sedikit tausiyah

Posted on Updated on

Alhamdulillah,

adikku yang semangat lepas balik dari jaulah di Malaysia ( i wanna go too!) memberikan tausiyah padaku…

jzkk dik… sayang pada awak kerana awak antara mereka yang menyelamatkan iman saya…

satu perkara yang teramat berharga dikala mehnah ujian dunia ini menimpa diri…

sapa tak sayang seorang sahabat yang dapat mengeluarkannya dari api neraka dan masukknya ke dalam syurga kan?

ni perbualan kami,

za: kak,tadi aza dgr talk kat masjid..sheikh drpd cape town nie ade ckp

za: salah satu tanda Allah murka pd kite ialah kalau ade mase yg kite gunekan utk bende2 yg bukan utk tujuan penciptaan kite

i_sya_z: exam ni?

za: eh kak,exam kan utk kejayaan kite di dunia utk cepatkan kite utk kejar akhirat

za: do u get wat i mean?

i_sya_z: owh

i_sya_z: okies

za: kan Rasulullah ajar kite doa tue?

i_sya_z: kadang2 tak nampak benda tu

za: eh ke dlm Quran

za: kak..betulkan niat balik…

i_sya_z: insyaallah

za: first krn Allah dan Islam

i_sya_z: tapi tulah bila dah buat benda ni hari2

i_sya_z: terlupakan

i_sya_z: huhuhuhhuh

za: iAllah,doa Allah tak lupakan kite k kak

za: kalau kite yakin exam nie utk lajukan dakwah dan utk Islam mesti kite tak down sgt kan kak..n kene gunekan waktu spare kite utk makanan ruhi kite

za: kite takley blaja 24 jam kan?

za: bile ‘lapar’ cari bende2 sbg bekal kite

za: bukan yg tambahkan bebanan kite dan keringkan lagi hati kite..

za: jgn dgr langsung lagu2 or even nasyid

za: dgr ayat quran

za: waktu2 camnie nasyid pon bley jadi mengasyikkan

za: kalau quran ‘basah’ skit hati kite dan lembutkan kerak2 yg bertimbun dlm hati kite

za: this is wat i learnt kat sini

za: kalau dh rase futur tue,jgn nak support lagi

za: jgn kite biarkan syaitan menghiasi futur kite kan?

i_sya_z: betul

i_sya_z: huhuh

za: hurmm..iA, tue peringatan lebih2 lagi utk aza n akak…

za: kak,waktu exam sepatutnyer kite lagi dekat ngan Allah kan?

za: mintak tlg Dia sbb kite yakin Dia je dpt tlg kite

za: hafazan pon patut nyer lebih byk kan utk kuatkan ingatan kite? kalau takde mase bace Quran,dgr mp3 or cd

za: mmg takkan ade mase utk kite cari alternatif lain……

za: sbb kite yakin even kekuatan utk berusaha pon dtg drpdNya

za: mesti kite takut nak buat dosa2

za: dan buat bende yg Dia tak suka

End..

jazakillah adikku… jazakillah sangat2.. moga Allah rahmatimu..

sory fifah, patutnya dah berhenti menulis.. tapi tazkirah aza ni rasa nak share dengan sume orang yang tengah exam skrang…huhuh 🙂

sayang antum kerana Allah!

Sabda Rasulullah s.a.w. dalam sebuah Hadis Qudsi:

“Allah telah berfirman: Pasti mendapat kecintaanKu bagi dua orang yang sayang-menyayangi keranaKu, dua orang yang duduk bersama-sama keranaKu, dua orang kunjung-mengunjungi keranaKu, dan dua orang yang tolong menolong keranaKu.”

Sabdanya lagi dalam sebuah Hadis Qudsi yang lain:

“Berfiman Allah Ta’ala di Hari Kiamat: Mana dia orang-orang yang bercinta-cintaan kerana keagunganKu. Hari inilah Aku akan menaungi mereka di bawah naunganKu; iaitu hari yang tiada naungan selain naunganKu.”

Sabdanya lagi:

“Sesiapa yang ingin merasakan kemanisan iman, hendaklah ia mencintai seseorang, tiada mencintainya melainkan kerana Allah.”

exam mode,

aisyah

Advertisements

10 thoughts on “sedikit tausiyah

    msmwestmidlands said:
    May 5, 2009 at 5:58 pm
    halawatuliman said:
    May 5, 2009 at 6:09 pm

    salam

    kak, again,,sayu sangat baca entry akak bilamana akak ceritakan perihal akhlak adik2 usrah akak..rasa mcm jauh sangat perbezaan dgn diri sendiri..

    kak, i was reading this entry a night before my exam. i cried. A long cry. rasa mcm diri dah futur sebab exam. sedih sgt. disebabkan exam, doa lebih byk utk diri sendiri..tetiba je kurang doa utk dikuatkan semangat dakwah. exam..exam..exam..!..ya allah..lemas bila pikir balik..

    tapi allah sayang sangat kat kite, dia sedarkan kite a night before exam. sedarkan yg exam ni adalah utk kemandirian dakwah. nangis tak henti2 dan minta ampun kat allah byk2..taubat byk2..tak sanggup hadapi exam dgn hati yg futur. alhamdulilah kak, kite sedar bila beberapa saat habis bc entry ni..mcm kena hantuk kepala kat dinding..

    kak, doakan allah terima taubat kite.

    moga setiap detik yg kite korbankan utk exam ini adalah pelaburan utk dakwah.

    wanie

    p/s: kak, lain kali, selalu2 lah tulis cerita2 akak dgn anak2 usrah akak..suka baca cerita pasal peribadi and akhlak sisters…sebab boleh muhasabah diri..

    muharikah responded:
    May 6, 2009 at 2:43 am

    salam cik halawatul iman,

    jgn sedih2 ye… insyaallah lepas exam saya update juga..

    samalah kite nak exam ni selalu je futur… moga Allah selamatkan kita adik dan masukkan kita dikalangan orang2 yang sentiasa bermujahadah melawan hawa nafsunya k?

    salam sayng..
    k aisyah

    ain_supir said:
    May 6, 2009 at 11:18 am

    subhanallah, betapa tarbiyah ini sungguh indah dan mengasyikkan

    jazakunallah utk k aisyah, za n sume sisters

    antunna adalah jundiy yang allah hantar untuk mengejutkan diri ini yg lalai

    semoga segala kebaikan untuk antunna semua

      muharikah responded:
      May 7, 2009 at 11:51 am

      jzkk ain…
      ain_ supir dari mana ye.. berilah taaruf sket 🙂

    blitz said:
    May 7, 2009 at 8:04 am

    salam

    menarik entry ni..smpi sy share jgk kt membe di blog
    yg tgh hngat musim exam..’musim org sume tensen’
    terima kasih sbb post entry ni..=)

    tp ade stu phrase kt ats tu..sy xdpt nk tgkap.
    “kan Rasulullah ajar kita doa tu..”
    ape doanye ey?

      muharikah responded:
      May 7, 2009 at 11:54 am

      salam blitz… salam ukhuwah… 🙂

      rasanya bukan doa rasulullah.. apa yang za maksudkan tu doa yang salu kita baca tu… rabbana aatina fiddunya hasanah, wafil akhirat hasanah, wa qinaa aza bannar…

      betul ke za? harap2nya kalau ada sapa2 tahu lagi boleh share… 🙂

    ain_supir said:
    May 8, 2009 at 4:13 am

    saya dr tanah air

    itu hari, za jd co-driver saya ms balik dr jaulah

    za teman saya supaya sy x ngantuk

    akhirnya, dia pula yg mengantuk

    huhu

    xsabar tunggu akak balik… =)

    milah cairo said:
    May 8, 2009 at 1:40 pm

    salam akk…

    jzkk for post yg akk tulis nie..
    sbnrnye sy tgh rase down nk pulun bce buku,
    tu yg lompat2 blog kjap carik smgt2 dr sisters lain…

    sronok dpt jumpe akk n kak fifa kat ireland aritu wlaupun skjap jer…

    huhu~
    nk samb bace buku blk!
    syukran!

    muharikah responded:
    May 8, 2009 at 11:16 pm

    ain–> supir tu sebab driver ke… heheh.. jangan berharap sangat awak…. samada saya tak balik/balik kejap sangat, atau nanti saya tak seperti yang dijangkakan…. hehee… takut nanti tak meet expectation adik2 sedangkan diri ini banyak je kelemahan dan dosa dan perlukan support adik2 semua…

    milah!! kem salam ruhul jadid…gegerkan dakwah di sana dengan kecemerlangan akademik! –> cakap pada diri sendri ini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s