Mencuri

Posted on

salam

saya mencuri masa sekejap utk ke tempat program yang sepatutnya start sekarang!

Namun, agak sukar mencari masa senggang di depan lattop dan menulis buat kamu yang tidak kukenali namun sentiasa sahaja menanti.

Perjalanan baruku memasuki alam pekerjaan semula setelah 8 bulan tidak memegang stetoskop dan pesakit adalah pengalaman yang luar biasa sekali.

dan ternyata begitu banyak ibrah yang Allah mahu ajarkan padaku, dan tentu ALlah mengenalkan aku akan kelemahan diriku yang tentu tidak tercatat pada bait-bait indah di dalam blog ini.

Dahulu aku berharap ketika pulangnya aku ke Malaysia, untuk menghirup nikmatnya mengubati pesakit muslim dan bekerjasama dengan mereka yang akan ingatkan aku kepada Allah.

Ternyata harapan aku amat meleset. Apabila kita bekerja dengan mereka yang matlamatnya adalah dunia dan kepuasan nafsunya sahaja, cara hidup dan pemikiran tetap sahaja sama walaupun mereka bergelar muslim atau bukan.

Even worse, orang kat Malaysia lebih workaholic dari di UK!


even orang uK masih ingat family dan juga masa senggang untuk digunakan untuk exercise dan shopping.

Orang malaysia…..

entah.. tak tahu mengejar apa.

yang penting, aku melihat orang di Malaysia ini seolah2 sibuk mengejar sesuatu, tapi tak tahu samada yang dikejar itu betul atau tak, tetiba, masa telah habis, dan akhirnya tak tahu dapat ke tak apa dicapai itu.

Semuanya nak cepat, semuanya nak dapat banyak, semuanya….

FAhamlah aku mengapa terlalu ramainya duat jatuh tersungkur ketika berhadapan dengan bumi sebenar di Malaysia.

Para duat itu adalah mereka yang sanagt hebat di medan dakwah satu masa dahulu. Yang pernah mengubah ramainya adik2 baru yang datang ke negera mereka.

Lantas, kesibukan dan derasnya arus ujian di bumi Malaysia ini menjadikan mereka ikut sekali hanyut dalam putaran itu.

Dan nyata, air itu sangat deras dan tak mampu ditahan bersendirian.

Dan ternyata, ini bukan salah mereka, dan ini juga bukan pilihan mereka.

Things happen as it should be.

Dan perubahan amat sukar dan sangattttttttttt lambattttttt berlaku!

Dahulu aku ingat dalam dakwah sahaja masalah pengurusan berlaku, tapi di hospital pun sama! Masalah pendidkkan, masalah pengurusan. Maybe this is Malaysia things. SEmua benda main buat dan main jalann sahaja.. ( ok im start mumbling now)

dan tentu, terkadang jadi hipokrit kat Malaysia. Di UK mmg kita amat distinguish dengan peribadi dan akhlak kita. Kat malaysia, jadi cam…..

kat tempat kerja lain, (jadi macam keduniaan sket, dan tak ingat ALlah sangat) dan kat rumah/usrah baru cam jadi baik sket.

HElloooo????? this is malaysia okkkk. malaysiaaaa!

Argh!

This happens to me, dan aku rasa ramai lagi begitu. No matter hebat pun mereka, ujian adjustment dalam dunia karier dan dakwah adalah satu cabaran amat besar sekali.

begitu juga cabaran dalam menjaga keikhlasan, cabaran dalam terus tekad dan tsabat di atas amal dan akhlak di medan dakwah ini.

And it is so hard! series!

this is not the cute bubbly and nice ideal world that we always see.

Ini dunia realiti.

Malangnya dunia realiti ini amat kelabu sekali.

u don know what’s right what’s wrong.

Even seorang daie pun atas alasan perlu santuni orang awam, mencairkn prinsip peribadinya yang tentu bertentang dengan islam.

Dan kita terdiam melihat mereka.

‘ kitorg dah agak dah k aisyah mesti terkejut bila dah start kerja,’ begitu ujar anak usrahku.

u are aweful right, girl! Dan terima kasih atas peringatan itu.

And yet, i am struglling, so much. inside out.

pls doakan saya. sobs.

dan mana2 daie pun, mereka tetap bukan malaikat.

ok, nak gerak ke program. ( dengan mempushkan diri ini.huhu)

wassalam

aisyahz

Advertisements

2 thoughts on “Mencuri

    Hisham79 said:
    May 12, 2012 at 2:35 pm

    Salam,

    Semoga terus thabat sehingga ke akhirnya, jalan dakwah dan tarbiah memang tidak akan pernah mudah.

    “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak ugama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan kami dan sesungguhnya Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.”

    Hisham Sharif
    ISMA Australia

    wan noraini wan ismail said:
    May 24, 2012 at 6:25 am

    Alhamdulillah….Allah bagi mata hati untuk kita observe diri dan persekitaran kita…..moga rahmat Allah ini akan terus dimanfaatkan walau pelbagai ranjau yang mendatang…..we have no choice…..Islam is only the way of life.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s