Banyak nak share

Posted on

Salam

 

Banyak yang mahu aku kongsikan, tapi serba salah dengan amanah yang diletakkan. ( banyak benda tak terbuat lagi)

 

Esok akan bermula dunia oncall bagiku di Malaysia yang sangat mencabar namun interesting. Habis sahaja oncall perlu bentangkan kes tentang leukaemia.

 

Bertemu dengan warga hospital, dari HO kepada ketua jabatannya, sangat banyak menjadikan aku manusia berfikir dan merenung sedalamnya.

 

WAlau kepenatan, tapi bertemu dengan pesakit dan berada bersama dengan HO, memberi mereka harapan dan juga mendetikkan keintelektualan dalam diriku amat memberi kesan yang mendalam.

Tak sangka, begitu ramai yang pernah tersentuh dengan tarbiyah berada di hospital yang sama denganku. RAmai antara mereka telah mempunyai hidup sendiri dan merangka tujuan yang jauh di dalam perjalanan. Di situ aku melihat harapan untuk mereka bersama semula dengan Islam dan menjunjung cita-cita yang sama untuk mendaulatkan Islam di tanah air ini.

 

Ibuku di suatu waktu dahulu pernah berkata pada kami:

 

‘ Kalau bukan kita yang kuasai Malaysia ini, orang cina, orang india akan kuasai negara kita ini.’

 

And I should say, if all the muslim aka Malays, always want to find the easy route to have an easy life and wanting to spend more time with family and bed, then the non muslim will conquere our country, they will kick off the sultans and ensure that the Muslims became their workers all the time, whereas they will enjoy all the beneficary as well as the wealth in our own very country.

 

Kalau ada yang menjadi ketua ataupun consultant dalam apa jua bidang di Malaysia ini yang Muslim, tak ramai yang memahami islam dan peranan mereka.

 

Maka yang berkuasa adalah siapa?

 

Orang yang tak memahami Islam.

Lantas siapa yang hina dan kecundang?

ORang islam juga.

 

Kepayahan dan ujian kita adalah menjadikan ramainya mereka yang ditarbiyah itu menjadi istiqamah dalam dakwah, dari zaman student hinggalah zaman mereka berkerja, berkeluarga dan akhirnya berkuasa nanti.

 

Kita hidup di zaman era tarbiyah meletus pada tahun 2000-2010.

20-30 tahun akan datang, generasi kita yang akan memimpin jabatan-jabatan dan mengisi posisi yang amat penting dalam negara.

 

Jika kita yang mendapat tempias tarbiyah ini akhirnya:

 

i) nak pilih kerja senang

ii) nak tumpukan pada family, nak bina kerja sendiri

iii) penat dan malas nak involve dalam dakwah

iv) malas nak fikir jauh, asal cukup makan, bawa usrah, sudahlah.

 

maka apa akhirnya akan jadi pada dunia ini?

Jika kita semua as duat nak jadi kuli biasa sahaja?

It will back to square one.

 

Siapa yang akan menjadi consultant? siapa yang akan menjadi ketua2 jabatan dan memberi pengaruh pada masyarakat.

Orang yang tak faham Islam juga!

 

And looking at my own department now, I wish I could change the situation. SAya nak hentikan jerit menjerit, marah memarahi, saya nak kalau boleh waktu rehat wujud untuk houseman, solat berjemaah, mendapat tazkirah. dan balik awal supaya mereka dapat pergi ke kuliah maghrib, ataupun pergi solat jumaat dengan proper.

 

Ini kuasa seorang ketua, yang memahami Islam.

AKhirnya memberi pengaruh kepada pesakitnya untuk solat sewaktu sakit!

 

Begitu juga kita ada banyak jabatan lain di negara ini. Institut perguruan, kehakiman, undang-undang, bank dan sebagainya harus kita pengaruhi.

 

Cuma……….

 

perjalanan menuju kepada kepimpinan itu sangat rough dan tough.

Begitu juga sangatttttttttttttt menggoncangkan iman!

7-8 tahun menuju ke puncak.

Boleh jamin iman masih ameeq ( mendalam?)

boleh jamin prinsip Islam tak tergugat?

Boleh jamin usrah dan dakwah masih boleh komited?

boleh jamin dapat menyeimbangkan dakwah, kerjaya dan keluarga?

 

Ia memerlukan mujahadah teramat luar biasa!!!

Dan ini bermula dari tarbiyah amat kental , berakar umbi dalam hati setiap dari kita yang mengikuti tarbiyah.

Perubahan bukan sekadar luaran, dan bukan sekadar semangat. Tapi perubahan kerana Allah yang amat mendasar.

Kita berada dalam dakwah ini BUKAN sebab ukhuwah.

 

Bukan langsung!

Dan kita melihat orang yang berubah kerana ukhuwah akhirnya terkandas dan tidak bersama tarbiyah apabila tidak dipedulikan oleh sahabatnya.

Kerana perubahan kita adalah kerana Allah. Kita berpaut pada Allah, dan kita ikhlas menjadi hamba dan khalifahNya di dunia ini.

Inilah motivasi keazaman kita di sepanjang waktu.

begitu ramai yang pulang ke Malaysia meminta bantuan sokongan mahupun penerapan tarbiyah yang lebih hebat, namun hampa, kerana bumi ujian ini takkan pernah surut dari rambu-rambunya.

 

Lantas, takkan kita nak berpatah ke belakang, bersama dengan jahiliyah, apabila orang tidak lagi memperdulikan kita, apabila kita merasai HANYA kita seorang tengah struggle dalam dakwah dan hidup kita?

Kerana janji kita hanya dengan ALlah bukan? Bukan dengan orang lain pun.

 

Begitulah, kita mahu kamu di luar sana, yang sedang memantapkan dirimu dengan bekalan penuh ampuh, melalui perjalanan tarbiyah 3-5 tahun di perantauan adalah untuk menancapkan Islam dan juga rahmatnya di bumi kita ini.

 

Jangan futur! Kerana ruginya dakwah jika kamu akhirnya memilih kesenangan dan kerehatan.

 

Untuk mengubah, kita perlu menjadi khalifah.

Kita perlu mendaki kepada posisi di mana kita boleh mencorakkan massa. Bukan dengan slogan indah penuh harapan. Bukan! Tetapi dengan amalan dan qudwah menunjukkan bagaimana Islam itu harus ditonjolkan dan diamalkan.

 

Ramai yang menjadi specialist dan consultant di Malaysia ini terdiri dari bukan Melayu, apatah lagi mereka yang terdiri dari ikhwah dan akhwat.

They are more aggressive and advance than us in terms of achievement in their career. And they make changes according to what they believe in.

 

Kita mampu buat juga! Tapi kita memerlukan kesungguhan! Dan keazaman untuk tak goyah dengan prinsip dakwah dan Islam.

Dan kita perlukan duat yang bercita-cita tinggi. We can conquer if we really believe in this.

Sebab itu, bercita-citalah. Letak cita-cita yang tinggi.

Letakkan impian untuk kuasai Malaysia ini.

And sadly, we have to agree, the most powerful person di Malaysia adalah those with a lot of money.

Who are they?

Chinese.

And i am not being racist because my own great grandparent are Chinese but because most Malays never think beyong the office cubicle.

Kita amat suka makan gaji dan tak mampu berfikir jauh di mana duit kita boleh sebenarnya beranak menjadi sejuta dalam masa sebulan!

Kalau kita bijak, kita mampu mendapat wang sebanyak itu!

Cuma perlukan pengorbanan, ketahanan, kebijakan dan paling pentingggggggggg: KEIKHLASAN!

agar kekayaan itu kita gunakan untuk dakwah dan risalahNya!

Akhirnya berjaya menguasai dunia.

Yes, sejuta ringgit sebulan keuntungan! Berapa ramai orang yang boleh kita berikan peluang pekerjaan. Selama ini semua berharap pada kerajaan dan Petronaskan?

Bila lagi akhirnya kita sendiri yang memberi peluang pekerjaan untuk ikhwah akhawat kita, memberikan mereka jaluran kehidupan yang lebih barakah dan optimum buat dakwah ( walaupun takdelah begitu sempurna).

Memang kerja kene kuat. Orang biasa bekerja 16 jam sehari di Malaysia.

 

Unlike them,kita kene kerja 24 jam sehari. Ini termasuk rangkuman dakwah dan tarbiyah, di mana di dalamnya ada keluarga, ada masyarakat dan ada rakan sekerja yang perlu didakwahkan.

 

DOakan dapat present case dengan baik hari isnin ni. berkulat sudah otak dengan medic.

 

PS: Majalah jom isu 3 akan keluar isnin depan. Nantikan πŸ™‚

 

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Banyak nak share

    gadiskokot said:
    May 19, 2012 at 12:56 pm

    Masya Allah… Kak Aisyah, alhamdulillah.. jazakillahu khairan for this post….
    how busy u are, please keep on writing, keep on inspiring us ,
    May Allah ease…..

    -sincerely πŸ™‚
    akhawat Ipoh

    Nurul 'Ain said:
    May 20, 2012 at 3:20 am

    kak aisyah Z, nape website muharikah.com xleh buka? Uhu..=(

    saya said:
    May 21, 2012 at 4:05 am

    orang melayu senang pandang pelik.kita buat lebih kate gila kuasa, nakkan kepimpinan.

    anonymous orangrumah (houseman) said:
    May 22, 2012 at 9:15 am

    Mantap 10x…..

    Ruru said:
    May 25, 2012 at 3:53 am

    Harus la berperang,semboyan dah lama berbunyi!

    Abuzaid said:
    June 3, 2012 at 11:48 pm

    Ya Allah engkau titipkan lagi untuk kami beberapa beberapa lagi pemuda dan pemudi seperti mereka supaya kami penuhi bumi Malaysia ini dengan sinar Islam yang akan menyinari dan memimpin ummah ini ke syurgamu.

    lethargic? « gadiskokot said:
    June 11, 2012 at 11:02 am

    […] p/s : everytime i feel tired, i cursed myself after i read this : CLICK […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s