Rasa hati kita sama

Posted on

Langkah bermula
Misi mengelilingi sebuah pulau..

Mentadabburi alam..

Mencari sebuah tangkapan..


Hingga terhasillah bekalan kami makan malam

Alhamdulillah,

telah bermula daurah wida kami bersama adik2 kami di sini…

pengalaman yang tentu tidak dapat dilupakan..

tertinggal ferri, basikal rosak, terkejar anjing, dan pelbagai lagi..

kasihan adik2ku terlentang kepenatan setelah 14 miles berkayuh basikal yang berbukit bukau.. alhamdulillah.

aku mengambil keputusan menjadi runner memandangkan aku oncall pada hari ini ( ahad)

Hari ini bermula pagi esok, akan bermulalah daurah wida mereka sepanjang hari…

Melihat muka dan wajah mereka, terbit kesayuan di hati ini…

cepatnya mereka akan pulang pergi…

tak sempat nak mengecapi masa indah bersama2..

dan aku sedar, masaku tak banyak diluangkan bersama mereka, menautkan hati mereka, dan betul2 merasai kecintaan kerana Allah..

terkadang dengan mata seseorang, kita tahu bahawa hati kita ‘sama’.

dan kita tahu apabila kita melihat wajah seseorang, pelik kenapa hati masih belum seirama..

kesatuan hati itu akan menerbitkan sebuah rasa..

itulah dia rasa ke’sister’an, rasa tanggungjawab mengembani dakwah ini bersama..

maka jadilah kita mu’minaat, auliyaa ba’dihum min ba’d.. orang2 mukmin yang menjadi penolong kepada saudarannya..

rasa satu hati.. rasa susah dan payah bersama. rasa mahu menanggung beban dakwah bersama…

Perkara itu datang dengan…

kesedaran hati yang sama..

demi mengingini…

mardhatillah( keredhaan Allah),

dan kesungguhan yang jiddiyah ( sungguh-sungguh) untuk mendapatkan syurga Allah itu…

rasa hati itu perlu sama..

tujuan dan matlamat perlu sama..

barulah aku dan kau.

akan bersatu

pada satu hati ini….

_________________________________________________

kami mengelilingi pulau bute ( isle of bute) dengan berbasikal. ada stop beberapa kali untuk pengisian dan rehat/solat.

dalam perjalanan itu banyak benda kami lalui bersama .. penat dan susah..

dan naik feri ke pulau itu sungguh subhanallah..

akhirnya esok adalah mindsetting dan perancnagan mereka utk pulang ke malaysia back for good.

tujuan kami buat sebegini adalah utk:

1) tautan hati, terutama dengan sisters dari kawasan lain

2) kesediaan untuk mencari tarbiyah di mana-mana sahaja..

sekadar berkongsi dengan semua..

saya kene kerja esok ( sedih… kenapalah saya dah takde mood nak gi kerja sekrng nih??)

adik2 saya akan daurah dengan sisters lain dan k mimi….

kita jumpa lagi..

berilah pesanan kat saya.. rindu nak dengar nasihat2..

wassalam

muharikah

glasgow

Advertisements

7 thoughts on “Rasa hati kita sama

    pemiutang kebab said:
    May 30, 2010 at 3:48 am

    assalamualaikum kak..

    huhu..

    u make my morning lah..
    mcm mne leh ‘terkejar anjing’?

    mcm salah imbuhan jer..
    “dikejar anjing” bru btol kene kejar dek anjing
    kalau “terkejar” bunyinye mcm akk lah yg mengejar..

    chayo2 kak!
    wang gaji boleh bwat blanja kami kebab..
    ha.. pi suruh akak2 6th yrs rusia tuh p nasihat akk.. diorng tgh x de exam.. =)

    semoga dlm jagaan allah! =)

    thanaif said:
    May 30, 2010 at 6:49 am

    Adakah saudari-saudari menggunakan capaian talian gelombang?

    qs said:
    May 30, 2010 at 8:11 am

    bestnye naik basikal

    syazana said:
    May 30, 2010 at 4:53 pm

    subhanallah~bestnya akak.
    Nak jugak 😦

    p/s : akak balik mesia ke? bila n bpe lama?

    cassandra 'ashiq said:
    May 31, 2010 at 12:45 am

    saya suka picture last tu..ahaks..rezeki2..

    muharikah responded:
    June 2, 2010 at 6:37 pm

    iman sayang… heheheh… kita leh jumpa kat malaysia je nanti.. kat malaysia belanja cendollah baru best tak?hehhehe.. betul.. dikejar.. bukan terkejar.. tapi kami mmg terkejar anjing lalu dikejar juga..heheheh

    thanaif –> afwan, tak berapa faham sangat soalan tu.. boleh explain?

    qs dan syazana.. alhamdulillah best gi jaulah terutama dengan oarng yg dekat di hati kita.. saya balik malaysia 13-26 june.. insyaallah nak jumpa ke?

    cassandra… πŸ™‚ jgnlah merajuk eh saya tak tulis nama awak dalam entry sebelum ni.. awak tak umumkan lagi camne nak umumkan pada semua? πŸ™‚

    syazana said:
    June 6, 2010 at 4:15 am

    Allahuakbar, akak, nak sgt jumpa. ingtakn boleh jumpa di london. hehe. tp xpe jumpa di msia , inshaAllah. arinah balik skali ke?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s