Why we need to become a doctor?

Posted on Updated on

This post does not correspond to the blog that is been written by one of our colleague in dakwah. Postnya banyak dishare. Im sure ramai yang tahu.

 

Apabila saya bersama adik2 usrah saya yang mengharungi housemanship mereka , menjadi Hamba Orang ( HO) saya mula memahami dunia yang dialami mereka. Sedikit sebanyak saya sangat menjadi considerate dengan HO2 saya. sehingga terpaksa buat kerja mereka apabila keadaan memaksa.

 

And i can appreciate what they have gone through.

 

Interestingly I have seorang makcik yang sudah lama di jalan dakwah ini. Kami bertemu dalam sebuah liqa murabbi . Di situ saya meluahkan rasa sedih saya kerana saya sudah hampir kehilangan satu group usrah doktor, lantaran kesibukan mereka. Sedangkan 6 orang doktors tersebut adalah mereka yang sudah 2-3 tahun dalam tarbiyah.

Ironinya 6-6 tu selalu takboleh nak attend usrah secara serentak.

 

Manakala satu lagi group usrah yang sudah bergerak, doktor2nya saban hari menangis dan sedih dengan housemanship mereka. Ada yang nak quit. Ada yang selalu kecewa terpaksa mengorbankan adik2 mereka, usrah dan daurah mereka.

 

Terkadang selalu dibayangi oleh kisah-kisah akhwat terdahulu yang sangat boleh sukses dalam dakwah dan kerjaya. But i think, different generation are different. Lain orang lain. Lain keadaan adalah berbeza.

 

DAn setiap individu tu berbeza.

 

Dan memang, orang yang tak melalui kehidupan sebagai seorang doktor, sangattttt sukar memahami.Like seriously. Even saya pelik nape adik2 saya takleh nak korbankan Β masa rehat mereka untuk usrah.

 

‘ u never understand kak, u never did housemanship in Malaysia..’

and i can just gulp listening to my anak usrah’s statement.

Hurm.

 

Makcik itu berkongsi pengalaman yang amat mahal sekali.

 

” Makcik, memang futur time houseman. MEmang setahun tak ikut usrah.’

 

Ok, that is so honest.

‘ Lepas itu time makcik buat MO, makcik duduk jauhhhhhh sangat dari semua orang. Kene hantar kat district. Memang takde usrah kat situ. Memang makcik sempat usrah 2 kali setahun sahaja. ‘

 

Ok , fine. If me, i will be dead by then.

‘ Tapi itulah, makcik amik inisiatif, travel 40 minit setiap minggu pergi ke sebuah hospital lain yang lebih dekat, cari kawan-kawan surau makcik dahulu untuk buat usrah juga.’

 

Dan dia akhirnya kembali kepada dakwah. Still commit dengan dakwah dan tarbiyah. She is almost 40-50 now. Masih bersama dengan liqa.

 

How amazing she can pass through that stage. And come back again.

 

Dalam dakwah ini, kami melihat, kembalinya ramai orang kepad dakwah, setelah melalui zaman MO. Setelah masa lebih lapang dan banyak ruang untuk mengikuti liqa dan menyumbang untuk dakwah.

Tapi ada yang terus perlu diajak dan ditarik semula. Moga satu hari nanti dakwah ini akan kuat dengan kehadiran mereka yang amat hebat ini. Perancangan tak pernah berhenti untuk menarik mereka semula bersama-sama.

 

Zaman kita sudah berbeza. Shift system. Ramainya houseman. Computerised. Memang different hospital are different.

Cuma, zaman dahulu, kualiti doktor mereka berbeza. They are competent. They are capable. They are cleverer.

 

Sekrang, houseman datang dari pelbagai penjuru dunia. Tak cukup training. atau ditrain dengan cara lain (atau salah?hurm)

dah lah bahasa lain. penyakit lain.

lepas tu tak cukup training.

 

Ramai houseman akhirnya, struggle dengan kerja .. kerana kurang competent, tak cekap dan paling menyedihkan, tak memahami penyakit2 patient dan how to manage them.

 

sebab training mereka tidak membantu mereka memahami.

 

Saya temui ramai houseman2 ( yang melayu) yang memang saya rasa sangat susah hati bekerja dengan mereka. Malah saya rasa sangat sedih dan terpaksa menahan kemarahan saya. namun saya bersabar dan cuba memahami.

 

tak tahu pasal patient, tak review patient. tak carry out order dari semalam.

 

huhuh.. mengapa.

mungkin kurang competent dan mmg blur tentang medicine.

kemudian saya bayangkan adik2 HO yang mengikuti tarbiyah. yang struggle nak pergi ke usrah dan program. stress. tak leh nak tumpukan pada dakwah.

mungkin kerana strugglenya mereka dalam pekerjaan menyumbang kepada emosi mereka untuk all out dalam tarbiyah. bila banyak kerja tak setel awal, balik lewat, bila balik lewat, tak sempat nak gi usrah.

atau, stres sangat, sampai takleh nak gi usrah.

Namun, keadaan akan berubah.

 

Setiap tahun ada 8000 houseman akan grad dari seluruh dunia. Dan bilangan ini semakin bertambah. So only little hospitals to train them. maka lambakan houseman akan berlaku. drawbacknya akan kurang training. Good sidenya, akan banyak masa untuk dakwah dan tarbiyah.

 

Shift systems skrang ini shud help semua HO utk pergi usrah. cuma shift system pun ada yang tak berapa convenient.

 

Apapun akhirnya, it goes to our matlamat, why we have to become a doctor?

and why we have to be a good one.

 

Sangat ramai ikhwah akhawat yang quit HO kerana tak tahan dengan tekanan. Dan ada juga merasakan bahawa kerjaya doktor ini mengambil masa dakwah. Dia tak nampak ke mana nak bawak dakwah dengan kerjaya doktor.

Like jadi murabbi fulltimer lagi best kot.

Akhirnya samada jadi choric MO ataupun quit.

Wallahualam. it is personal choice.

As for me, I have seen so many doctors have make wonders to dakwah. Cuma ramai tak kenal dan tak tahu mereka.

Mereka menyebabkan kekuatan dakwah ini kuat, dari sudut pembinaan peribadi, pengaruh dan financial buat dakwah.

 

Kerjaya doktor sangat banyak menyumbang utk dakwah.

trust me.

 

BUT,

NOT much during your housemanship.

 

If you aim to do a lot of wonders in dakwah during your housemanship, u will struggle to find a place. U dont even have time to even think about someone else. cukup maintainkan usrah sendiri sahaja.

Kerjaya doktor akan sangat banyak membantu dakwah apabila kita sudah naik pangkat. Apabila dapat jadi MO, jadi specialist, jadi consultant, jadi HOD.

 

trust me. and unfortunately , the top positions in many hospitals are hold by chinese/indian. and they govern our health care system.

Apabila timbalan dekan fakulti perubatan kami mengikuti usrah, dia adakan majlis tazkirah setiap hari selasa di fakulti kami.

 

dan dalam siri2 ceramah dia kepada student dan lecturer, dia sempat bersyahadatul haq dan share tentang sirah rasulullah s.a.w.

That was an amazing impact.

Kerjaya doktor akan menjadi sangat wonderful dan indah apabila kita dapat menduduki tempat-tempat yang terbaik di tempat kerja kita. ( same goes with other careers).

But along the way nak capai pangkat itu, JANGAN sekali-kali tinggalkan tarbiyah. TArbiyah will keep us at the right track. Ia akan memandu kita membuat pilihan terbaik dan bekerja sungguh-sungguh untuk dakwah ini.

Akhirnya mmg kita letakkan doktor sebagai alat dan dakwah itu sebagai matlamat.

DAn apabila dakwah memandu kehidupan kita, segala-gala yang kita buat adalah bernuansakan dakwah.

 

Di kampus kami, terdapat beberapa akhawat yang memang hebat dari sudut keperibadian mereka. Pesakit-pesakit amat menyukai mereka. rakan sekerja mereka sangat menyayangi mereka. malah pekerja2 lain di hospital amat menyenangi mereka.

Kerana akhlak mereka adalah dakwah. PErcakapan mereka adalah dakwah. Perbuatan mereka juga adalah dakwah.

 

Baru2 ini seorang dari mereka mendapat anugerah pekerja terbaik fakulti perubatan.

Dan mereka2 saya sebut ini adalah specialist, pakar perubatan , yang amazingly sangattttt aktif dalam dakwah.

Ini kerana dakwah dan tarbiyah menjadikan diri mereka bagus sebegitu. Menjadikan diri mereka terbaik. Dakwah telah menjadikan diri mereka teratur dan akhirnya cemerlang dalam kerjaya mereka.

Maka , bersabarlah menghadapi 2 tahun kehidupan paling teruk dalam hidup kamu. Dua tahun sahaja. Sekejap sahaja. Ia akan berlalu. Mantapkanlah niat dan tetapkan matlamat. Di penghujung sana ada cita-cita kita yang amat besar. Iaitu memimpin ummah.

 

Ada seorang ukhti pernah berpesan kepada kami ( dan ya dia seorang doktor rehab medicine):

‘ Apabila kita melihat ALlah itu besar, semua yang lain menjadi kecil sahaja’.

Itulah kuncinya.

Tidak ada alasan untuk mengenepikan tarbiyah. Dalam apa juga ruang pekerjaan.

Jawapannya terletak pada diri kita sendiri.

Sanggup berkorban dan bijak merancang masa, atau sebaliknya.

So far, saya lihat, untuk tahun ini dan tahun2 mendatang, ikhwah akhawt kita yang pulang sebagai doktor pelatih, akan mampu all out dalam tarbiyah.

 

Dan kita harus membantu mereka. Beri support pada mereka. Jangan tinggalkan mereka. Jika mereka tak larat nak pergi usrah, kita kene ziarah dia dan ambil dia di rumah.Kene berusaha memahami mereka. Kene ikut juga jadual mereka.

iAllah. dalam hal ini. si doktor kene kuat, si rakan2 dalam seusrahnya kena memahami dan support.

Saya belajar kat malaysia ini, tak datang usrah bukan bererti tidak mahu, atau memberi alasan.

tak datang usrah bermakna, ada peluang naqib/ah mendapat pahala, kerja lebih sket utk bantu memberi sokongan kepada mutarabbinya.

 

Wallahualam

afwan, tulisan di tengah malam

hingga sambung lagi iAllah

Advertisements

3 thoughts on “Why we need to become a doctor?

    Nasyitah Amal Bazilah said:
    February 28, 2013 at 9:23 am

    Assalamualaikum kak aisyah. knpa ye saya xbleh buka post ni?

    ________________________________

    teka? said:
    March 15, 2013 at 11:40 pm

    buzz buzz k aisyah z… ❀

    naimah said:
    August 13, 2013 at 1:09 am

    This post does not correspond to the blog that is been written by one of our colleague in dakwah. Postnya banyak dishare. Im sure ramai yang tahu.

    – nak tahu jgak sape. ade link tak? nak menigisi hati yg kosong. tqvm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s