Alhamdulillah…

Posted on Updated on

إِن يَنصُرۡكُمُ ٱللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمۡ‌ۖ وَإِن يَخۡذُلۡكُمۡ فَمَن ذَا ٱلَّذِى يَنصُرُكُم مِّنۢ بَعۡدِهِۦ‌ۗ وَعَلَى ٱللَّهِ فَلۡيَتَوَكَّلِ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ (١٦٠

Jika Allah menolong kamu mencapai kemenangan maka tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu dan jika Dia mengecewakan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman itu berserah diri.  (3: 180)

Alhamdulillah Ya Rabb!!

Tak tau nak kata apa..

bilamana saya tengok nama sendiri ada kat papan tanda itu.. terus cam terfikir banyaknya benda nak kene buat!!

nak rilek-rilek pun rasa macam beratnya amanah Allah ini.. dia tak berhenti bila dah lulus, dia akan berterusan dan terus menerus perlu memikul tanggungjawab selanjutnya…

فَإِذَا فَرَغۡتَ فَٱنصَبۡ (٧) وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَٱرۡغَب (٨)

Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), (7) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon ( An-nasr: 7-8)

Allah meminta kita untuk sentiasa bergegas.. Sudah selesai satu perkara, buat lagi perkara lain… tengok apa lagi perlu dibuat..

hidup , dakwah, tarbiyah semuanya mesti diteruskan tanpa henti…

dan alhamdulillah sangat-sangat..

entah kenapa saya rasakan semua sisters satu dunia mendoakan saya ( err… betul ke? ke saya je perasan ni?heeh) .  Seolah-olah risau saja dengan saya yang memang tak pandai duduk diam (lerr… nama muharikah!hehehe)

dan memang saya rasakan yang , kejayaan saya ini bukanlah kejayaan saya semata-mata, tapi kejayaan bagi akhawat semua dan dakwah seluruhnya! terasa sangat Allah mengangkat dakwah ini setinggi-tingginya!

Alhamdulillah Ya Allah… Kau mengurniakan aku satu nikmat tak terhingga..

Kini tugasku pul untuk menyambung embanan dakwah ini yang sudah lama bertangguh…

Moga-moga dengan kejayaan ini dapat menolak spirit adik-adikku di mana sahaja mereka berada… Berusaha ok!!!

Dan supaya mereka dapat rasai dan tak ragu-ragu, jalan dakwah inilah yang menjadi jalan anutan mereka.. insyaallah…

dalam masa yang sama, saya tak dapat lupakan juga strugglenya menempuh 6 tahun di alam medic ini..

dan saya tahu, ramai sangat adik2 di overseas ini yang sangat struggle, amat-amat struggle, even utk dapatkan kelulusan dalam bidang-bidang yang diceburi…

insyaallah, one day, ill share with u guys, pengalaman2 saya dahulu, moga menjadi inspirasi buat antum semua..

insyaallah kerana imam ghazali kata pada kita semua ,’ Barangsiapa duduk dirumah waktu hujung minggu, maka dia telah melakukan kemungkaran..’

Maksud dia kalau takde apa kat rumah, duduk-duduk je, mudahlah kita terjebak ke dalam kemungkaran.

Nak share jadual saya, untuk sapa-sapa nak ikut saya jaulah ( ade ke??heheh) ataupun nak jumpa saya nanti…

23 may ( sabtu) – Edin

24 may (ahad ) – Glasgow

25 may – 8 july –> foundation doctor preparation course.

29-31 may – Nottingham

5-10 June – Summer Camp, Ireland, Dublin

Takat ini dahulu..

insyaallah nanti akan sambung kuliah quantum tarbiyah…

tunggu iklannya!

wassalam

yang baru 7 jam bergelar doktor,

Aisyah

Tak cukup ruang nak letak nama penuh ayah saya... sian dia :)
Tak cukup ruang nak letak nama penuh ayah saya... sian dia 🙂
Advertisements

20 thoughts on “Alhamdulillah…

    huda RJ said:
    May 22, 2009 at 5:13 pm

    salaam kak.
    haha btol pon tekaan saye..saye men agak je..mst akk dah jd dokter ni..
    tapi cam cuak gak sbb takot tersalah plak.(siap tnye ustz lagi, tp die xjawab.huhu)
    mabruk!!
    iA kejayaan akk akn jd stimulus juge kpd sisters sluruh dunie..esp mesir.
    kitrg ngah final written exam nih.doakan!

    ps: akk x balek mesia ke? bile dr.aisyah nak blanje kami ni.heheh

      muharikah responded:
      May 22, 2009 at 10:44 pm

      balik malaysia??? haaaaaa…. insyaalllah boleh…. nak belanja… teh tarik? nasi lemak? semua bolehhhhhhhh…hehehe… moga ALlah mudahkan semua urusan ruhul jadid di sana!

    illi said:
    May 22, 2009 at 6:26 pm

    Dr Aisyah…..bile baca status nti kt facebook n entry nti kt cni, ana dpt rasakan kegembiraan yg nti rasa tu..finally kan sya…after 6 yrs..now dh habis satu chapter…rabi pn dh hampir nk dapat masters…and ana, masih lagi berjuang..huhu….berusaha!

    p/s: sya, lps ni balik mesia ke masih mau stay di UK?

      muharikah responded:
      May 22, 2009 at 10:46 pm

      alhamdulillah illi,

      u know my struggle, dan kita semua cam thu kan camne perasaannya… cam rasa alhamdulilllah…

      leganya kan make my parents happy, make them smile, rasa cam kurang sangat beban kat bahu ini…

      now i can ‘ronggeng2’ lagi…hehheh… as usual…

      insyallah duduk UK dulu buat hosmen, tapi tgklah pakcik visa uk ini tak kasi semua orang malaysia duduk sini dah.. walllahualam… see lah how…huhuuh…

    Auni Rameli said:
    May 22, 2009 at 6:48 pm

    Slm sayang buat K Aisyah yg nun jauh di mata, [namun dkat di hatiku ini…]

    Alhamdulillah, saya dari bumi Dublin ini umpamanya terasa juga tempias-tempias nikmat yang Allah kurniakan pada akak hari ini, saat ini. Terasa sangatlah yang Allah telah mempercepatkan langkah-langkah akak dalam meneruskan perjalanan kita yang masih jauh… inspirasi buat kami semua yang baru bertatih ini. Jzkk ya ukhti… jzkk sgt-sgt…

    Mabruk! [lompat-lompat! Heehee.]

    Moga akak menjadi di antara yang lebih mempercepatkan lagi kemenangan Islam yang telah dijanji Allah!!!

    Doakan kami juga bakal menyusul akak tidak lama nanti, insyaAllah! Anti doakan ya, kami-kami semua ni? =)

    Allahuakbar!

    Yang ingin menatap wajahmu dan mengucap tahniah padamu,

    Auni RCSI, Dublin.

      muharikah responded:
      May 22, 2009 at 10:48 pm

      salam auni,

      gadis yang tinggi lampai dan berwajah manis, alhamdulillah Allah temukan kita di jalan ini, mengikat hati kita walaupun kurangnya patah bicara yang kita ucapkan..

      jzkk dik.. alhamdulillah…

      betul tak eh saya rasa orang takut tunggu result saya….huhuhu… itulah buat semua orang risau, last2 semua orang happy…alhamdulillah…

      kita jumpa nanti eh di summer camp eire? kat situ awak boleh peluk diri saya yang chubby ini kasi kurus sket…ehhehehe…

      allah banyak sangt tolong hamba2Nya… alhamdulilllah

    deynarashid said:
    May 22, 2009 at 8:22 pm

    salam wbt kak aisyah.. eh, dr aisyah =)

    many congrats to you!!! (tiba2 pulak nak menyemak kat sini kan. out of the blue! hehe)

    wpun pernah jumpa akak sekali, x pernah chat wpun ade je dlm ym (hehe..) but i guess it’s an honour for me myself to congratulate you for this achievement. Alhamdulillah =)

    semoga setiap usaha, tenaga, doa dan segalanya menjadi butir2 tasbih kepadaNya. semoga setiap usaha, tenaga, doa dan segalanya menjadi saksi kepada penat lelah selama 6 tahun utk menjadi doktor. Alhamdulillah, u finally get what u deserve =)

    All the best for the real world of medicine!! =)

    -dina, leicester

      muharikah responded:
      May 22, 2009 at 10:49 pm

      dina si gadis berkamera canggih tuh…hehehe… tulah dapat cakap sekejap sangat…

      jzkk for the wishes.. insyaallah belajar sungguh2 nanti kita bukak hospital sama2 eh.. hospital islam dan dakwah…insyaallah…

    hikari2211 said:
    May 22, 2009 at 8:39 pm

    mabruk akak!!! \(^o^)/

    Intan Nurliana said:
    May 22, 2009 at 10:05 pm

    Salam K.Aisyah,

    Mabruk sis dearie… sangat-sangat-sangat terkesan dgn kejayaan yg Allah anugerahkan pada akak…

    also ..

    tersentuh dgn ayat akak “amat-amat struggle” tu… jazakillah melayan & menasihati saya yg sedikit “tersasar” petang tadi.. satu nasihat yg berharga drpd seorang kakak yg amat saya sayangi (wpun kita jarang bertemu / chat / tepon, huhu)

    salam
    Intan

      muharikah responded:
      May 22, 2009 at 10:59 pm

      intan,

      u always in my doa and heart…
      teringat lagi jalan2 dengan intan kat bayswater, dan asrama intan time awak first year… time bawak awak jumpa k cem, makan cendol kat bayswater…

      then bawa awak gi jumpa k niknur…

      cane nak lupa dik perkara tu..

      then now i see u , a different person from who you were before…. amazing sis! everytime i see u, i never failed to thank Allah for giving u His hidayah to get to know to this path, and strive hard in His Deen..

      im proud of u my sis, i really am…

      although other ppl might ill treated u or maybe u don gain any fame in this world, but believe it that you gained something rewardful, that u cannot even describe the taste to other ppl! because it was so fullfilling and tasteful!

      and ingatlah janji Allah pada kita..

      dalam kita sesak bernafas di atas jalan yang panjang ini…

      ingatlah sebenarnya kita bekerja utk akhirat kita, menuju Allah swt…

      and there where our hearts lies…

      Jangan malapkan cahaya harapan, kerana disitulah kita akan nampak jalan yang menerangi keserabutan hidup kita…

      teruskan berharap…

      dan tentunya pada Allah azzawajall

    h.neez. said:
    May 23, 2009 at 1:37 am

    MABRUK!!!

    Semoga dengan kejayaan ini akan dapat menaikkan semangat juang untuk akhwat semua~

    Rasa nak peluuuukkkkk~~

    -yang dapat rasai kegembiraan tahap gaban-

    aizadiha said:
    May 23, 2009 at 2:57 am

    salam ukhti…mabruk!! alhamdulillah sgt2….nk juge jadi doctor=) (dan bersedialah tanggungjawabnye) hu3…

    “kejayaan bagi akhawat semua dan dakwah seluruhnya! terasa sangat Allah mengangkat dakwah ini setinggi-tingginya!”

    thankx sbb kami juge adalah antara org2 yang awl diberitahu dr mulut akk sendiri=p.. best pula dgr kejayaan org lain. kat russia mungkin tak rasa kot,sistem lain;).

    apa2 pun.. akak telah membuktikannya, Allah telah menunaikan janjinya yang pasti. selamat menempuh alam penuh duri. daei+doctor..ila liqa’! jumpe di usrah and kuliah quantum tarbiyah ok

    zahra said:
    May 23, 2009 at 5:31 am

    salam sis.. mabrookkk!! doki2 (berdebar) bc blog akak dua tiga menjak ni.. but then alhamdulillah!!

    entah akak ingat lg tak kat saya..dl akak pernah bg file kat seorang adik kat jepun thru mel kan.. sy la tu orgnye,hehehe..file akak masa tu dah jadi macam hadiah yg terbesar buat saya dari Allah..jzlh kak

    pastu kan, sy rs ada ternampak akak dalam satu siri daurah ms jaulah uk/eire sethaun lebih dl..tp masa begitu singkat sgt utk kte taaruf..lg skali hehehe

    moga Allah beri kekuatan kat doktor Aisyah (ehem2) untuk terus menulis, bekerja dan terus bekerja.. happy working!! gambate ne!!

    anis said:
    May 23, 2009 at 6:48 pm

    mabruk kak Aisyah.
    Allah sayang akak.akak yang bersemangat tinggi! 😀

    drmuthiah said:
    May 23, 2009 at 8:32 pm

    tahniah sis, u r the best

    ydivitelno!!!

    subxanallax!!!

    iza jaa anasrullah hi wal fath, waraaitanna saiadkhulu nafidi nillah hiafwaajaaa.
    fasabbih bihamdirobbika wastaghfirh
    innahu kaanatauwwabaa

    AnNasr,110:1-3

    Ezati said:
    May 23, 2009 at 9:22 pm

    alhamdulillah kak aishah…
    tahniah!!!!
    dah jadi doc akak skrang…
    insyaAllah ade rezeki jumpa lagi~

    zati stockton 🙂

    muharikah responded:
    May 25, 2009 at 12:12 am

    hajah neez!!! rindunya!!!!!!!!!!!! bile nak jumpa????

    aiza dan dr muthiah –> moga kejayaan ini milik kite bersama ( kene belajar sungguh2 utk exam k?)

    zahra –> rasanya macam pernah jumpa dan ingat awak lagi.. len kali kalau jumpa saya, tegur eh… kita borak lama2 kalau tak adik2 lain dah rebut saya (hehehe… perasan jer!)

    aniz….. jumpa nanti… insyaallah

    ezati—> rindunya nak duduk middlesbrough!!!

    ain_supir said:
    May 25, 2009 at 12:30 am

    salam

    doc! mabruk!!!

    alhamdulillah=)

    aura gumbira terasa gak kat fateh nih…(^-^)

    moga terus xreti duk diam pas nih…

    p/s: bila laa bole ketemu, ya?

    aqilah lovely sister said:
    June 16, 2009 at 12:03 am

    Congrats syah for your graduation . I think the whole world is praying for you to pass the exam. Insyallah we will meet this saturday .Insyallah

    Qla ada banyak kerja nak kena siapkan before nak fly dua minggu ke sana….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s