Soalan cepumas dari ainun

Posted on

Salam

sebelum saya mati (hhohoho.. mati2 itu bile2 masa sahaja kan) dan tak mampu untuk menjawap soalan ainun, better saya jawaplah. nanti cam terbeban je amanah ini…huhuhuhu . astaghfirullah.

saya tangguh2 sebab sedang mencari kekuatan juga, dan ada entry yang berdush2 idea dalam otak, tapi sebab saya takde ‘rasa’ untuk menulis. sebab …. ( Banyaklah reason lain, tapi saya reserve dulu ye)

apa awak akan buat/ tindakan awak jika ada anak usrah awak yang dulunya sangat bagus, bersemangat, faham, dan proaktif dalam dakwah tiba-tiba menjadi hilang semangat dan rohnya untuk terus bersama menggerakkan tarbiyah, sebaliknya hanya mahu ‘maintain’ tarbiyyah diri sendiri sahaja?

Saya kira ramai juga menghadapi situasi ini. Menyoroti banyak buku fiqh dakwah, ada juga dinukilkan permasalahan ini. surat hasan al-bana kepada rijal yang mati hatinya pun ada juga bicara seolah2 begini.

dalam buku afaa ala tariq, buku said hawa ada sentuh bab ini dalam bab futur( bab1)

juga dalam buku menjawab persoalan2 halaqah.Buku itu amat bagus dalam menangani banyak masalah2 dalam usrah kita.

Apa kata ainun baca buku2 ini dan kita simpulkan penyelesaian dia sama2…hehehe…

oklah. kalau saya, secara peribadinya:

1) Beri dia masa ( ya, beri dia masa… jangan desak dan rush dia)

2) berdua2an dengan dia dan korek masalah dia. identify kunci dan sebab kenapa dia memilih jadi mastur, dan mahu maintain tarbiyah diri dia sendiri sahaja.

3) bila jumpa punca masalah, try setelkan masalah itu.

masalah itu pelbagai. ada sebab family, ada sebab study, ada juga sebab keliru dengan jemaah, ada sebab rasa tetiba belum bersedia. ada sebab tak suka pada mak naqibah.

di saat anak2 usrah kita semangat dalam dakwah, perlulah kita topupkan dengan ruh imaniyah,iaitu pergantungan pada Allah dan kitabNya.

maka semangat dan proaktif dalam dakwah adalah kerana tolakan iman dan derasan cintanya pada Allah. dan bila buat kerana Allah, dia faham bahawa dakwah itu penting dan sangat perlu buat.

4)bawak dia berjumpa dengan ramai sisters, supaya dia dapat gain semula rasa nak bersama2 dalam amal jamaie ini. baru dia tahu, bukan dia seorang buat dakwah.

5) terus berikan dia kefahaman dalam dakwah secara bertahap. Bagi dia rasa manis dan perlunya dakwah, barulah dia dapat buat dengan istiqamah iAllah.

6) alunan iman perlu selalu dikumandangkan. itu dapat dilakukan bukan sahaja dalam halaqah, but paling best, bile dapat bertemu dengan syuyukh2 dalam dakwah. Itu sangat berbekas dalam hati.

wallahualam

ini saya tulis tengah malam ini ainun. huhuh. ampunnnn jika cam semborono sahaja. saya rasa hati saya hidup bersama awak bila saya dah tulis ini.

wassalam

ukhtikum fillah

aisyahz

Advertisements

2 thoughts on “Soalan cepumas dari ainun

    ummu said:
    December 21, 2010 at 2:12 am

    nape sy xde soalan utk akk ye? hurm byk kot, cume suke cari solution sndrik…huhu ni jeles neh.. nnti nk tanye soklan jugak =p

    anyway, sgt2 tepat utk beri die masa. kdg2 diri kita sndri pun begitu. down tiba2. we just need time for the heart to get ready (:

    dan utk berdakwah, cinta tu perlu hadir. bila clear nape kene buat, kepada siapa, dan hendak ke mana. kita akan bermati-matian melakukannya. tidak lagi berbelah bahagi iAllah.

    p/s: jom berusaha!

    zikr said:
    December 21, 2010 at 3:55 pm

    penting juga untuk mengkoreksi peribadi murobbiyah itu sendiri, boleh jadi murobbiyah sendiri antara satu faktor dari banyak faktor yg menyumbang kpd kefuturan anak halaqah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s