Life as a doctor

Posted on

There is a reason why I seldom share about my work in my blog. I found it daunting and consumed my energy and eating up my heart and feelings.

Ok, thats quite ecxagerating.

Entahlah. Pada saya berfikir tentang hospital, bercakap mengenainya, seringkali mengundang kepenatan demi kepenatan. I do enjoy my work. A lot of times I did my reflection while I was working. The good thing about being a doctor is you have the chance to feel good about yourself, and being thankful to Allah for keeping all your limbs intact and usable .

 

Many people who we came accross, those who had stroke, diabetes, heart disease, or even asthma attack had 1 or multiple organs malfunctions or failure. Allah has taken back what He had borrowed to them.

But many of us are lucky. Allah still let us keep all of our organs and vital limbs, for us to serve Him. For us to do dakwah and good deeds. But many people never realised this and never appreciate this. Although they see all sort of people’s misfortune in their daily working life.

 

Menjadi doktor, menjadikan diri saya berjiwa hamba. Banyak kali terfikir untuk buat novel atau cerita pendek berkenaan life as a doctor.


 

But I always feel macam bosan gila hidup aku hanya cakap pasal spital, spital, spital. Takde benda lain ke. Dakwah always became my escapism. I find dakwah as an emotional and mental therapy . DOing dakwah sort of release my stress and agony after came back from work.

Nonetheless, to be able to help people and to make them smile, to make the family members and patients accepted their fate of the diseases voluntarily, always brought some good feelings to the heart. No wonder many doctors really became passionate about doing the job because it gives some joy to the heart.

 

Paling bestnya dapat ingatkan patient tentang bersabar, tentang tawakal pada ALlah, tentang doa pada ALlah.

 

‘ Don’t mention about religion to any people because you kind of imposing them to belief what u believe.’ My mom always taught me that everytime we had our meal together.

 

She has been working in a corporate company for 30 years and she always being professional in doing it. She developed people’s skills, but for her, the principle is, dont touch anything about religion.

 

But, jadi doktor, inilah peluangnya untuk masuk ke dalam hati manusia dan mengajar mereka sesuatu yang amat besar dalam hidup mereka.

Kesabaran.

 

‘ Pakcik, pakcik boleh dengarkan saya bercakap ini?’

Pakcik tua itu mengangguk sahaja. Dia sudah tidak boleh bercakap. Badan kirinya sudah lumpuh. Tangan kanannya sangat lemah. Matanya tertutup tidak mampu terbuka sendiri. Dan wajahnya menunjukkan kesedihan hatinya yang teramat sangat. Di sisinya ada dua ahli keluarganya yang tidak tahu apakah yang bakal terjadi pada dirinya.

‘ Pakcik ada pendarahan otak yang amat teruk dan merbahaya. Tapi pakcik jangan risau ya. Insyaallah ada kemungkinan boleh baik, cuma ambil masa sahaja. Kemungkinan juga pakcik , keadaan pakcik makin teruk. Cuma saya harap pakcik tak takut , kami akan cuba buat yang terbaik. Kami akan jaga pakcik di sini ya.’

Aku tahu, aku mungkin boleh spend dalam 10 minit lagi untuk memberi kata-kata penenang pada pakcik tersebut, tapi handphoneku tak berhenti berdering kerana mendapat referral yang sangat banyak dari Emergency Department. Aku rasa macam nak tutup je fon.

Mendapat hypertensive bleed is not nice. To have it with hydrocephalus, that is even worse. ( Angin ahmar/stroke berdarah yang menyebabkan otak bengkak ( ini disebabkan ada juga part of the brain yang ada darah beku)dan menolak struktur otak yang amat penting).

Pakar bedah otak tak mahu buat apa-apa lagi setakat ini. Pada mereka, tunggu dan lihat dulu. barangkali keadaan akan bertambah baik. Jika bertambah terus atau patient dah tak sedar barulah refer balik pada mereka.

 

His future is kinda bleak. I mean, susah nak cakap. The worse disease you could ever had is stroke. Ya Allah, janganlah kau timpakan kami penyakit yang menyusahkan diri kami dan diri orang lain Ya Rabb!

Dan memang kasihan pakcik itu. Tapi apabila banyak sangat patients, kita dah tak sempat nak sympathise dan beri kata-kata semangat.

KEadaan di Malaysia masih jauh dari apa yang sepatutnya sebuah negara maju miliki. Saya pernah berjumpa patient yang ada hyprtensive bleed di UK, tapi selepas 6 hari, dah mampu jadi macam orang biasa. Dengan extensive physio, patient itu dapat semngat balik. Dan nurse2 semuanya akan kasi kata2 semangat pada patient.

I wish I can develop a stroke centre in Malaysia, tapi kerja banyakkkkkkk..camne nak wat majalah, dakwah dan benda2 lain. grrrrrr..

 

Anyway, kerja jadi doktor ini juga menjadikan hati kita numb dari melihat kematian.

Thats why I was so amazed why my heart so touch with Iman’s death. Because I see deaths like everyday. None of them give such impact as what Iman gave to me.

Kematian Iman adalah kematian yang barakah. Ia terus menyucuk terus ke jantung kalbu saya. Patient2 lain yang saya pernah CPR sampai peluh-peluh saya menitik di atas dada patient itu, tidak memberi kesan. Itulah bahaya jadi doktor, kita melihat kematian tapi kita tak insaf pada kematian tersebut.

Sebab kita lihat patient itu as object, as benda. bukan manusia. entahlah , antum yang bukan doktor faham ke tak apa saya tulis ini.

 

Sebab itulah, alangkah ruginya, peluang dakwah yang begitu banyak sekali dapat kita laksanakan pada setiap masa dan ketika, kita korbankan kerana kepenatan dan sebab takutkan boss2 kita. Pada saya, sangat best dapat sampaikan something pada patient. WAlaupun cam pelik nak nasihatkan patient utk bersabar sedangkan dia tak pernah solat time dia di wad. Hurmm. Begitu juga tak pakai tudung.

TApi , kita sudah belajar untuk tak bersifar judgemental. Kita hanya perlu menyampaikan. Inilah peluang kita. Dah kita stuck kerja di hospital, make it the best dakwah job ever in our life.

Memang best jadi murabbi fulltimer. Best waktu siang dapat belajar dan sedut segala ilmu dari muwajih dan sebelah malamnya pergi rumah adik2, pergi kolej2, pergi surau2, masjid2 mengajar manusia tentang Islam, but I guess, semua orang ada tanggungjawabnya. Dan walaupun nikmatnya dakwah itu tak terkata, tapi, berhadapan dengan patient biasa, berkenalan dengan mereka, dan mampu memberi ketenangan di jiwa mereka, adalah satu peluang luar biasa sekali.

 

Kita perlu ciptakan satu momen di mana manusia tertarik dengan dakwah kita sewaktu kita bekerja. bukan setakat di daurah atau usrah. itu dikotomi namanya. Perlu assimilatekan usrah dan pekerjaan.

 

tapi itulah, saya cakap macam pandai. nak buat memang susah. tapi murabbi saya pernah berpesan pada saya:

‘ RAmai orang dahulu nak dapatkan pangkat tinggi-tinggi supaya dapat posisi tertinggi dalam jabatan. Katanya untuk mengubah jabatan tersebut.Tapi apabila mendapat tempat di jabatan tersebut, tak banyak pun kerja dakwah dapat dilaksanakan”

Saya berfikir, kenapa boleh berlaku begitu. Mungkin kerana orang bawahan di jabatan tersebut masih tidak dapat difahamkan dan ditarbiyahkan.

 

Kerana itulah, dalam kita menggapai cita-cita kita, pastikan ianya untuk dakwah. bukan untuk tambah periuk nasi kita yang sedia besar. Jadikan dakwah sebenar-benar matlamat kita dan biarlah Allah menetapkan yang lainnya.

Apabila dakwah adalah matlamat terbesar kita, kita takkan tinggalkan dakwah dalam menaiki tangga tersebut. Kita akan terus membina manusia dan berdakwah pada mereka. Kita akan pastikan orang bawahan kita mendapat sentuhan tarbiyah.

Well, ini teori yang best cakap, tapi huh, susahnyaaaa nak buat. tapi kita kene cuba dan jangan putuss asaaaa dalam merancang dan mengimpikan!

 

Oklah, semalam saya oncall, walaupun hanya tidur jam selama kerja Β 24 jam, tapi saya rasa best sangat semalam. macam2 kes dan banyak belajar. ALhamdulillah Ya Rabb.

 

Moga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan dan keseronokan dalam setiap ruang lingkup amal dan pekerjaan kita iAllah.

 

ukhtikum

aisyahz

Advertisements

10 thoughts on “Life as a doctor

    gadiskokot said:
    March 26, 2013 at 2:22 pm

    πŸ™‚
    salaam, akak.. nak tanya..
    masa kita dengan patient lelaki, macam mana kita set batas masa nak beri nasihat. contoh kalau macam palpate tu kita tahu limit kita.. palpate kalau perlu je la, tapi kalau macam nak beri nasihat, supaya dia betulkan balik persepsi hidup , tujuan hidup etc ape mind set yang perlu kita ada supaya kita tak went too far, cakap lama sangat ke.

    ape yang saya faham,dalam konteks daily life (bukan doktor-patient) pun, akhawat tak mentarbiyah ikhwah directly.. so kat ward macam mane ye kak..?

    gadiskokot said:
    March 26, 2013 at 2:32 pm

    saya bagi case senario la kot.. 20 y/o malay male, single, admitted to psy ward, now in depressive phase of bipolar 1 mood disorder, ada basic agama, pernah join usrah uni. now delusion of guilt , and hopelessness. planning to quit study and believe that he’s damned and will not enter jannah as he used to say things about Allah when he was manic in phase (dia ada grandiose delusion, akak bole tangkap kan delusion yg kaitan pasal rasul, Allah)

      muharikah responded:
      March 26, 2013 at 3:59 pm

      Berdakwah je. tak perlu fikir. Jangan ada rasa nak ada personal relationship dengan orang lelaki itu. tugas awak sampaikan. begitu juga dengan ikhwah, tak bermakna tak boleh berdakwah dengan ikhwah. awak just kene ada perasaan nak ada apa2 dgn ikhwah tu

    gadiskokot said:
    March 26, 2013 at 4:18 pm

    akak typo ayat last? tapi faham je πŸ™‚ ok.. in shaaAllah will try my best.. masa student la pun yg bole nk clerk lama2..

    zinn said:
    March 26, 2013 at 8:17 pm

    Salam and Dear Aisyah,

    I beg to differ from your mother, ehehehe secara sihat insya Allah….Somehow, I am driven to speak about religion. They asked me about prayers, about exposing my kids to Islam, why am i so strict about food when another muslim not and I simply cannot Not talk about religion when that kind of time comes. I simply cannot avoid it, I am an obvious muslim with a big headscarf. With some syiah eager to go against me (haiiiiiiiiiiiiiih), so I simply explain to them what they want to know. Seb baik dah pernah gi kursus hidayah center, or any other talk by pakcik2 muallaf kita… so i know how to go about…

    With Muslims, I think messages like ‘remember Allah during these hard times’, are of no bad consequences. I mean, generally Muslims, of course not all, however bad they are, they somehow fall back to Islam. We need to just press the right button. For example, your stroke patient uncle, I would think it’s no harm saying, sabar ye pakcik, ingat Allah banyak2. Cuma tulah, true and true, we are always running errands and responsibilities that we have no time for those extra words… you’re indeed not alone, we are facing the same situation, in this fast evolving world.

    They are people who want to avoid getting into these awkward situations, due to various reasons, among others: ‘menjaga keamanan’. I think being calm and knowledge-able would very much help. For example, when suddenly a person comes to you and ask, there goes another bomb into Israel, what is our stand? To answer such questions, one will need to be updated enough about the current issue, and be clear on our stands and its reasons, without getting emotional. Another example, being professional during work, is part of Islam. When a subordinate slacks, and he/she is a Muslim, I belive it is only helpful to remind them about the virtues of a working Muslim. Social scientist are very tactful in these situations. Hence, I believe and agree with you in one of your articles a few months back, that we need more social scientists in our band of dakwah.

    Until you speak something, no one’s gonna know, that is what i learnt here. At other times, when it’s not the right time to speak, we have no choice but to act accordingly so as to not create fitnah to the religion. Hopefully, when people have doubts about Islam and Muslims, they will say ‘the Muslim that I knew wasn’t like that’.

    “Apabila dakwah adalah matlamat terbesar kita, kita takkan tinggalkan dakwah dalam menaiki tangga tersebut. Kita akan terus membina manusia dan berdakwah pada mereka. Kita akan pastikan orang bawahan kita mendapat sentuhan tarbiyah.” Genau, in der Tat, syah……

    Oh well, cakap2, susah nak buat, orang kata, cakap banyak dosa banyak, sorry lah syah kalau tersilap kata…

    Zinn…..

      muharikah responded:
      March 28, 2013 at 3:36 pm

      jzkk zin! loove u so much! loving your thoughts! tak sabarrrr nak tunggu anti baik!!!

    Muhammad Peacemaker said:
    March 28, 2013 at 2:45 pm

    Assalamualaikum.

    Sebagai pelajar dalam kedoktoran.
    Ana ada bercadang untuk menubuhkan sebuah hospital tarbiyyah,yang bukan sahaja membina fikrah dan suasana dakwah dalam hospital,tetapi turut membenarkan doktor pelatih yang baru akan didedahkan dengan lebih dekat dalam dakwah dan tarbiyyah,secara tidak langsung membina lebih ramai daie dalam kalangan doktor.

    Memang sebelum terbinanya hospital,core grup dalam kalangan pengerak hospital tu juga perlu dikumpul dan dimantapkan sebaiknya.Dengan tubuhnya hospital tarbiyyah ini,para murobbi doktor bukan sahaja boleh bekerja dengan secara ‘tashreef’ pada Ilahi dengan syok,tetapi turut dapat rasa keseronokan dalam berdakwah baik dalam atau luar hospital.

    Just wondering,pada sudut pandangan ukhti sebagai doktor sekarang,adakah plan sebegini strategik?releven?atau perlukan tacap mana2?

    *Insan yang ingin bercita citakan penghuni syurga.

      muharikah responded:
      March 28, 2013 at 3:37 pm

      saya cuba jawap kat muharikah.com ye.

    rnysa said:
    March 31, 2013 at 7:36 am

    “Banyak kali terfikir untuk buat novel atau cerita pendek berkenaan life as a doctor.”

    Salam kenal,

    Saya doakan impian itu tercapai.
    Tak pernah ada doktor perubatan perempuan yang tulis novel, rasanya.
    Mungkin Aisyah boleh boleh jadi pencetus…seperti arwah Iman juga πŸ˜‰

    Semoga berjaya!

    Zulaikha Hairuddin said:
    April 7, 2013 at 8:53 pm

    Jazakillah kak aisyah for the sharing. Missing you lots huu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s