Fasa baru

Posted on

Salam,

buat mereka yang memberikan pandangan tentang artikel saya, jazakumullah kerana sudi berkongsikan pandangan.

Seperti mana yang pernah dikatakan.. BM ni satu wasilah. Wasilah itu dilaksanakan oleh manusia yang tentu ada salah silapnya. Di situ ada flexibility dan ‘fluidity’ yang boleh diacu asalkan berada dalam lingkungan syarak.

Dan seperti mana kita tahu, Islam itu adalah moderate. Tidak extreme pada keduanya. Tidak terlalu strict , dan tidak terlalu memudahkan.

Apapun,dalam mendirikan BM ini adalah konsep penyerahan diri pada Allah dan benar-benar meletakkan redhaNya sebagai matlamat mutlak dalam mendirikan rumah tangga, tidak selainnya.

Proses-prosesnya itu laksanakanlah dalam ruang lingkup yang hati kita bahagia menitinya tanpa resah gelisah dan gundah gelana. Insyaallah yang baik/selesa di hati itulah yang benar.

Hidup saya bakal bertukar fasa pada esok hari. Tak tahu apa yang perlu diexpect. Sukar untuk difikirkan. Mendapat partner seorang English yang pandai dari pedalaman oxford. Tentu accentnya berbeza dengan suaranya yang dalam. Sekali pandang nampak seorang yang baik, tapi perasaan di hati, sangat merasai, its going to be quite a tough journey to go through. Susah bila perlu bekerja dengan orang yang speanjang masa menilai kita.DAn tentu takdelah best menjadi teman borak jika dibandingkan teman sekulitnya.

Yang paling menakutkan adalah jika mengalami kelemahan iman di saat naiknya. Macam-macam boleh jadi.

Moga Allah selamatkan aku dan mentsabatkan aku..insyaallah. Sukar menjadi yang terbaik, even utk diri sendiri..

Meniti malam-malam Syaaban… bagaimana nanti episod puasa yang bakal bertandang? Samakah seperti dahulu?

PS: Selalu rasa penat skrang 😦

PSS: saya mungkin akan buat blog baru. Dah siap saya beritahu. Femes sangat blog ini ( huuhuhhu perasan!) nak sorok diri sendiri pun tak boleh… takpe moga ini terbaik utk dakwah.

Wassalam

Aisyah

Glasgow

Advertisements

4 thoughts on “Fasa baru

    Ummu Auni Afif said:
    August 5, 2009 at 7:55 am

    salam

    er, i’m one of your silent readers. tolonglah jangan pindah blog without notice.

    i’m quite blurry too. aisyah nak kahwin ke? congrats (kalau betul)

      muharikah responded:
      August 5, 2009 at 9:45 pm

      Ya Allah.. kelakarlah korang ni… mentang2lah artikel sebelum ni sentuh pasal benda tu…

      takdelah… takkanlah kahwin tak ajak korang semua kan? heheheh…. akhawat tempat saya menumpang ni pun tak dapat lagi kad dia…huhuhuhu…

      perpindahan fasa tu banyak, fasa kerja, fasa pindah rumah, fasa balik malaysia lepas lama duduk UK…macam2 lagi…

      tak baik serkap jarang tau! Tgk dulu pasla blog tu, sebab saya pun amat sibuk skrang… tak sempat nak tulis banyak benda… banyak juga urusan2 lain yang terabai sedikit.. terima kasih ummu auni sebab sudi jadi silent reader saya 🙂

      harap menjawap soalan… saya belum nak kahwin lagi… 🙂

    nowfara said:
    August 6, 2009 at 3:24 am

    Salam

    Muharikah, lama x komen. Sibuk jugak sekarang :-).

    Semoga kehidupan anti bertambah baik dan sentiasa mengambil ibrah atas segala yang berlaku.

    Salam dari UTM Skudai.

    Ummu Auni Afif said:
    August 7, 2009 at 8:57 am

    aisyah, akak dapat link blog ni dari kak afie..hehe. selalu masuk baca sini, ingat nak share article aisyah yang bab halal haram tu (omelan..) sebabnya susah sgt nak sedarkan orang ttg haramnya hukum bercouple.

    akak ni strict ke? Alhamdulullah, wpun dah nak 30 tahun, i’ve never involve myself in such things. dan akak tetap hati yang coupling ni haram. mudah2an tak adalah dugaan macam tu pada anak akak esok, amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s