The sequence

Posted on

Salam

Memang sukar untuk saya menulis di sini.

Bukan kerana kekangan masa kerana yang menggerakkan diri menulis bukanlah kekuatan fizikal dan masa, tetapi pada hati dan perasaan yang sanggup berkorban untuk beramal.

Tetapi ramai orang makin mengenali, dan sukarnya untuk menjadi jujur tanpa orang skeptik dengan apa kita tulis. begitu juga terkadang sangkaan2 menjadi fitnah yang besar dan mendukacitakan kesannya.

Sedangkan,

saya hanyalah manusia biasa,
dan saya hanya mahu jujur dengan apa saya rasa. walaupun manusia memandang keadaan saya dari aspek amat berbeza sekali.

Sometimes, I do feel lost of what i am doing.

Memang cita-cita saya amat besar sekali. But as always, what my mom told me really struck me all the time:

” you cannot always get what u want.”

And dia mentioned byk benda tu banyak kali pada aku.

Ibuku adalah seorang personality yang sangat strong dan choleric. Dia adalah wanita paling dominan dalam keluargaku. Dan kami dididik dari kecil untuk independent dan sentiasa look up on ourselves.

Although she tried to groom me with beauty and leisure, but i seems failed to immulate the figure that she wanted me to be. Banyak kali pernah kena marah satu masa dahulu hanya kerana tidak kemas, dan pakai tudung tak match dengan baju.

Begitu juga dia pernah invest ribuan ringgit membeli dua tiga helai baju sahaja utkku, so that i will look good on it.

And i know she loves me so much by the way she pour her money to us. and i love her too, because of the love she has given to us.

fortunatelly, we are so spoilt with dakwah. hehehehe. But, i do try to be the person that she wanted me to be, elegant and beauty.

But that is the only thing that i struggled the most in my life. If i have a personal assistant for it, i dont mind paying her.

But, menjadi wanita ni kan payah? betul tak?

Semua kita kena buat.

Kerjalah, dakwahlah, jaga suamilah, masaklah, kemas rumahlah, jaga anaklah, jaga mak ayahlah,menjadi kemaslah, semua sekali!

as for me, sayaa kena start fikir thesislah, saya kene baca buku medik hari2, saya kene perform time kerja saya, saya kena kemas rumah, kadang2 masak, bawak 2-3 usrah seminggu, then selit2 masa saya kene baca artikel2 yang sukar, menulis lagi, membaca lagi, dan of course menjadi pembantu dan penyokong buat belahan hatiku.

And my mom pernah sebut pada saya, bila dia sangat menghalang saya buat majalah, Because she just know what is coming :

You are going to be drained. Awak akan penat nantni. ni belum ada anak. nanti dengan dakwah lagi, kerja lagi, masters lagi, exam lagi, suami lagi, awak tak larat nanti…”

And of course her statement really broke my heart, because i want to do this, and i want to achieve the dream. at least to start a harakah magazine, hoping next generation can follow and take over it.

Kalau tak sampai bila2 pun kita takkan ada majalah dakwah.

And now, I felt exactly what she said.

I feel drained.

And i dont know how to say this, but every aspect of my works was not to its best result.

including my usrah, my dakwah, and work.

I felt bashed.

And i do struggle a lot, finding time to do everything. Saya nak sangat buat smeua benda, dan tak nak give up apa pun.. tapi…

mmg kudrat tak semampu mana. kadang2 kita rasa je boleh buat, nampak je… tapi kecewa kot dengan diri sendiri..

anak usrah terabai.. takde nak sempat DF2. tempat pun jauh. takat bawak usrah je.

anak usrah lama2 pun tak sempat follow up.

meeting2 pun tak pernah orang ajak lagi, tapi for sure orang takut nak ajak sebab busy, tapi tapelah.

medic pun banyak benda tak tahu, banyak kene baca lagi..

dan of course other things that i cannot mentioned here, but semuanya itu menuntut hati dan perasaan serta masa…

dan kadang2 saya rasa nak tenggelam dan pergi je tempat lain untuk cari diri sendiri. jadi orang baru. jadi orang yang terbaik buat orang yang disayangi.

dan kadang2 nak patah balik ke belakang dan betulkan apa yang telah terjadi di masa silam yang menjadikan kadang2 diri ini bermuram durja.

whatever it is, hidup di dunia ini memang susah. banyak ujian. walaupun ujian yang dihadapi tak sehebat mereka yang patah kaki mahupun takde mulut untuk berdakwah. namun kepayahan setiap orang itu unik dan ujiannya begitu juga.

jangan anggap orang yang berkereta mewah dan tampak hebat itu tidak ada apa2 cerita di sebalik wajahnya yang ceria.

mungkin dia sedang look forward ke hadapan dan cuba atasi apa yang telah berlaku, kerana masa adalah satu aset yang sangat rugi jika dibazirkan.

ataupun untuk memberitahu pada semua, kita perlu kuat walaupun dunia seluruhnya sedang menentang kita. kita pelru teruskan kehidupan walaupun tiada manusia pedulikan kita dan manusia membenci kita.

Jika anda struggle dalam kehidupan anda, orang lain begitu juga.

saya thau saya makin kurang menulis lagi artikel2 membina… and yeah, it does reflect what i receive in tarbiyah at the moment and the phase of life that i am enduring with ..

it is hard.

Please make doa for me.

As always,

saudarimu di jalan dakwah
aisyahz

Advertisements

10 thoughts on “The sequence

    fadz said:
    July 19, 2012 at 9:21 pm

    insyaAllah…semangat!

    slm ramadhan :) said:
    July 19, 2012 at 9:32 pm

    jgn bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita. ❀

    slm ramadhan :) said:
    July 19, 2012 at 9:47 pm

    http://krunchieroll.blogspot.co.nz/2012/07/but-with-me-you-can-and-we-can.html

    “Recite in the name of your Lord who created”
    Al-Alaq : 1

    “Remember that if you have any, any difficulties in life, remember that Allah is with you. And with Allah, you can do anything. Anything! Just like Muhammad saw when he got his first wahyu, to read. With the name of Allah. And he read.

    He read.”
    -Tariq Ramadhan

    Haizi said:
    July 20, 2012 at 12:34 am

    salam kak aisyah, mmg our parents will always ‘hard’ on us. sy mungkin tak se-bz akk lg. based on ur curhat, apa2 yang mak akk ckp tu jadikanlah ia booster, make it into positive thoughts. Sbb selain Allah, dia tahu kelemahan kita n of course kebaikan kita.

    Saya rasalah, akk mampu jer nk lakukan semua yang akk impikan itu. kita semua ada impian dalam dakwah n tarbiyyah. sy juga ada impian dalam dakwah n tarbiyyah dlm context accounting n auditing la kot..huhu. Cuma nk mengarungi struggle tu make us feel so tired. Sy juga pernh rasa apa yg akk rasa, utk pergi jauh n find myself. Bt, memikirkan ramai yang perlu kita sentuh, terus hilang niat utk lari.

    Moga kita semua diberi kekuatan yang luar biasa, sbb kita buat kerja luar biasa.

    Salam ramadhan dr ukhtimu

    Sarah Ibrahim said:
    July 20, 2012 at 3:50 am

    saya doakan akak.

    saya yakin, setiap jalan yang akak pilih, memang akan diuji. tak semuanya mudah. jadi, setelah akak memilih jalan yang akak rasa terbaik utk menuai hasilnya diakhirat kelak, akak kena kuat dan lebih kuat bila teruji meskipun ujian itu datang berkali-kali.

    ramadhan kareem kakak muharikah!
    (yang tido masa pengisian akak :D:D:D:D – sebab letih gile)

    Zinnirah said:
    July 20, 2012 at 10:03 am

    Salam Aisyah,

    My professor used to say what your mother said and frankly speaking its the truth. if you dont be careful syah, u will be drained. you will feel tired, soooo tired that u wont be able to wake up and be recharged for the next agenda. i have seen it happen.

    get away aisyah, like 1 day per month…just forget about everything. perhaps you ll think that precious time will be wasted but you are too precious to be drained like a broken capacitor.

    Allah will help you my dear.

    perhaps that getting a private assistant is a good idea. someone who will think for you of what to wear, who will drive while you sleep or do something else, at least you are focused, rather than doing something thats taking lots of your time.. Think about it seriously.

    Cheers and salam,
    Zinn

    aisyah A said:
    July 20, 2012 at 11:38 am

    Salam.akak,keep on fighting..Jalan ni memang konfirm susah and mencabar,tapi saye yg baru berjinak dlm jalan ni somehow setuju dgn akak zinnirah.. sharpen the saw utk memuntijkan kerja2 kite.Walaupun saya tak pernah bersua muka dengan akak, tapi semangat akak saya rasa setiap kali bace blog akak. U’re too precious to be drained out. Mungkin akak perlu pertimbangkan cadangan akak zinnirah..get away for awhile.just u and Allah. Special date with Him. πŸ™‚
    Ni pandangan saya yang hina dina ni, rase terpanggil nak tulis komen.. nak bagi semangat kat akak. πŸ™‚ moga Allah permudahkan segale urusan akak.

    -kite kongsi name yang same :)-

    liyana said:
    July 21, 2012 at 4:44 pm

    Smoga Allah permudahkan segala urusan dr!inshaAllah

    muharikah responded:
    July 24, 2012 at 1:01 pm

    terharunyaaaaaa!! baca semua komen2 kat sini buat saya rasa nak nangis! thank you semua for the love and strength! May Allah bless!

    nikM said:
    August 1, 2012 at 4:12 pm

    Salam akak,Allah pasti akan menolong akak.. :).. Rabbi Yassir Wa la tuaasir ya kareem.. amin.. semoga semua kerja yg akak lakukan berjalan lancar dan semoga Allah aturkan yg terbaik utk kehidupan akak dunia dan akhirat.. smile alwayz kak aisyah:)..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s