Benarkah ini?

Posted on

Salam

 

the only thing that I always ask Allah to help me with is MEDICINE.

 

Yes, i find it intrigue and hard. Macam mendaki gunung ibaratnya.

 

One thing in my life that I have to dozenly force myself to do is MEDICINE.

 

It never made me feel alive and conquered compare with dakwah and bussiness.

 

Tak tahu nape. And i kinda need to force myself again to do one thing that against my Β stream of interest.

 

Kalau kat atas meja ada buku dakwah, bisnes, dan medic, saya akan baca dulu buku dakwah, then jump to buku sastera, then mungkin majalah, then mungkin bisnes, then lastly medic.

 

Sigh.

 

Astaghfirullah.

 

Tapi saya tahu, being a professional in medicine will exponential my ‘value’ in dakwah’s market.

Being a consultant and professor of medicine will allow me to influence many thousands other to submit to Allah.

 

 

The magnetic power of influence of having the title, to hook up people to dakwah, is soooo indespensable, and only foolish ppl would let the opportunity to pass by.

Namun,

 

kita bekerja,

bukan untuk mengejar title,

 

tapi untuk mengejar alat-alat yang boleh membawa manusia kepada Allah.

 

Itulah dia kebolehan dalam menyampaikan dakwah,

 

begitu juga dengan wang yang banyak

begitu juga dengan ketokohan di dalam masyarakat.

 

Dan padaku, mengejar kedudukan dalam dunia medic ini amat sukar sekali.

Sangat sukar. Dan mmg rasa payah dan berat.

 

And i only have Allah to help me going through this process.

With dakwah and family in one hand, bussiness on the other, as well as medic in front of my path.

But, we have to do everything, and ensure every thing needs the be put in balance.

 

Semuanya harus beroleh kecemerlangan. Pekerjaan, dakwah, keluarga, kewangan, semuanya.

 

Dahulu sewaktu single, saya hanya menumpukan dua perkara sahaja dalam kehidupan saya : dakwah dan bekerja.

 

Sehinggalah saya pulang ke Malaysia dengan zero simpanan dalam bank akibat kenaifan saya dalam mengurus wang. Entah, selalu assume orang boleh membantu kita, tetapi mmg akhirnya kita perlu berdikari.

Pengalaman perit melalui zaman2 penuh kepayahan di Malaysia ini, membuka mata untuk menyeimbangkan semuanya dalam kehidupan, berusaha ke arah financial freedom, ke arah keluarga bahagia dan ke arah kecemerlangan dari sudut dakwahnya. Dan cemerlang dari sudut dakwah, i need to be a specialist!

Dan ini langkah amat berat di samping kerja menjadi editor mengedit dan memikirkan flow of artikel untuk setiap keluaran yang amat bombastik isinya.

 

I am doing a 5 persons’ job at one time. But I will try, sebab seorang mukmin itu, dia mmg memainkan peranan penting dalam semua aspek.

 

Doakan saya menempuh alam pekerjaan yang sangat lama sudah saya tinggalkan. Doakan juga agar saya boleh imbangkan antara kerjaya, dakwah, bisnes dan keluarga, tanpa mengabaikan mana-mana hak sedikitpun.

 

Sungguh dunia ini adalah perjalanan yang berterusan perjuangannya.

 

Mana kita ada masa untuk berehat dan melipat tangan duduk di hadapan television melayan cerita Hero?

 

Wassalam

Aisyahz

KL

PS: akan posting di UITM selayang, ambil masters dalam internal medicine iAllah.

Advertisements

17 thoughts on “Benarkah ini?

    erliani zainal said:
    May 1, 2012 at 10:31 am

    semoga segalanya berjalan lancar seperti yang dirancang. dan dipermudahkan segala urusan dalam berdakwah. semoga berjaya.

    me said:
    May 1, 2012 at 1:12 pm

    bulan berapa kak aisyah masuk uitm? i’ll be in medicine posting next week inshaAllah.

    *…dan sesiapa yang menjaga memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya. …[5:32] – hope this will motivate πŸ™‚

    hakimah, akhawat 4th year medic uitm

      muharikah said:
      May 2, 2012 at 5:45 pm

      ana akan ada di sg buloh selama setahun ukhti iAllah

    Muhammad Anas Kamarudin said:
    May 1, 2012 at 1:15 pm

    “Siapa yang mahukan kerehatan, tinggalkan kerehatan”
    di mana kerehatan pertama adalah kerehatan yang kekal abadi di syurga, dan kerehatan yang kedua adalah kerehatan sementara di dunia. πŸ™‚
    All the best Prof! your posts have benefited me so much! I pray Allah guides you through your coming days.

    saya said:
    May 2, 2012 at 9:30 am

    akak ni xpernah rasa ragu2 ker?tergugat dgn pandangan manusia?

      muharikah said:
      May 2, 2012 at 5:45 pm

      pernah je, tpi bile baca ayat quran, jadi elok balik. heheh

    zieda said:
    May 2, 2012 at 4:33 pm

    Allahu musta3an kak AisyahZ πŸ˜‰

      muharikah said:
      May 2, 2012 at 5:46 pm

      jzkk

    illi said:
    May 3, 2012 at 12:19 am

    salam syah,

    wah, dh nk ambil masters ye….all the best in whatever u r doing..rindu lah kat nti.bila lah ada peluang nk jumpa ni…..

    mariam said:
    May 3, 2012 at 2:34 pm

    Be strong akak!
    Allah swt sentiasa ada
    if He’ll put u to it, He’ll put u through it iA ^^
    Ukhtimu di jln dakwah ❀
    πŸ™‚

    Nurfatrina Hamdan said:
    May 6, 2012 at 6:09 pm

    ya Allah kakkkk..jatuh dagu bila baca..dan malu pd diri sendiri!

      muharikah responded:
      May 12, 2012 at 12:59 pm

      hiihiihih. banyak menjelajah lagi ke cik adik oit

    krunchieroll said:
    May 9, 2012 at 10:23 pm

    huk. kalau penat sms saya >.< saya belikan aiskrim cam haritu ehehe πŸ˜› kuatkan smgt akak. setiap masa yg terdetik dikra Allah insyaAllah ^.~

      muharikah responded:
      May 12, 2012 at 12:58 pm

      hai krunchie, miss u so much! ❀

    ibnukhalid said:
    May 12, 2012 at 2:24 am

    salam kak aisyahZ. saya bakal amik medicine tahun ni insyaallah… i’ve been planning to go further in this profession… a surgeon insyaallah… tp… i’ve been thinking… sgt2 risau kalau2 mngejar passion ini mngganggu pjalanan dakwah n trbiyah sy sndiri sbab u know mdicine n surgery urself… n how do u cope with it? what keeps u strong?

    muharikah responded:
    May 12, 2012 at 12:57 pm

    ibnu khalid- hadaf/matlamat kene jelas. apa yang awak nak dari medik ini?

    nak nama? nak duit banyak? nak orang panggil doktor?

    semua itu tkakan dapat memuaskan hati awak sendiri, because jadi dr kene marah, duit tak banyak, dan walaupun rasa best orang panggil dr, kadang2 tak setimpal dengan kerja banyak awak kene buat.

    tapi kalau buat kerana Allah,
    dengan jadi profesion ini dapat menjadikan awak seorang daie yang boleh bawak manusia kembali kepada Allah, then di situ awak akan temui kepuasan tiada tara.

    kerjaya doktor mampu melekakan kita dari jalan dakwah ini, jika dari awal, kita tak setkan matlamat yang betul..

      ibnukhalid said:
      May 14, 2012 at 1:21 am

      subhanallah.. jzkk… mmang kna setting mind lah ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s