accident dan bala…

Posted on Updated on

salam

hari ini talhah terlanggar sebuah lori..

mengantuk sangat time drive sampai tertidur dan tak sempat nak break untuk hentikan  kereta..

nasib baik badan talhah kebal dan air bag tak jadi kembang. namun cukup menjadikan aku terjaga dari tidur..

depannya kemek dan lampunya tak berfungsi lagi. bonet depan sedikit terkemek. namun talhah tetap mampu kembali ke rumahku.

Kecederaannya pun tak seberapa cume aku tahu betapa banyak duit yang akan keluar kerana detik itu,.

dan aku wonder, adakah ada barakah pada wangku selama ini? astaghfirullah…

banyak dosa2 dan kealpaanku pada detik ini. Moga Allah ampuni.

malam ni adalah malam terakhir anak2 usrahku akan berada di glasgow. aku ingin menjamu mereka. ingin menghadiahkan mereka sesuatu. namun tak sempat untuk ke kedai memprintkan mereka gambar kenangan kami yang telah siap aku edit.. dan tak sempat juga membeli ayam..

Moga Allah mengurniakan tautan hati antara kami dalam keadaan yang amat serba sederhana ini…

Esok mereka akan kembali pulang, tentu membawa hatiku pergi juga..

Dan esok juga akan on call.. sampai ke ahad malam… dan mmg kebiasannya tentu akan rasa down waktu on call..

moga Allah bantu..

afifah berada di sini semalam bersamaku dengan adik2nya.. kami sempat beriadhah basketball dan ditemani dengan 6 remaja glaswegian berumur 14 tahun. naif mereka bertanya kenapa kami bertudung, kenapa kami pakai baju lengan panjang.. ( yerlah pakaian akhawat semua sepesen kan?)

dan alhamdulillah ALlah tak pernah menjadikan aku kesunyian dalam keseorangan aku.

betapa ramai yang rasa keseorangan dalam keramaian dan tak sedikit orang yang rasa berteman dalam keseorangan.

Allah sentiasa takdirkan ada peneman dalam hidup kita walaupun seorang demi seorang dari teman kita mula meninggalkan kita.

Oklah.. sebenarnya ada banyak nak tulis, tapi saya malu sebab saya tak berjaya membaca banyak buku kebelakangan ini.. serta mencari2 cahaya dalam menulis ini.

Inilah perkongsian saya sekadar menjadikan kamu sebahagian dari hidup saya..

wassalam

kene masak dah,

muharikah

glasgow

Advertisements

7 thoughts on “accident dan bala…

    qumfaanzir said:
    July 8, 2010 at 6:23 pm

    kak, sian kamu kak…huk3
    dpt bygkn canne akk time tu.. iAllah ada barakahnya:) talhah kuat, mcm tuan die=p

    tahu akk sgt penat & ngantuk (i’ve once drive for u, so tau canne keadaan tu..hu)
    moga kuat selalu..

    adik2 akk sure lebih terkesan dgn kesederhanaa itu, iAllah itu yg terbaek 🙂 (hrp ade org support statement sy..huhu) cant wait to date again, tggu saya next weekend.. mau terbang cpt2 jumpe kamu kak!!

    take care:)

    loves,
    saye yg jauh

    supir said:
    July 8, 2010 at 9:03 pm

    innalillahi wainna ilaihi rajiun

    alhamdulillah akak diselamatkan allah
    saya pun boleh bayang camana akak waktu drive, tp ummu pasti lebih arif 😉

    bila akak sebutkan tentang keberkahan,
    terus2 saya fikir… kira2 gaji saya selama ini, gi mana ya?

    hurm, mudah2an allah bersihkan drpd syubhah2 yang mengaburi

    insyaallah, k fifah dan adik2nya bahagia dalam sederhana
    dan semua pun begitu, insyaallah

    p/s: jazakillah untuk taujih dan tazkirahnya! rindu akak!

    ummusalma said:
    July 8, 2010 at 9:21 pm

    salam, alaa syah… huuu~~~
    kasihan, inna lillahi wa inna ilaihi roji’un…
    hu~~ xde duitlaa anti nk dtg rumah ana …..

    nida' ul iman said:
    July 9, 2010 at 12:32 am

    innalillahi wainna ilaihi rajiun….

    insyaAllah, mungkin jugak Dia nak bersihkan kite drpd segala yg Dia tak sukai kan kak? Alhamdulillah, kerana Allah masih memilih akak utk dibersihkan..byk sabar dan sangka baik pd Allah..

    moga segala apa yg kita buat smua dipandu oleh Allah SWT dan paling hampir dgn redhaNya..take care kak..wassalam

    aizadiha said:
    July 9, 2010 at 3:46 am

    salam ya ukhti,
    innalillahi wa inna ilahi rojiun..
    cuma dapat berkongsi kesedihan & kesunyian akk dr jauh,,
    semoga menjadi tarbiyah berguna buatmu dan adik2mu yang telah pun
    menjadi sebahagian dr dirimu..
    ye kak..

    iALLAH,ia tazkirah yg bermanfaat

    kak,doakan kami dalam sujud2mu..
    take care..semoga sentiasa barakah

    salam kasih sayang

    qs said:
    July 10, 2010 at 12:49 pm

    inna nillah hi wainnna ilaihi raajiun

    jangan sedey2 kak, insha allah sume selamat 🙂

    klcitizen said:
    July 10, 2010 at 5:32 pm

    berlanggar .. Allah nak mengelakkan kejadian yang lebih buruklah tu, sebab mengantuk semasa memandu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s