Mak…

Posted on

Mak..

syah dah buat yang terbaik..

walaupun syah tahu banyak kesalahan dan dosa yang syah buat yang menghalang dari itqannya kerja2 syah..

syah dah buat yang terbaik..

syah masih lagi banyak buat silap..

buat salah..

dan salu buat mak kecewa dengan syah, menangis dan marah dengan syah..

melihat mak tak pernah berhenti sayang pada syah,

rasa bebannya berat di atas pungguk ini untuk membalas kasih mak itu..

mak tak nak kata-kata sayang, kata-kata cinta dari mulut kami ank2 mak,

mak bukanlah ibu yang nak anak dia hug selalu, atau selalu manja2 dengan mak…

mak bukan begitu sebab mak didik anak2 mak jadi tough, jadi jangan manja,

jadi wanita gagah macam mak supaya kami berdiri sendiri walaupun susahnya hidup kami..

mak cuma nak kami bejaya dalam bidang yang kami belajar,

mak nak anak2 mak berjaya supaya mak berbangga dapat anak macam kami

supaya mak lepas tanggungjawab mak mendidik kami anak2 mak..

satu benda yang syah takleh lupakan tentang mak adalah bila abah nak keluarkan kami semua dari alamin, mak tetap bertegas nak sekolahkan kami di situ walaupun yuran amat mahal.. berbulan2 tak berbayar yuran sekolah sebab mahal sangat..

tapi mak tetap tegar, walaupun mak bos kat pejabat, dan semua orang respect mak ( dan mereka pelik kenapa anak2 mak pakai tudung labuh dan tak stylo macam staff mak)

mak tak kisah mak tak beli bag baru, baju baru, kasut baru..

sebab mak simpan duit-duit mak itu untuk sekolahkan kami di situ..

sebab mak tahu mak tak mampu ajarkan kami islam

dan mak nak kami semua selamat dan berjaya bukan kat dunia, tapi kat akhirat..

dan di alaminlah kami semua mengenal islam dan hidayah mak..

kerana ketegasan mak itu kami semua mengenal Allah dan kami sayang mak kerana Allah mak..

walaupun mak bukanlah golongan akhawat, dan time syah jadi murid mithali kat sekolah dulu, ramai kata, kenapa pilih orang yang mak dia bukan akhawat?

tapi mak merupakan contoh daiyah yang sangat hebat di mata kami.

di saat kami yang ikut usrah dan tarbiyah ini malas-malas nak solat awal waktu..

mak akan kejutkan kami setengah jam sebelum subuh, supaya kami dapat tahajud sekali..

waktu kami semua malas2 nak pergi ke masjid dengar ceramah agama hari khamis kat masjid syakirin,

mak akan paksa kami ikut mak walaupun kami tahu ceramah ustaz tu kadang2 bosan dan mengantukkan..

dan mak tak pernah miss baca quran walaupun mak tak tahu baca jawi! (Dan kami anak2 mak yang dah khatam ini tak tahulah nape susah nak offer mak dan ajar mak 😦   )

mak,

i wish i can make u happy by being a successful doctor..

and sometimes i know my intention is wrong, but one thing that motivate me to be succeeded in this career is to make you happy mak..

because dakwah already taken my life and i love dakwah even beyond myself,

tapi yang menolak syah untuk berjaya adalah mak..and you always remind me that, without my degree.. people would never bother to listen to me..

although sometimes i wish u can become an akhawat like many others,

but Allah made me realise how special you are.. and walaupun ilmu mak sedikit tapi dengan ilmu mak itu mak pegang dan sentiasa remind kami tentang allah..

dan mak selalu nak kasi kami berdiri sendiri, jadi mandiri dan berkepimpinan macam mak..

and i appreciate it so much mak..

with the love you give..

with the gifts that every daughter would love to have from their mothers.. although syah mmg susah nak appreciate kasut2 dan hand bag yang mahal,

I truly2 blessed by Allah by having you as my mum..

and sorry mak, syah masih tak suka pakai high heels, sebab kat hospital sure kene banyak jalan….huhuh…  (walau kasut nicknack tu nampak cun)

the best thing that u have done to us is nuturing us with the spirits of Islam since we were inside your womb…

and i never regret being someone tas your daughter..

maafkan syah mak buat mak menangis dan kecewa dengan syah.. maaf i cannot be the best daughter in the world..

but i will always try to make you proud of me, and always pray that you and abah will go to Jannah with me one day..

another thing mak, jangan spoil kami too much.. cause we start to love living in this wealthy and luxury life… having to pamper with anything that we want and ask for…

bahaya untuk hati kami ini… takut lupa nak bersyukur, takut lupa pada Allah…..huhuhhu…

takut2 tak bersedia jadi susah macam time kami muda2 dulu…

selamat hari ibu mak…

Moga Allah sentiasa berkati hidup mak dan masukkan mak dalam jannahNya insyaallah

anak mak,

syah

Advertisements

5 thoughts on “Mak…

    illi said:
    May 9, 2009 at 10:21 am

    sya……..entry nti kali ni sangat mengharukan…huhu…semoga nti berjaya menjadi doktor dan pendakwah yang berjaya.

    RA said:
    May 9, 2009 at 11:55 am

    sya…

    u made me miss my mum too~huhuhu

      muharikah responded:
      May 10, 2009 at 12:13 am

      illi, rabi.. i miss your mums too…

    Humaira' said:
    May 9, 2009 at 7:53 pm

    T__T terharu…

    aizadiha said:
    May 10, 2009 at 4:00 pm

    T_T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s