektrik inilah, kuasa elektrik ini menyebar ke sluruh bandar hingga meneranginya. Semakin banyak tiang-tiang elektrik ini, semakin luaslah kawasan yang diteranginya.

Begitu jugalah dengan dakwah. Sumber utama kekuatan ‘elektrik’ itu adalah al-Quran. Dari Al-Quran itu tersebarlah cahayanya ke seluruh penjuru alam ini menerusi juru dakwahnya. Menerus Quran inilah meratanya kita sebagai daie untuk menerangi umat ini.

Barangkali masih adakah cahaya di hati kita untuk menerangi alam ini? Atau sudah pun gelap dari cahaya Al-Quran dek kesibukan kita dalam urusan dunia kita?

Luqman Al-Hakim pernah memberi nasihat kepada anaknya:

” Pertama, janganlah engkau menyibukkan dirimu dengan urusan dunia kecuali yang sesuai dengan sisa usiamu.

Kedua, sembahlah Rabbmu sesuai dengan keperluan dirimu terhadapNya.

Ketiga, beramallah untuk akhiratmu sesuasi kadar kedudukan yang kamu inginkan di sana kelak

Keempat, hendaklah kesibukan berlingkar kepada perkara-perkara yang dapat melepaskan belenggu dirimu dari neraka yang belum jelas samada kamu akan selamat darinya atau tidak.

Kelima, hendaklah keberanianmu melaluikan maksiat terhadap Allah sesuai dengan kadar kesabaran dan kesanggupanmu merasakan azab Allah.

Dan keenanmnya, bila engkau ingin melakukan maksiat, carilah tempat yang tidak boleh dilihat Allah dan juga malaikat.”

Begitu pedas sekali nasihat ini kepada diri kita. Sungguh kesibukan kita menyelesaikan urusan peribadi menjadikan kita terkadang terlupa matlamat asal kita diciptakan di dunia ini. Menjadikan kita lupa hakikatnya tugas kita adalah memimpin manusia ke jalan Allah S.W.T.

Disebabkan itulah, di fasa perubahan ke alam pekerjaan dan berkeluarga ini, satu tali dan mata rantai yang tidak boleh kita putuskan adalah usrah.

Jangan tinggalkan usrah walaupun kita begitu kecewa terhadapnya.

‘ Akak, sedihlah usrah saya kat sini. Usrah sekadar jumpa sahaja. Ukhuwah sahaja. Tapi takde pun amal dimutabaahkan. Tidak ada aktiviti dakwah dibincangkan. Saya tidak merasai pun macam bertambah meningkat dengan usrah.”

Bukan seorang dua pernah mengadu perkara ini dengan saya. Saya pun pernah merasainya. Namun, untuk keluar darinya tidak sama sekali.

Di sini kita harus memahami dan melakukan langkah proaktif. Ada yang boleh kita ubah, ada yang tidak.

Di fasa alam pekerjaan, terkadang kita tidak sempat berfikir dan bersiap untuk berusrah. Kita terkadang mahukan masukan dan jirusan sahaja. Jika perlu membentangkan apa-apa dalam usrah, kalau boleh kita mahu serahkan je pada orang. Pada usrahlah tempat kita ‘berehat’ dan menerima bekalan.

Tentu kita akan kecewa jika yang akhirnya kita sendiri terpaksa membekalkan kepada diri kita sendiri, dengan membentangkannya dalam usrah. Naqibah sendiri terkadang tidak prepare apa-apa untuk usrah. Alhamdulillah ada makanan yang sedap, namun yang kita mahukan adalah jiwa yang penuh terisi.

Disinilah kita harus menkonstruksikan kembali ‘expectation’ kita terhadap usrah.

Usrah di waktu student takkan sama di waktu kerja.

Usrah di waktu student takkan sama di waktu kerja.

ya, usrah di waktu student takkan sama di waktu kerja.

Jika kita mahukan perkara yang sama, kita akan stress, naqibah kita turut stress, ahli2 usrah akan stress.

Ada perkara, masa akan menjadi penyembuh. Ada perkara masa akan mematangkan kita dan membaiki keadaan.

Kesabaran ketika menghadiri usrah ini akan berbayar, cumanya, kita harus bertindak proaktif dan jangan degil membangkang.

Kita harus:

1) Mndoakan dengan seikhlas hati agar usrah kita dapat menjadi usrah dinamik yang menggerakkan ahli-ahli di dalamnya.

2) Proaktif berbincang dengan ahli usrah dan naqib/ah bagaimana untuk menjadikan usrah lebih hidup dan menggerakkan.

3) Mencadangkan aktiviti-aktivit yang boleh diadakan di dalam usrah.

4) buat-buat tak malu update keadaan diri dan juga dakwah yang dilaksanakan, agar naqib/ah alert yang dia perlu sama-sama proaktif membincangkan permasalah dakwah di dalam halaqah.

5) Berusaha berada dalam lingkaran jemaah sekerap mungkin dalam seminggu. Ini bermakna, jangan hanya bertemu dengan ikhwah akhawat dalam usrah sahaja. Aktif di medan dakwah. VOlunteer menjadi ajk dakwah di kawasan. Attend meeting. Attend liqa murabbi. Buat pertemuan-pertemuan dan perbincangan dakwah. Acapkali pertempuan yang kerap dalam seminggu itu akan membuahkan himmah yang luar biasa sekali. Banyak kali semangat sy yang luntur menjadi hidup apabila bertemu dengan ikhwah akhawat yang hebat-hebat di dalam mesyuarat.

Ingat, kestabilan dakwah terletak pada tiga unsur:

1) Quwwatul Ilm ( Kekuatan Ilmu)

2) Quwwatul Tanzi, ( kekuatan organisasi)

3) Quwatus silah bilah ( kekuatan hubungan dengan Allah)

kita tak mampu berdakwah tanpa jemaah yang kuat. Jemaah ini terdiri dari unit-unit usrah yang unik. Perkasakan usrah kita dengan kekuatan ilmu dan hubungan dengan Allah.

Dari itu kita akan menikmati kemenangan yang amat kita dambakan satu masa nanti.

” Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan, Dan engkau melihat manusia masuk dalam agama Allah beramai-ramai,Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat. ( an-nasr : 1-3)

Wallahualam

ukhtikum

AisyahZ

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s