ketenangan itu datang dariNya

Posted on Updated on

salam,

jzkk kepada semua yang mengomen kepada entry saya. tak rasa kesunyian saya di sini. Hosmet saya pergi ke OHio, US untuk bentangkan paper dia. tapi dah sibuk menghadap blog dan chatting, tak rasa sunyi pun, alhamdulillah.

saya menerima emel dari ustaz tajul, penceramah PMS hari tu… dia beri saya nasihat yang penuh makna:

Mukminah yg solehah itu ialah mereka yg apabila berdepan dgn masalah, dia bertenang dan meluangkan sedikit masa utk mencari ketenangan bersama sang Pencipta yg Maha Agong. DIA yg mampu memberi ketenangan hakiki kpd kita yg dhaif ini.

Banyakkan mengingatiNya dlm bangun, duduk dan ketika berbaring kerana dengan mengingati Allah swt sahaja hati ini akan beroleh ketenangan sebenar… rujuk akhir surah Aali ‘Imran yg juga disunatkan kita membacanya di kala bangun berqiamullail di malamhari. ‘Ketahuilah dgn mengingati Allah swt hati2 akan menjadi tenang.’
Maybe tgh dalam keadaan ‘mamnu’, hormon pun tak seimbang. Tapi mungkin akibat pengaruh syaitan, dan kurangnya nikmat ukhuwah dalam sangkaan baik.
Tapi I do believe, susah sebenarnya nak rasakan kemanisan ukhuwah, nak rasa baik sangka, jika sebelah pihak sahaja membuatnya.
Saya meminta seseorang berjanji sesuatu dengan saya, akhirnya dia mungkiri janji itu. Akibat perkara itu, ramai adik2 terkorban, dan susah saya nak maafkan perkara itu. Wallahualam.
Jahat sangat ke hati saya? atau saya terlalu beremosi? atau kerana sakitnya perasaan bila seorang ukht yang selama ditsiqahi dan dicintai di jalan Allah berbuat demikian?
wallahualam. Rencam hidup dengan manusia. Kalau tak berlanggar, tak berselisih mmg tak logiklah, kan?
bak kata pepatah, sedangkan lidah lagi tergigiti, apatah lagi suami isteri, apatah lagi sesama sisters!
Innamal Mu’minuuna ikhwah, faashlihu bainahuma..
Ya Allah, bukalah pintu hatiku ini untuk memaafkan dan menyintai mereka semula…
PS: maafkan saya bagi sesiapa yang dah masuk yahoogroups, saya takde masa nak aktifkan ia. insyaallah next week  ok?
Advertisements

16 thoughts on “ketenangan itu datang dariNya

    Zahrah Izzati said:
    January 29, 2009 at 3:16 pm

    salam kak muharikah, (^_~)

    he, baru saya tau maksud mamnu tu..

    sabar ye kak, memang sukar nak memaafkan seseorang, tapi ingatlah, nikmat memaafkan kesalahan org lain tu, hanya org yang memaafkan saja yang merasa..

    kedamaian dan ketenangan yang kita rindukan sebenarnya juga bertitik tolak drpd sifat memaafkan.

    Anak Mahathir said:
    January 29, 2009 at 6:38 pm

    heheh.. sy tgh tension ni.. biler sy tensen..sy kerap r jenguk blog awak dan org2 dakwah yg lain dgn harapan dpt sumtink yg buleh buat sy rasa lega buat keje berlambak2 ni.. huhu

    sy pun tgh sakit ati ngan org skang ni. tapi dah 2 kali tau org yg menyakiti sy dr belakang dgn sekelip mata ditunjukkan Tuhan dia yg salah atau pun dia yg salah paham. bukan lar sekelip mata, maksud sy tu setelah sebulan dua lar..hihi. so yg sorg nih terus dipulaukan oleh kengkawan dia.. yg sorg lagi plak sendiri dtg konfes kt sy.. heheh.. Tuhan sentiasa menepati janjinyer – awak kejar akhirat..dunia akan berlari mengejar awak – my MOST FAVORITE QUOTE 🙂

    nida'ul-iman said:
    January 30, 2009 at 12:47 am

    Salam,

    Hmm anak mahathir pon jenguk blog kak isya..ish ish..terer!
    ^_^

    Kak, sabar k? Saya yakin ini semua ujian. Buat akak dan sister tue. Duer2 di uji utk bende yang berlainan.

    Nak share satu ayat ngan akak,

    Sesungguhnya kesalahan hanya ada pd org2 yg berbuat zalim kpd manusia dan melampaui batas di bumi tanpa (mengindahkan) kebenaran. Mereka itu mendapat siksaan yg pedih. Tetapi barang siapa yang bersabar dan memaafkan, sungguh yg demikian itu termasuk perbuatan yg mulia. (42:42-43)

    hafiz abdul said:
    January 30, 2009 at 1:55 pm

    Kalau kita bersandar dan menaruh harapan kepada makhluk seperti kepada suami, isteri, ibu bapa, pemimpin, kawan, kita akan kecewa. Suami boleh mati atau ceraikan kita. Isteri boleh lari atau mendatangkan masalah kepada kita. Ibu atau bapa boleh mati atau sakit yang serius yang tidak boleh bertanggungjawab. Pemimpin boleh mati atau menzalimi kita. Kawan boleh mati atau pergi meninggalkan kita, atau sakit yang tiada berupaya membela kita. Oleh itu menyerah dirilah kepada Allah yang Sempurna lagi Berkuasa yang tidak mati, tidak sakit, tidak tua dan tidak menzalimi kita.

    aqilah lovely sister said:
    January 31, 2009 at 12:08 am

    Salam syah,

    Selalu betulkan niat kenapa syah berada dalam jalan dakwah ini lah . Insyallah syah tidak akan rasa frust atau marah kepada orang yang tak nak commit dalam dakwah .

    If dakwah kat Uk syah merasakan begitu , qla tak tahulah syah nak cater dakwah di malaysia.lagilah perlu banyak bersabar dan sentiasa bergantung kepada Allah di atas segala-galanya.

    Qla rasa mmg tulis comment ini senang sahaja kan , tapi di dalam realiti tidak pernah terjadi begini. macam kita kerja , apa yang kita belajar di uni hanya teori semata2 , bila kerja , mmg perlu belajar balik.

    Sabarlah syah.Jalan dakwah ini panjang jalannya. tak boleh nak terburu-buru dalam membuat suatu keputusan kerana impaknya akan terasa sampai bila-bila

    Akhi-din said:
    February 1, 2009 at 3:30 am

    Assalamualaikum .

    Saya sangat setuju dengan pendapat yang diberikan oleh saudara Hafiz Abdullah .

    fairuz said:
    February 2, 2009 at 2:18 am

    Setuju dengan semua komen diatas;P

    Ikhlas, ikhlas, ikhlas kerana Allah.

    Maaf, bersangka baik.

    Cakap mmg mudah tapi kalau buat kerana Allah, insyaAllah dipermudahkann:D

    tp, kadang2 kena bg pengajaran sket kat org tu kak. Biar dia tau kita ni bukan lembik. Kadang2 pengajaran yang tak berapa lembut itu bagus itu hati2 yang keras.

    saja bg tips. Haha

    kunjungan terakhir said:
    February 2, 2009 at 2:35 pm

    clap clap pd semua pendapat yg seiring sejalan ni…

    pendapat sy 50% berbeza.
    tp x brani nk luahkn terang2an..brgkali mungkin krn keyakinan da jadi miskin.

    cuma, ini sj yg mampu sy kongsikn…mungkin sbb ketengan snow falling wat sy nk kongsi…

    dlm bentuk analogy..

    “klu sy demam, sy d ajr, d suruh tuk berdoa & pd ms sm pergi berusaha jumpa doktor..sekalipun terpaksa merangkak, sy perlu berusaha pergi jumpa doktor&berdoa….da berdoa, da mkn ubat, maka, logiknya, demam akan hilang..tenang kembali.”

    mungkin analogy ni agk sekular..manalah nk sm dgn pendapat anda semua…maafkan sy.
    sekian.

    muharikah responded:
    February 2, 2009 at 10:48 pm

    jzkk semua especially qilah my luvly sister!huhuh…

    now dah ok, menikmati alam sekitar di dumfries.. lebih kurang cam dundee tempat ni..

    tgh tunggu afifah atau kak asam pedas utk datang dan jalan sama2 dan amik gambar..

    nanti leh update kat sini:)

    Anak Mahathir said:
    February 3, 2009 at 5:27 pm

    salam
    sy nk jwb bagi pihak kak asam pedas memandangkan dia terlalu bz menyiakan kerja2 dunia.. hihi..

    dia akan pi dumfries most probably ari sabtu or jumaat ptg.. awak okay tk menerima kunjungan jumaat dan sabtu tu? dan maybe from dumfries nak pi isle of arran .. dekat ke ek?? ari sabtu tu jugak ler. maybe mai ngan aleen dan dina. fairuz tatau ikot ker tak, rasanye tak kot, dia adik zaza..so budak bebaik ni kebarangkaliannye setakat gi mkn sushi jer.. heheh

    sekian itu sahaja lah buat masa ini.. 🙂

    Anak Mahathir said:
    February 3, 2009 at 5:30 pm

    ow ye tk ye.. sabtu tu 14 hb Feb – valentine’s day.. bukan sabtu ni..sabtu ni br nk bertolak.. harap2 takdak frost 🙂

    LiTtle-Mo0n said:
    February 7, 2009 at 7:47 pm

    Salam kak aisyah…

    hihi…mcm first time tinggal komen kat blog akak…

    saje je..

    owh, ade satu cara utk hilangkan stress… igt kanak2 riang Leeds. ^_^

    hihi…

    btw, ni mmg out of topic… akak nak masuk photography competition x? tp ni biase2 je… leeds buat utk nise…huhu

    [x pasal2 jadi ejen promosi pulak…]

    wassalam
    -memeluk akak dr jauh ^_^-

    deremind said:
    February 9, 2009 at 7:36 am

    kak aisyah!

    baru je musafir ke ohio beberapa minggu lepas. hehe..

    just dropping by, semoga kita kuat & istiqamah inshaALlah.

    🙂 Salam sayang dr saya

    muharikah responded:
    February 10, 2009 at 5:31 am

    little moon –> aiyakk…. takpelah moon. kalau sempat saya hantar ok? moga awak ok kat sana !!

    nazirah–? bestnya dapat ke ohio!huhu… bila nak mai sini jumpa akhawat kat sini? 🙂

    MUHARRIKDAIE said:
    February 10, 2009 at 10:59 am

    ” mukminah yang baik itu bukan hanya mampu bersabar tapi menghayati kesabaran kerana penghayatan itu akan mewarnakan iman dengan warna warna keindahan yang menceriakan aliran dakwah yang penuh ujian ….

    deremind said:
    February 20, 2009 at 9:16 am

    hehe.. we’ll see.. don’t know yet.. diizinkan Allah I’d really want to go. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s