Where we going from here

Posted on

Salam

as I mentioned to one of my mutarabbi, i seldom update my blog mainly because:

i) my own anak usrah di Malaysia sendiri tak sempat baca
ii) too many things to share, too little time to write.

Rather, I should spend more time writing for Jom and my research compare to this odd blog. Macam best juga tengok rakan seperjuangan selalu update blog, dapat hit, orang2 share, orang like, orang suka blog dia, puji2 and bla bla bla.. but then again, it always struck me, perlu ke menulis sebab orang atau disebabkan sesuatu mesej yang nak disampaikan.

DAn benarlah pepatah Arab yang selalu ustaz hadis saya ulang-ulang:

‘ Barangsiapa yang tidak ada apa2, tidak boleh memberi apa2’

Dia pengikut salafi. Umurnya 2 tahun muda dari saya. Tapi saya jarang berjumpa dengan pemuda yang sangat berilmu seperti dia. HAdis dan ayat Quran bagaikan air bah dari mulutnya. Darinya saya mendapatkan suntikan keimanan yang begitu basah mengisi kekontangan hati ini.

Seringkali dia melihat anekdotnya pada pemuda dakwah pada hari ini: ‘ Saya pelik melihat ada naqib apabila membawa usrah, tidak mampu mendatangkan hujah ayat Quran dan hadis. Yang dia katakan cuma kata-katanya sahaja bukan dari Quran dan SUnnah’.

Saya selalu tersenyum simpul melihatnya sewaktu dia mengajar. Dialah Umar kepada dakwah ini. Beruntunglah pada sesiapa yang mampu menariknya kepada dakwah ini. Dia sendiri amat rajin mengajar student2 tentang Quran dan sunnah, dan saya amat berharap ramainya pemuda dakwah ini mampu menjadi seperti dia.

Sehinggalah satu masa nanti, yang akan terjadi adalah:

‘ masyaallah, naqib2 sekarang ini, yang keluar dari mulut mereka, hanya ayat Al-Quran sahaja!’

Pergh! Mantap!

Berada di Malaysia ini amat indah sebenarnya. Walaupun banyak ujian menimpa.

Di sini saya melihat kepelbagaian manusia. Saya melihat potensi-potensi mereka. Dari situ saya melihat luasnya lautan amal yang boleh digemblengkan untuk menaikkan Islam.

Baru kini saya memahami mengapa murabbi kami dahulu amat menekankan aspek tarbiyah dalam kehidupan kami. Mengapa dahulu saya disaiko untuk meninggalkan sebentar biro video dan majalah hanya kerana di waktu itu, kami berada di dalam fasa pembinaan kaedah sulbah. Hampir 90% masa kami adalah untuk tarbiyah dan takwin. Samada ikut program dan usrah atau mencari adik2, mentajmik mereka dan membina mereka.

Itulah kehidupan kami.

Membawa 3-4 usrah seminggu itu normal. KEluar setiap minggu untuk program itu rutin. SEhingga memang masyarakat tempat tinggal kami tidak merasai kehadiran kami dan merasai kami alien dan eksklusif.

Ini disebabkan dahulu, itulah strategi awalnya. Kami adalah batch terawal di kalangan tullab yang sedang dibina semula di dalam jemaah ini. Kami ditumpukan dengan pembinaan zatiyah, bahan dan amal berterusan.Memang ada pro and cons. Memang ada banyak kelemahan dan kesalahan kami. Tapi banyak yang kami belajar.

Kami masih belum fasih menghafal quran dan hadis. Kalau nak dibandingkan dengan ramainya ikwah akhawat di malaysia, banyak sangat kekurangannya.

Namun, yang betul-betul kami pelajari adalah: Kami belajar memahami Deen ini.

Kami belajar mengenai neraca Islam dan bagaimana untuk melihat sesuatu di dalam neraca ini.

Di situlah kami dipekatkan.

Pulang ke Malaysia, saya menyedari betapa benarnya kata-kata murabbi saya:

‘ Sebab itu kita kene betul2 pekat kat luar negara for sure balik ke malaysia awak akan dicairkan!’

Like, how ustaz? Patutnya bukan lebih kebal ke kat malaysia, banyak ikhwah akhawat, banyak sumber asatizah. Like howwwwww kitorang boleh cair???

‘ Anti akan tahu nanti.’

Begitu sahaja dia mahu saya mengalaminya sendiri.

Apabila pulang ke Malaysia. Waqienya amat berbeza. Saya sudah jauh dari murabbi saya dahulu. Banyak perlu berdikari. Banyak kena kejar orang.Banyak kene tebal muka hadiri program. Banyak kene sabar. Banyak kene harungi. paling pelik, banyak kene paksa diri untuk hadiri program yang u sorang je kenal diri u sorang. ( camne eh nak explain). Mungkin sebab waqie berbeza . Dan bila nak suarakan sesuatu, u know that u r just different.

Namun kelainannya itulah yang manis.

Ia membuka hati saya melihat sesuatu dari sudut pandang berbeza sekali. Jika di UK banyak kali rasa nak quit dari dakwah, kat Malaysia, peluang untuk quit itu banyak sekali. Dan di Malaysia, orang tak kejar sangat kalau kita nak quit.

U r free to go.

Nobody really actually cares.

Apart from the person yang pernah tajmik atau bersama dahulu.

Sebab kat malaysia, everyone is busy. Like everyone hebat2 ada jawatan hebat2 yang mmg busy.

Then, actually, Allah nak tarbiyah kita sesuatu yang amat luar biasa di Malaysia ini.

Tarbiyah yang lebih hebat dari apa yang dituturkan mana-mana syeikh ikhwan lain:

–> buat sesuatu kerana Allah sahaja.

 
Laksanakan apa sahaja di dunia ini. kerana Allah.

Itulah jawapannya.

‘ Mak saya tak kasi gi usrah malam2, bahayalah skrang ni’

‘ akak, saya letihlah, tak dapat nak gi usrah malam ni’

‘ k aisyah, saya ada hal. kene gi somewhere. takleh nak datang daurah’

I guess, my ears already become immunes with all the excuses, as I accept them as norm of life in Malaysia.

Life of fitting everyone important in our life, in 24 hours that we have.

Sebagai murabbi, dahulu saya kecewa sangat kalau mutarabbi saya tak nak datang usrah. Pada saya, 3 kali adalah limitnya. x nak datang usrah, bye bye, cari naqibah lain. Malas aku nak layan!

But in Malaysia, things are different. We have to be stubborn as naqibah. We have to presevere and consistent. We have to push our self and put our feelings behind. takleh layan perasaan.

KEne persisten ajak, KEne bersabar berterusan membina hubungan. Kene care. Kene contact je walau tak nak datang usrahpun. kene selalu ajak tanpa putus asa. No matter busy gila kita as manusia , kita kene call/contact juga anak usrah , walaupun dia dah takleh nak datang usrah.

Sebab dunia di Malaysia berbeza.

Doesnt mean u can cope in luar negara, u can cope in Malaysia. There is no indicator for it.

Ujian semua orang berbeza. Keadaan pun. boss kita berbeza. Hospital kita berbeza .tempat kerja kita lain. colleague kita lain. family kita lain. semuanya berbeza.

Sebab itulah, murabbi saya dengan hikmahnya menyebut:

‘ awak kene pekatkan tarbiyah awak di permulaan tarbiyah.’

pekatkan ia sepekatnya. tumpukan masa student untuk belajar tentang islam dan dakwah. kene hafal ayat quran dan hadis. kene baca sirah. kene baca buku2 harakah.

Biarlah orang akan pandang kita pelik sementara waktu time kita student sebab itu jelah time kita memekatkan diri kita.

Trust me, when u come back to Malaysia in the real reality, u start working, then u will appreciate the solidity of tarbiyah u had. It does help.

Sifirnya mudah sahaja :

Time student —> fasa tarbiyah, dan takwin. Belajar dan pembinaan.

Time bekerja dan habis study –> fasa di lapangan. Bergerak di mihwar syakbi. menduduki posisi posisi penting dalam masyarakat. Bekerja untuk membina masyarakat dan menyebarkan Islam melalui mereka.

You will pick up interpersonal skills, management skills, orator skills, financial skills, kalau betul2 all out dalam tarbiyah.

Kalau awak kene bawak 3-4 usrah seminggu, takkan awak jadi orang tak terurus kan? for sure punya akan pandai menyampai, pandai mengurus , pandai bergaul dengan orang dan sebagainya.

Sebab kat malaysia, paling sempat bawa 2 usrah sahaja. Lain2 adalah tugas di medan. kerana tenaga kita amat diperlukan di medan. Kerana inilah mihwar di malaysia ini. Medan terjun ke lapangan

( saya bercakap dalam konteks orang yang sudah bekerja ya. Yang berada di kampus, mihwar dakwahnya lain ya)

Macam mana kita nak semangatkan diri yang selalu futur dan lemah melihat orang lain futur?

 

Kembali pada Allah

Istighfar.

BErsamalah dengan orang yang meningkat iman kita.

Carilah

We all face the similiar problems( although not quite).

 

But this is part of our life.

We have to go through this. ANd we have to support others to go through this as well.

 

Till then.

May we remember each other in our doa iAllah.

 

Wassalam

 

ukhtikum

aisyahz

Advertisements

One thought on “Where we going from here

    Nazri Hassan said:
    February 28, 2013 at 6:04 am

    Salam Adik Dr Aishah,

    Teruskan perjuangan.

    Kualiti penulisan muharikah/humaira dalam majalah jom semakin mantop.

    memang benar zaman belajar dan bekerja berlainan.

    saya pernah futur drp 1993-1999 dan merasakan tidak bersama jamah adalah
    suatu kerugian besar walaupun semasa futur kita masih bersolat berjamaah di surau/masjid.

    Nazri Hassan – IKRAM HL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s