Buah rasa

Posted on Updated on

Salam

saya nak cerita pasal benda yang saya rasa setelah sekian lama…

( sebelum tu make sure dalam seminggu ni antum ada baca buku2 fikrah ok?)

masa sudah pukul 1 pagi ini. Terkadang teringin saya kongsikan antum akan kefahaman2 yang ada di dalam deen Allah ini.


Kefahaman dalam dakwah.
Kefahaman dalam terus melaju membawa risalahNya
Tentu juga kefahaman agama ini yang tanpa henti menolak kita menyebarkannya..

Tapi tentu semua itu antum boleh perolehi dari banyaknya blog2 ustaz yang ada.

Tentu juga banyak dari artikel2 tarbiyah yang ada ( walaupun susah gile nak abes baca!!!)

dan of course dari ratusan recording yang ada. ( pada saya nak dekat seribu kot recording yang ada semenjak 2002. Alhamdulillah. semua dalam 50-60 GB camtu)

Kefahaman itu berbekas bila kita mendengarnya dengan telinga, tersentuh dengan sentuhan, dan berbekas dengan sama-sama mentadabburi makna ayatNya.

Jika nak cerita semua itu dalam tulisan, kebanyakan jadi kaku dan cepat mengantuk.

Sedangkan sesebuah fikrah itu seharusnya mampu meningkatkan keazaman dan menambahkan iman di jiwa ( anfal: 2-3)

Jika kita baca majmuk rasail sendiri, sure banyak ayat2nya yang kita tak fahami dengan maknawi yang sebenar sehinggalah diceritakan atau mendengar recording ( ada ke?) ucapan hasan al-bana sendiri.

Kerana itu blog ini berbentuk cerita.

Dan antum semua sukakan akan cerita.

Melihat pengalaman yang tentu antum akan lalui juga satu masa nanti.

Menjadi penguat semangat buat diri antum

Jangan lupa juga menulis utk orang seperti saya. Saya sempat juga menjelajah beberapa blog, tapi tak banyak blog yang dapat memotivasikan saya. Kenapa eh?

Sebab rasanya ramai antara kita kurang bercerita, maka berceritalah jika antum ada kesempatan ok? buat diri saya insyaallah

bertemu di artikel lain..

Advertisements

4 thoughts on “Buah rasa

    syazana said:
    March 30, 2010 at 11:01 am

    ana sokong , bercerita lebih banyak memberi kesan dalam penulisan kita. nampak lagi real sbb kita / org sekeliling kita sendiri mengalaminya. tapi, kadang2, ana selalu je nak tulis dalam bentuk cerita, cuma tak ter”publish” dek kerana malu untuk bercerita. mcm2 yg difikir, nanti kalau tak kena cara, ada pula lah yang mengata dsbg. huhu. tpi pada ana sendiri yg suka membaca ni, ana lebih faham dan dapat rasai suasana sebuah penceritaan itu dalam bentuk yg mudah seperti cerita. hehe. bagus2~ semoga ana juga dapat menterjemahkan entry dalam bentuk cerita, agar mudah dan santai, tetapi berkesan 😉

    jzkk ukhti!

      kahfi8 said:
      March 31, 2010 at 2:57 am

      tapi menulis dalam bentuk cerita lebih santai dan memudahkan kefahaman sampai pada otak pembaca. dan meningkatkan daya intensiti pembaca untuk menanti2kan entry seterusnya.

    Iman said:
    March 30, 2010 at 2:55 pm

    lagi satu klo ada video dgn gmbr2 best dgn lagu yg best!

    jadi sgt best!

    komik yg comel2 pn best!

    All the best kak aisyah!

    😄

    azril'kiara said:
    March 31, 2010 at 7:36 am

    betul. antara asbab blog saifulislam ‘laris’ adalah kerana dia suka bercerita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s