sejak kau kahwin.. aku ditinggalkan..

Posted on Updated on

salam,

memang betul ke…

bila kawan kita dah nak berkahwin..

ataupun dah berkahwin..

dia akan mula jauh..

jauh dari kawan-kawannya..

masanya..

akan makin sempit..

akan makin sibuk.

maka tertinggallah kita..

akan terasinglah kita…

dari hidupnya…

sudah tidak sama, keadaan dahulu..

bile kita sama-sama bujang..

dan bila kau dah berkeluarga..

dan aku masih di sini…

dan tentunya penyelesaian ‘ aku pun kene kahwin juga kalau camni’ bukanlah cara terbijak

dia tak semudah 1+1 =2…

malah lebih complikated dari itu..

bagaimana itu? Tinggallah yang single ini untuk menguatkan sesama sendiri..
kerana kita sahaja yang memahami perasaan dan kehidupan kita ini…..

๐Ÿ˜ฆ ๐Ÿ˜ฆ

Advertisements

9 thoughts on “sejak kau kahwin.. aku ditinggalkan..

    ahmedkzaman said:
    November 22, 2008 at 8:59 pm

    salam alaikum..
    setuju2..

    aizadiha said:
    November 23, 2008 at 9:53 pm

    salam..
    cmtu ke kak..seb baik ‘qaedah sulbah’ xde kawen lg..
    kalau x, mungkin terase juge kot..
    huhu ='(

    ahmed pon mengiyekan?
    hrm..

    RA said:
    November 25, 2008 at 5:08 pm

    aha..i know the feeling~~

    especially when 1 by 1 those close to you..
    ngengengengengnegnengnegnengengnegneee

    mebi sya…mebi โ€˜ aku pun kene kahwin juga kalau camniโ€™
    is the best solution actually

    yoshh…saye sokong syaaaa!!!

    may HE gives u a pious+good+loving+understanding life companion inshaAllah…ameen

    inay said:
    November 26, 2008 at 2:30 pm

    saya pun rasa strongly camnih.

    ingatkan sy sorang je, so tak sanggup nak cakap or even indicate.

    sedihnya…

    tsk… tsk… tsk..

    muharikah responded:
    November 27, 2008 at 11:33 pm

    RA –> Ameen….. and to you tooo!!!

    aiza –> nanti sorang2 lah tu akan ikut jejak… ๐Ÿ˜›

    amed dan inay–> ๐Ÿ™‚

    zawjah said:
    December 1, 2008 at 4:07 pm

    Huhu ni pendapat dari org yg dah kahwen ni…

    Alahai akhawati… jgnler rs camtu… perkahwinan bukan selama-lama indah seperti yg semua bayangkan. Kdgkala bila diuji.. kene jeruk rs sendiri-sendirilah…sambil cuba selesaikan sndri2. Takkan nk cerita masalah rumah tangga kat rakan2 akhawat lain yg single kot..ye dak?

    Teringat kata2 sorg ukhti ms kite semua msg2 cam merungut dgn komitmen org yg dah berkahwin+beranak pinak. Nak attend usrah pun payah… Tapi ukhti tuh cakap… jgnlah judge mereka mcm2 selagi kita sendiri belum berada di tempat mereka… Mungkin di luar kita nampak hidup mrk indah2 jek..di dalam hanya mereka dan Allah yg tahu… Dulu sy memberontak dlm hati krn kurang setuju… tapi skang..diam2 saya dah mula rasa kebenaran kata ukhti tuh bila diri sendiri di tempat mereka..

    Siapa yg tahu.. betapa jealousnya kami yg bgelar isteri bile tgk rakan akhawat lain berjaulah sama2…sedang diri sendiri harus menunaikan tjawab di sisi suami.

    Siapa yg tahu… betapa jealousnye kami yg bergelar zaujah ni… bile dah kurang ms boleh duduk2 pillow talk dgn rakan akhawat yg single..

    Siapa yg tahu… betapa bingungnya kami yg sudah berkahwin ini… ttg mcm mn nak jaga hati akhawat yg lain yg msh single. Nk ckp psl kahwin secara general pun kene fikir beratus kali… takut dikata tunjuk2 bahagia..huhu! (tp kalau tak ckp org tanye pulak..haih…)

    Siapa yg tahu… betapa mahunya km mendgr dr akhawat yg lain..tp km terpinggir secara tak sedarnya hanya krn status kami…

    Bukan krn tak mahu..bukan krn suami tak faham dan mhalang… bukan krn akhawat sudah tak penting… tapii… ada tjawab lain yg kdg2 menuntut masa.Menguruskan rumah tangga tidak semudah yg sy sangka selama ni.. huhu!Kalau dahulu fikir diri sendiri skang dh kene pikir untuk berdua pula..

    Single pun ujian.. berdouble pun ujian Allah… Single itu rahmat…berdouble pun rahmat.. Berlapang dada dan berbaik sangka sesama kita…insyaAllah. Maaf kalau ada yg terluka dgn pendapat sy..terpanjang lak tulih..huhu! wslm

    muharikah responded:
    December 2, 2008 at 8:43 pm

    salam kak zaujah,

    jazakillah kerana berkongsikan pengalaman dan pandangan. Kadang2 mmg tak terbayang kehidupan yg berkeluarga melainkan dengan merasainya sendiri..

    kawan saya pernah kata, kalaulah saya salu anggap kawan2 saya yg kawen pasti akan meninggalkan saya, nanti bile saya kawen saya pun akan buat begitu pada kawan2 saya..ie meninggalkan mereka.

    I always ponder what she said to me and really asked myself; would I do that to my friends? Because I am so much dependent on them when i am single and now im gonna leave them because i have someone else who can love and take care of me? Would i be that cruel?

    Tapi pengalaman pun byk menunjukkan pada saya, ramai akhawat yang masih menjaga hubungan mereka dengan akhawat lain setelah berkahwin. Of course dah takleh nak spend masa banyak sangat tapi mereka tetap akan luangkan masa..

    macam akak kata, setiap situasi dan keadaan, Allah pasti menguji kita. Dan Allah takkan uji kita jika tak dapat hadapinya.

    Kawen or tak kawen it is phase of life that we have to get through. Kahwin bukanlah gol dalam kehidupan kita malah merupakan salah satu step dalam hidup kita dalam meraih redha Allah. Jika tak berkahwin pun akan dapat ujian yang sama dari sudut berbeza, dan itu merupakan satu step meraih redha Allah juga ..

    jzkk kak for dropping by…indeed it was meaningful to me.. ๐Ÿ™‚

    bluesmoker said:
    December 4, 2008 at 8:53 am

    tak semestinya seorang suami itu boleh jadi soul mate kpd istrinya.
    tak semestinya apabila X dan Y dah kahwin, X adalah jodoh Y dan sebaliknya.
    sama seperti rezki, jodoh juga bersifat kategori, bergantung kpd situasi…jika kita tgk dari sudut specific lah.

    elok kalau soul mate kita ialah Allah swt kan. ngadu, nangis padaNya bila resah…sujud, melutut padaNya bila gembira..tp ni liat nak wat 24 seven sbb resam manusia…liat pada saya lah.

    mcm, jika ada set home teater d umah, stil, kita perlu jumpa org, berckp dgn org sbb mesin itu tidak boleh berinteraksi spt manusia.

    walaupun Allah swt bukanlah dlm bentuk physical visible, tp, kepercyaan yg sessungguhnya dalam akan wat kita terasa spt Dia di sebelah kita…bercakap utk diri sayalah sbb saya lebih tergoda dgn physical visible..

    Ntahlah…sy ckp je…melalu pengalaman je. Pernah lah rasa Allah mcm ada di sisi sy…Yg nyatanya, sy masih gembira dgn lagu taubat tu…sedap sgt! Yg nyatanya juga, sy byk berlumuran dgn noda2 dosa…yg kdgkala wat sy pk sy x layak lagi sujud padaNya…aduh! aduh! aduh!

    ooo..manja rupanya muharikah ni…mestilah kan…kusangkakan dakwah bukan utk org manja..
    sebenarnya,
    setiap manusia ade manjanya, ade gilenya, ada hot tempernya, sensitifnya etc tersendiri…kita semua unik.

    oklah…..sekian..komen pepagi ni..

    ** moga sy masih bersemangat dgn tekad baru tu. ya, Rabbi, berilah sy kekuatan itu..sayangilah saya sepetimana Engkau mula2 menerimaku dalam perut ibuku**

    …dari,
    yg sejak2 akhir2 ni kena muscle cramp..
    takecare

    […] terbaca plak blog akak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s