Di Jalan Dakwah ini, banyak yang aku pelajari

Salam

 

Apabila menyorot kembali entri- entri yang lama, rasa rindu pada suasana yang dahulu. Suasana selalu ada benda nak share. Selalu ada rasa something yang menolak.

 

Entah kenapa, rasa itu ‘fade’ , hilang dan semua.

 

Apabila seorang ikhwah memberi pm di facebook pageku, menegur kerana ada iklan tak berapa elok di website ini, aku perhatikan dia memberi snapshot entryku yang tahun 2010 punya. Tergamam aku seketika dan terkesima. Gambar snapshot itu benar-benar memukulku.

 

Mengapa tulisan tahun 2010 begitu mengesani dan bukan lagi tulisanku sekarang? Aku sering memberi alasan Malaysialah, sibuklah, lainlah, tarbiyah pun berbezalah bla bla, tapi sebenarnya aku menipu diriku sendiri —> aku sudah kehilangan rasa itu.

 

Ternyata ramai yang merasainya tapi tidak ramai tahu apa perlu dilakukan.

 

Ternyata, di luar negara kita banyak masa. Masa bersendiri dengan Allah. Masa bertafakur. Di malaysia, aku menyaksikan beberapa orang akhawat yang tangkas beraksi di medan dakwah tanpa penat dan lelah. Kebanyakan aku melihat kekuatan yang mereka miliki adalah dari murabbi2 yang sering memberikan dos-dos pengisian yang membakar jiwa mereka. Apabila mereka tetap dalam keadaan itu, semarak mereka tetap berkobar2. Namun, apabila tidak lagi diberikan dos-dos begitu, kelihatan mereka sendiri terkadang kehilangan momentum pergerakan,

 

Mengapa begini jiwanya di Malaysia? Adakah sebab sibuk? Sebab keluarga? sebab minyak? Sebab ekonomi? sebab cuaca? sebab kes2 curi, pukul, bunuh, rogol dan accident? Semuanya memberi kesan pada pembentukan jiwa rabbani.

Kita terkesan dengan perkara itu. BEgitu juga diriku. Aku masih ingat dahulu kami berdakwah sampai kami lupa kudrat yang telah tiada. Di gagahkan diri untuk drive, dipaksa diri menyampaikan pengisian walaupun sudah sangat kepenatan. Begitu juga sanggup menginfak walau duit dalam bank sudah tiada.

Mengapa di Malaysia keadaan menjadi begitu berbeza sekali?

 

Bersambung.. kena wat kerja lain sket. huh

 

Wassalam

Advertisements

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

2 thoughts on “Di Jalan Dakwah ini, banyak yang aku pelajari”

  1. Akk, entri akk sekarang lebih realistik, membuka mata kami bagaimana waqi malaysia sesungguhnya. Tarbiyyah di luar negara mmg basah, kerna inilah taman idealistik tarbiyyah kita.
    Tp masa mengalir laju, dan kita harus adapt dgn waqi baru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s