Quick update

Salam

1) Terima kasih buat ustaz/akh muharrik daie di atas perkongsian yang sangat bermanfaat dan tentu mengkayakan pengalaman kami semua. Saya personally sangat tertarik dengan pengalaman2 dan kisah2 yang diutarakan

2) Pagi tadi saya menangis tatkala menghantar Afifah pulang ke Birm. Entah mengapa hati tersangat sebak melepaskan seorang sahabat yang tentunya sangat dekat di hati saya. Terlalu banyak yang kami lalui sepanjang weekend lepas.And it made me realize how much i missed the companionship of the sisters.
It felt so different when you go alone to somewhere to organise halaqah and if you go with a sister.

Sepanjang perjalanan kami banyak berbincang tentang isu2 dakwah di UK dan banyak perbincangan tersebut menaikkan semula hamasah dan himmah saya tentang dakwah.

Benarlah pepatah mengatakan bahawa, kadang2 anak usrahlah yang meningkatkan iman dan semangat kita.

Paling indahnya adalah ketika kite bersama2 melaksanakan dakwah, ada teman untuk kita berbicara dan teman utk menolong memberikan pengisian.

Kasihan dia kena beri pengisian kepada adik2 saya walaupun dapat notis 2 jam sebelum itu. Alhamdulillah, yg keluar dari hati itulah yang dapat menggegarkan hati juga….

Tentunya tidak dapat saya lupakan kenangan manis kami melawat kawasan di sekitar Dumfries dan Galloway ini.

Gambar sudah ada, cuma memang amik masa nak upload since saya guna mobile broadband yang rendah kelajuan dan terhad pengunaannya.

iAllah ada kesempatan akan saya kongsikan gambar2 yang best itu.

Tapi saya masih rasa sedih ditinggalkan. Tak apalah. Memang hati ini takkan kuat selagi dimanjakan, selagi tak dipukul oleh badai ujian dan hentakan-hentakan perasaan yang menggegarkan.

Jika segalanya indah buat kita, manakan mampu kita belajar untuk menjadi tabah. Betul tak?

3) GP saya ada cakap pada saya last week :

I don think that you are ready for your final!

waaaaaa!!!!!!!

sedihkan?

entahlah.

Saya dah pening.

Dah takde perasaan….

Antara study…

anak2 usrah…

Talhah yang dah mula sakit sket… ( kene hantar bengkel dan cuci lagi)

Hidup nomad dalam 2-3 bulan ini (sebab buat outblock)

Adik2 di UK yang sangat saya concern dan kasihi…

Tarbiyah diri yang tak terjaga ( peliklah kadang2 kenapa meningkatnya tarbiyah seseorang, usrahnya jarang ada 😦 pelik tapi benar)

semua tu nak kene fikir.

Keberkatan masa?

Astaghfirullah…

aku jauh rupanya dari Allah 😦 😦

Tapi saya pening camne nak buat semua itu tanpa abaikan kesihatan saya 😦

4) Saya kene siapkan ribu2 essay lagi. Doakan saya…

Jadi doktor tak senang.

Tapi dengan jadi doktorlah dakwah akan mudah…

Doakan doakan doakan..

5) Saya dah jadi cuak sekarang…huhuhu

Advertisements

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

6 thoughts on “Quick update”

  1. salam sis

    situasi kedua : yeah,u’r ryte sis in dat case! p ngan sister mane2 pun best anyway! tem bolee, mase nak wat halaqah!

    situasi ketiga : Moga akak tabah selalu… Sesiapa yg membantu menegakkan agama Allah, Allah akan membantu meneguhkan kedudukannya juga (dengan Cara Allah yang tersendiri) 47:7

    Lets pray for the best from Him πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

    Insha Allah. He’ll never forget those who remember Him

  2. 2)…..tanda2 ruh ukuhuwah yang benar apabila terbitnya aliran airmata dari hati yang lembut ketika berpisah setelah bertemu kerana Allah diatas dakwah illallah …..dan airmata jualah tanda keampunan dosa dari AlLatif …

    3) …..suatu hari Abbas Assisi ( Murid AlMursyid ) bertemu beliau ingin meminta nasihat kerana beliau ingin pergi interview memasuki angkatan tentera sedangkan beliau kurang penglihatan ( memakai cermin mata) dan pastinya gagal kerana angkatan tentera memerlukan penglihatan yang normal. Jawab AlMursyid ” Anta pergilah! Ana yakin anta berjaya sekiranya anta BERTAWAKKAL pada Allah dan tidak BERTAWAKKAL pada mata ” dan akhirnya beliau berjaya dalam ujian itu. Bertawakkallah pada Allah ….kamu bantu agamanya pasti Dia akan membantu kamu

    4) Jadi doktor mmg tak senang selama 5-6 tahun dan tak semestinya jadi doktor memudahkan dakwah kerana dakwah bersifat sunnah dan pendawah akan menghadapi tribulasi sepanjang hayat ….

    Semuga anti berjaya dikedua bidang insyaalah …

  3. dr muthiah–> jzkk sis!

    Muharrikdaie–> amazed with all ur stories. rasa basah membaca cerita2 yang anta kongsikan

    ainul –> salam ukhuwah ainul! sila2kan :)moga kita dua dapat bermanfaat sama2 πŸ™‚

  4. chayyok2 k.syah!

    if u need any help.. do roger2 me.. i may not be able to help to solve the problem.. but the least, I do hope i’ll manage to contribute somewhat.. eventho it’s a very little contribution..

    xkesah what kind of help u might need.. selagi mana ianya dalam kemampuan dan hak ana, akan ana usahakan ukhti.

    moga2 Allah keep u and us all strong..and stay tuned on this jalan panjang..

    -dari bumi selatan-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s