Maknawiyah tarbiyah

Salam,
Dalam sibuk2 kita membina manusia ini….

adakah kita benar2 ingat…

untuk apa kita datang usrah dan buat usrah ini..

apakah yang bestnya usrah itu?

Hidupnya tarbiyah itu bile mana tarbiyah itu mengubah diri seseorang itu menjadi manusia yang amat luar biasa.

Bukan manusia yang banyak ilmu sahaja, tetapi melahirkan manusia yang ada pantulan kewarakannnya, tersibghah akhlaknya dengan akhlak Al-Quran.

Kalau ikut usrah, pakaian dan perangai sama macam orang yang tak ikut usrah…. bukankah itu amat ironi?


Seorang ukhti pernah mengadu tentang anak usrahnya:

‘kak saya tengok adik2 saya , pakaiannya itu sendiri sudah tabarruj , sedangkan dia bawak usrah adik2. Kemudian sesama akhawat mereka shouting to each other, takde toleransi dan seperti mereka yang bukan akhawat!’

Saya terdiam dan merefleksi..

adakah ini kerana usrah kita hanyalah saluran mentrasnformasi maklumat? Hanya sekadar penyampaian ilmu? tidak meninggalkan bekas di hati mereka dan meubah mereka? Hanya meniupkan api semangat, tetapi tidak menjalarkan ruh islam dalam tindakan mereka.

Akhirnya saya terbaca kenyataan di bawah ini, penulisan dari buku ‘kisah-kisah para Murabbi’:

Tarbiyah itu merupakan pembentukan keperibadian, bukan hanya dari sisi akademik dan fikrah sahaja. Perlu adanya transfer ruhiyah. Ada pembentukan maknawiyah. Ada sisi pengarahan perilaku, Ada bentuk keteladan dan qudwah sehingga semuanya akan berlaku secara intergratif dan terpadu.

Dan itulah tarbiyah kita.

Selain dari berusaha mencari sumber ilmu yang ada, berusahalah jugalah membekaskan kefahaman itu pada jiwa diri kita dan anak binaan kita..

bagaimana mampu kita bawa manusia kepada Allah sedangkan kita sendiri jauh dari Nya?

walalhualam….

Advertisements

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

16 thoughts on “Maknawiyah tarbiyah”

  1. Salam kak aisyah,
    tak fhm ayat ni…

    “Kalau ikut usrah, pakaian dan perangai sama macam orang yang ikut usrahโ€ฆ. bukankah itu amat ironi?”

    typo error kah?

    1. heheh.
      agak la
      kadang2 bile jumpa akhwat lain,..rasa malu sdiri
      tgk diorg..alahaii sejuk ati memandang
      buat lawak pun lawak yg solehah2 belaka…huhu

    2. hikari, ada lawak solehah eh?

      hheheheh

      pantulan itu terletak pada hati kita..

      tulah kadang2 kalau hati kita keruh, kita rasa kesannya pada orang sekeliling kita..

      kata2 kita jadi rancu dan berterabur
      orang sekeliling makin jauh dari kita..

      dapat kita rasai semua itu,

      tapi mmg hidup ini penuh struggle ( jihad), sebab itu jangan putus asa harunginya…

      qs–> kalau depan adik2 ni kurang tsiqah ni..ehheheh umur dah masuk 24 nak jerit2 lagi ke?heheheh. tapi jgnlah berubah sebab orang eh.. ikhlas lilllah iALlah…

  2. salam kak,
    ish3, terken gok ni.. memang akhlaq pun kene di check jugak.. sbb yg tu dlu org nmpak..hurm.
    memang kene ngan ape yg sy fkr skrg ni.hu
    jzkk:)

  3. slm wrt
    dr muharikah

    betul. setuju dgn akak.
    tiada guna kalau kefahaman lebih, tapi qudwah tidak sampai pada mutarabbi2.

    perlu tingkatkan iman dalam kefahaman, dan tingkatkan amal.

    ainulM

  4. ada je lawak solehah. gurau2 solehah hehe..

    tak tau r lawak mane. tapi kdg2 terhibur dengar.

    contoh:

    A: ish3, sape la tadi ni yang comel sangat bagi tazkirah mantap.
    AA: eh3. ujub tuh. tobat weh tobat. ish3..jahiliyah beso neh

    ^_^

    that just one of the example. xD

    maybe bleh try baca post ni.

    cereka yang direka. tapi harapnya ada manfat.

    kalau rajin, komen la ye. =_)

    1. jzkk ukhti.. terima kasih sudi lawat blog saya. saya sempat scan through je tak sempat komen..afwan…

    1. err… tips… payah tu… saya sendiri belajar dari baca buku2 imam ibnu qayyim aljauzy atau buku2 ruhiyah lainnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s