Kerana cinta, kita mendakwahi mereka…

Posted on

Salam,

setelah seminggu lebih saya berada di bumi ini, banyak pengalaman baru serta keadaan-keadaan yang menyebabkan saya banyak berfikir dan bertanya pendapat.

Terutama mak ayah saya. Sungguh saya mengasihi mereka atas segala pengorbanan yang telah mereka lakukan buat saya, walaupun , seperti juga yang berlaku pada orang lain, berlaku konflik pendapat dan kesefahaman kerana sudah lama dipisahkan oleh dua benua.

Bahasa pun cukup berbeza dan expectation keduanya pun berbeza sekali.

Lantas saya bertanya mereka yang telah lama dan tsabat di atas jalan dakwah ini. Mereka yang amat saya kagumi, dan kamu semua tidak mengenali mereka kerana mereka tidak pernah mendedahkan diri mereka. Sedangkan amal mereka mungkin jauh melangkaui apa yang kamu pernah fikirkan.

dan kisah-kisah mereka tidak pernah dibukukan. Hanya tinggal coretan-coretan cerita di balik email, mahupun perkongsian di saat bersua. Pada perkongsian merekalah, aku beroleh kekuatan.

Kami, hanya orang biasa, dan di saat ini, kisah-kisah ini, amat menyuntik kekuatan kami:

_____________________________________________

Each n everyone will have a condition that is unique to themselves..
So setiap org tu pasti tahu mcmana parents dia..
Mahu tak mahu, we have to work on dakwahing our parents,
Walau sesusah mana…
Kalo parents jenis tak kisah, dan dgr cakap anak punya jenis, mmg mudah le.
Tp ada parents yg dah biasa menentukan segalanya buat kita,
Buku apa nak beli, meh g beli ngan ayah
Nak gi makan? Jom ayah bawa
Nak amik kos apa? Meh mak pilihkan.
Nak keje apa? Kawen ngan org macam mana? Duit gaji awak nak simpan kat mana, berapa awak menabung utk setiap bulan, awak kena jogging, esok jgn keluar tp ikut mak pegi rumah tok anjang tok lang pak uteh, nanti ayah nak tgk buku akaun, sekian sekian sekian.. Blablalalala..
Sampai satu saat, bila banyak sgt berdalih utk pergi dakwah, ayah akan kata…
“cukup2 la dakwah tu… Keluarga kan lagi utama”
Abang pulak sambung….
“aiiiiii sejak ikut org dakwah2 ni abg tgk adik dah makin degil? ” dan mcm2 kata2 marah dan benci dan grudge mula dilemparkan.. Heehe, tp grudge seorang abang is like grudge seorang kanak2 10 tahun jek kot.. (just imagine a 25 years old mature, elegant n sophisticated (bwahaha) woman get the word DEGIL as a compliment of her dakwah life)
Mak dah start buat scene air mata…
Kakak dah malas nak layan…
Seluruh keluarga mula buat tak nampak dia , iaitu buat cm x wujud, as DENDA for not obeying the family…
Then…
There come all the pakcik makciksssssss buat meeting macam mana nak selesaikan masalah anak sedara yg dah terjebak ngan geng2 dakwah ni…
Sungguh ghuraba’ hari raya itu!!
Hahhaa…
And the situation is saved by a few incidents created by Allah..
Her mother once requested to go to their usrah and found out that nothing weird being preached
Then the mother told the father and they went on gossipping about what an usrah is..
Eavesdropping that, the daughter penetrate the needle..
Since then she tries very hard to find ways and time to talk abt islam n dakwah..
Later on she invited all kinds of akhawat to come and show what are the dakwah people look like.. Hehe.. Tp b4 masuk rumah dah bg briefing siap2 ler.. Kena rajin takpon buat2 rajin n softspoken haha.. Siap assign suruh this and that akhowat gi berDF ngan parents nya..
Then, one fine day, her mother died.
Akhwat, makcik2 akhawat n pakcik2 ikhwah sampai immediately.
Sedara mara lum sampai pun time tu.. Then bila sedara sume dah balik, mereka masih ada..
Dtg bawa food, bg comfort, tolong teman, tolong handle, tolong mcm2….
Saff solat jenazah full berbaris2 sebab adanya mereka..
It was a bitter moment, but filled with warmth and comfort..
Pastu, seorang adik sepupunya pulak masuk team dakwh…
Jd penggerak di sebuah negara pulau..
There comes the harun to save this family from Naaar…
So she has ample time to have heart to heart talk with a lonesome father..
She explained about islam n dakwah, the why n how.. She shared her concern for the ummah.. The ambitions.. The peranan.. Isk ipk.. Ipp pun ada, ini peranan pakcik hahah.
Alhamdulillah, i should say that the father is now ikhwah 01 modul rabtul am ahhahahaah.
Cuma tak cukup pakcik nak usrahkan dia.. Kalo ada yg ajak iA dia mmg attend..
Pasal segala kuliah umum sume dia attend skrg..
Dekat atau jauh, penat atau tidak, dia akan pergi..
Banyak yg dah berubah.. Tp masih baanyak lg yg perlu diubah..
But it is a process, really..
kalau kita dah MENCUBA, pasti akan ada pertolonganNya..
Dan semuanya bermula dari satu..
Hati yg sarat dengan cinta… Sarat dengan rasa kasih dan kasihan jika mereka tak kenal islam dan dakwah.. Sarat dgn rasa kasih kpd islam, dan kasihan kpd diri jk terbelenggu n tak dpt menyumbang kpd islam secara maksima..
_________________________________
Moga kita SEMUA akan terus beristiqamah di atas jalan dakwah.
It is very true, each one of us, has a unique story of us.
Advertisements

4 thoughts on “Kerana cinta, kita mendakwahi mereka…

    makcik zinn said:
    November 18, 2011 at 1:04 am

    GENAU!!!

    As Sobrun Jameel…

    muharikah responded:
    November 22, 2011 at 6:30 pm

    miss zinn! i am missing u so much bebeh!

    YanZou said:
    November 22, 2011 at 7:46 pm

    keluarga adalah mad3u anugerah. tp pling mencabar .
    saya pernah rasenyer perit bila nak wat DF untuk keluarga sehingga air mata tak mampu untuk keluar .mungkin semangat pemuda yang membara mahukan hasil dakwahnya berlaku dlm tempoh yg singkat, membuatkan saya kecewa teramat. dan ayat al-Quran yg sruh selamatkan ahli keluarga dpd api neraka asyik terngiang ngiang di kepala

    tapi di sebalik kekecewaan saya, ade senyuman yg dpt sya ukirkan krn ade hati yg masih sudi utk terima DF saye wpun seorg,. dan saat itu semangat utk DF kat ahli keluarga bertambah tambah.

    betul kata akak, kerana cinta kita mendakwahi mereka. kerana sayang kita sanggup lakukan apa sahaj, agar kita dan mereka sama sama melangkah ke syurga. tapi ia mengambil masa terutama bagi ahli yang lagi tua dpd kita.

    biar perit , biar susah asalakan Islam tertegak dlm diri setiap ahli keluarga kita

    terima kaseh akk utk artikel ini, membuatkan saya btambah yakin yg DF kepada ahli keluarga bukan perkara yg mustahil =)

    ps: saya silent reader akak. =) semoga langkah akk terus maju =)

    Aku Lakukannya Kerana Cinta. « Al-Thareeq said:
    November 23, 2011 at 9:18 am

    […] [BACA: Kerana Cinta, Kita Mendakwahi Mereka] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s