Soalan dari Kak Peter Pan

Posted on Updated on

salam,

saya rasa maybe kita ramai2 dapat bantu kak peter pan jawap persoalan dia. Maafkan saya jika jawapan yang saya berikan ringkas dan maybe tak dapat penuhi soalan akak… kebelakangan ni ada esey wajib yang perlu disiapkan…

_____________________________________________________________________________-
speaking of material …& dunia

m not a blogger and i dnt like to blog but since i hav a fren who has a blog and who njoys blogging and unfortunately dat fren happened to be u, so i wud like to share some bit of my xperience here in ur blog.. may i? who caress.. ekekeke ;-P

i worked in a very corporate office where mostly wear complete suit and english is our medium all of da time. i m based in the HQ and there r about 40 of us around. we r located in the golden triangle of KL.. where Hard Rock Cafe, Petronas Tower, Zouk etc r within reach. Da moment m out of da office, clubs r everywhere…. ^_^

sejak balik nih, i hav no option but to wear baju kurong every single day, not dat becoz i m da goody-goody type but becoz kapal shipping tak sampai2 lagik. so takde pilihan, terpaksa la rembat baju mak and kakak yg mmg goody-goody type lah, tak ler mcm sy kn..hehe..

so these ppl know dat i jez came bck from Scot. i supposed dey imagined dat i must be sumone who is da speaking english, who only wear selected designer’s outfit, very stylish and sexy luking? rambut pun ade kaler2 sket ..hheeh ..but u knw wat?? i turned out to be sumone who wears baju kurong pesak tu every single day! no high-heels. infact i m wearing a flat shoe coz dat is all i hav at dis moment, i cudnt find da shoe dat i want so far.. uhuhu.. but dats not da point, my point here is.. dis company is 99% moslem malay.. and da office where i am based of, where all da CEOs, Vice Presidents, Presidents etc are, is really BIG where we hav upstairs n dwnstairs and yet dey refused to hav a small place for praying.. DEY REFUSED! and out of 40 moslem people in da office, only 4 who prays..! ‘amazing’!!

there was one time, i was scared to go to the 14th floor where da surau is since dey refused to spare a space for praying in da office sedangkn bilik tgk Astro siap luas giler lagik.., i actually asked a colleague to accompany me to go to da surau.. and she actually giggling at me and said ‘ SORRY NO THANKS – I DONT PRAY ‘ AND these people actually wear tudung .. HUHU….

last few days plak, ade senior management meeting, dr kul 10 sampai lah 1 tghari.. stop utk makan.. makan pun dlm board room, sampai lah kul 3.30 ptg.. sorg pun tkde yg stop utk solat sampai lah seorg drpd 4 org yg solat dlm ofis ni bersuara – SY TERPAKSA STOP UTK SOLAT. U ALL TAKNAK SOLAT SEKALI KE? she is one of the CEOs and even afta she said dat.. NONE who joined her except me.. a lady Vice President quietly walked out of da room and i thot she wanted to join us but she went to hr room instead and stayed there until we came bck. and i dnt knw how and why but i noticed a ’sejadah’ was right next to her left foot and dat was the ’sejadah’ i took from da store room few days before to pray and to put it unda my head when i sumtimes stay bck until late at nite to finish my work…. …and some of u guys might think… maybe she cnt pray.. well, if she did.. hw come she answered, I HAV NO IDEA when i asked hr on my first day, do u knw where da qiblat is… ?

pehtu plak, a manager boleh tanye sy – kasut u nih mesti CAMEL kan? heheh .. i said BATA .. KIH KIH KIH

nih pengalaman kt UK plak. when i was in Scot.. a man..who goes to da mosque every friday.. even sumtimes on other days too ..he also once in a while share da religion matter in da email community group and yet he ’sleeps’ around.. how do i know? he confessed to me of his doings ..so dis thing i didnt hear it frm others but frm he himself…. so bile dgr org ckp bebaik pasai dia.. mmg berbulu la telinga.. heheh

and dis thursday.. again.. my colleagues asked me to go clubbing.. ajakan demi ajakan yg bertubi-tubi sejak balik sini…
rindu sebenarnye duk Scot ..sana takde byk temptation but sini.. dh la byk.. diajak2 pulak tuh, sekurg2nye sana tk diajak bertubi2 mcm ni… dan nampak gaya ..sy tk malu mengatakan ‘kubu sy semakin lemah’ -(

sy mmg budak jahat… tapi jahat sy rasanye berpada-pada la jugak sebab walaupun sy kuat beronggeng gak la kan kat disko masa zaman dedulu.. semasa beronggeng tuh sy buleh lagi teringat mati – huish..kalau bumbung disko ni runtuh, ade yg mati tk sempat tobat nih.. huhu tapi ye lah, tk berenti pun.. terus gak beronggeng.. heeheh but at least ade terdetik tapi sy betul2 ‘kagum’ aar pd lady vice president nih bilamana dia ditanye pasal masa depan, dia jwb –> sy akan carik duit byk2 dulu, bile dh tua2 nanti br sy pikir pasal ibadat… FULAMAK, mmg dia yakin sunggoh takkan mati dlm masa terdekat ..

sy curious sebenarnye… sebabnye dedulu pun ade gerakan dakwah ni kt UK kn? dgn objektif yg sama, im sure..nk tegakkan or sebarkn islam di mesia tapi kenape melayu islam makin teruk kt mesia?? mana pegi pendakwah2 yg sibuk belajar agama masa blajar kt UK dulu?

life is a mystery and strange.. i’ve neva imagined myself having frens like u dear Muharikah.. and neva imagined myself to say or write wat i’ve written here….

wat i imagined all dis while was sumtink really contradict than wat i hav now.. HI HO

but ade satu part yg best where in all my emails.. sebab kengkawan kt Scot slalu jer antar or tepon mesti dimulakan ngan ’salam’.. so i actually use da word in all my mails n texts.. and u guys knw wat? everybody has started using da word ’salam’ now.. ..heheh.. adekah semata2 sebab sy br balik dr Scot dat sume ape yg sy pakai dan buat jadik ikutan?? ha ha ha ha… i m actually njoying myself here observing all these ppl around me…… dey r indeed interesting ppl !! dey might not in da same boat as me but dey do paint my life.. heheh ^_^

so muharikah… sila jwb soklan sy or sesape yg berpengetahuan .. tenkiuuuuu

_______________________________________________________

salam kak! rindunya kat akak! Thanks for always hopping to my blog yang tak sebarapa ini.

Kak, saya breakdown soalan akak kepada beberapa perkara.

1) Attitude masyarakat kita tentang Islam dan solat.

Kita tahu solat itu mmg wajib. Rasulullah bersabda, ‘ pembeza antara seorang muslim dan kekafiran adalah meninggalkan solat’

Saya pun tak perlu huraikan akan kelebihan , fadhilat, nikmat dan sebagainya berkenaan dengan solat, sebab itu sendiri ada perbincangan yang mendalam… dan tentu paling kuranglah, kita solat sebab tak nak masuk neraka, dan terlepas dari azab di padang mahsyar di titian sirat. Solat adalah amalan pertama yang dinilai sebelum amalan yang lainnya.

DI malaysia( muslim kat mana2 pun) ada beberapa golongan solat ini:

a) solat dengan penuh keimanan , merasai kemanisannya berhubung dengan Allah.

b) solat sebab takut masuk neraka

c) tahu solat wajib tapi malas/tak sampai seru/sibuk sangat

d) ingkar perlunya solat

sila rujuk http://soleh.net/2008/08/18/hukum-meninggalkan-solat/

Ramai di Malaysia tergolong dikalangan group c. Ramai je tahu, tapi banyak alasan diguna pakai. Ada yang angkuh merasakan tak perlu solat, dan cam kak peter pan kata, tak takut mati dan seksa akhirat.

Tapi masalah meninggalkan solat ini berlaku di mana2 dan ultimately disebabkan kurangnya: i) iman. ii) kefahaman tentang fadhilat/nikmatnya solat. iii) lalai dan leka dengan dunia.

DI UK mahupun di luar negara, Islam dan kafir itu sangat jelas. Takde yang kelabu. Yang halal jelas halal, haram memang haram. Dan sebab kita rasa sorang di sini sebab itu kita rasa kita perlukan Allah, kita lebih nak solat, dan tentu bile kita tgk orang baru masuk Islam pun tak pernah tinggal solat, tentu kita rasa tercabar.

Sedangkan di malaysia, u melayu u tak solat, i melayu i pun takkan nak solat gak.. so benda tu berjangkit2 sampai menular. same goes with orang pakai tudung tapi berkepit dengan couple cam orang dah kawen, ataupun terjebak dengan gejala sosial lainnya. Benda tu wabak, skit2 masuk dalam masyarakat….

bila sorang buat maksiat, tapi tak ditegur, maka maksiat itu menjadi biasa dan diterima masyarakat dengan redhanya.

Namun alhamdulillah, Allah kurniakan kenikmatan dan hidayah buat golongan orang yang mahu memahami Islam, dan dari merekalah Islam itu tersebar. Tak semestinya orang itu orang usrah, orang pakai tudung, tapi semua orang yang mendapat kefahaman dalam hati mereka tentang Islam. DAri kefahaman itulah kite kene sedarkan mereka yang masih alpa dan leka. Tentang tanggungjawab mereka sebagai hamba Allah dan juga khalifah Allah.

Hidup  kita di dunia ini bukanlah untuk bermain-main dan buat lawak je…

وَمَا ٱلۡحَيَوٰةُ ٱلدُّنۡيَآ إِلَّا لَعِبٌ۬ وَلَهۡوٌ۬‌ۖ وَلَلدَّارُ ٱلۡأَخِرَةُ خَيۡرٌ۬ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ‌ۗ أَفَلَا تَعۡقِلُونَ

Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir? ( Al-Anam: 32)

عۡلَمُوٓاْ أَنَّمَا ٱلۡحَيَوٰةُ ٱلدُّنۡيَا لَعِبٌ۬ وَلَهۡوٌ۬ وَزِينَةٌ۬ وَتَفَاخُرُۢ بَيۡنَكُمۡ وَتَكَاثُرٌ۬ فِى ٱلۡأَمۡوَٲلِ وَٱلۡأَوۡلَـٰدِ‌ۖ كَمَثَلِ غَيۡثٍ أَعۡجَبَ ٱلۡكُفَّارَ نَبَاتُهُ ۥ ثُمَّ يَہِيجُ فَتَرَٮٰهُ مُصۡفَرًّ۬ا ثُمَّ يَكُونُ حُطَـٰمً۬ا‌ۖ وَفِى ٱلۡأَخِرَةِ عَذَابٌ۬ شَدِيدٌ۬ وَمَغۡفِرَةٌ۬ مِّنَ ٱللَّهِ وَرِضۡوَٲنٌ۬‌ۚ وَمَا ٱلۡحَيَوٰةُ ٱلدُّنۡيَآ إِلَّا مَتَـٰعُ ٱلۡغُرُورِ

Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah permainan dan hiburan serta perhiasan (yang mengurang), juga untuk bermegah-megah di antara kamu serta berlumba-lumba membanyakkan harta benda dan anak pinak; (semuanya itu terhad waktunya) samalah seperti hujan yang (menumbuhkan tanaman yang menghijau subur) menjadikan penanamnya suka dan tertarik hati kepada kesuburannya, kemudian tanaman itu bergerak segar (ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatnya berupa kuning; Akhirnya ia menjadi hancur bersepai dan (hendaklah diketahui lagi, bahawa) di akhirat ada azab yang berat (di sediakan bagi golongan yang hanya mengutamakan kehidupan dunia itu) dan (ada pula) keampunan besar serta keredaan dari Allah (disediakan bagi orang-orang yang mengutamakan akhirat) dan (ingatlah, bahawa) kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. ( Hadid: 20)

2) Golongan pendakwah kat Malaysia–> apa derang buat?

Seorang professor perubatan dan seorang syeikh  dalam tarbiyah pernah berkata pada saya

Alaa… usrah2 ini, dah jadi bualan orang kedai kopi. orang dah tak hairan dah dengan usrah..

baru2 ini saya berjumpa dengan adik2 semasa program kami dan dia kata:

‘ Akak , saya tak pernah tahu usrah tu apa. Baru saya tahu hari ini apa itu usrah’

Dua golongan ini hidup dalam dunia mereka masing-masing. Daie akan sentiasa bersama mereka yang menjadi lingkungan yang baik dengan mereka dan kebanyakan daie akan lebih mudah nak approach orang yang memang baik juga. Begitu juga orang yang tidak bergelar daie ini akan berada dalam lingkungan mereka, takut nak approach daie ataupun merasakan daie ini macam bagus je nak tegur dia..( tapi ada juga yang baik dan memang semangat nak approach daie, alhamdulilah)

Kenapa daie camtu?Kenapa dia macam nak asingkan diri dari masyarakat ( walaupun tak pun sebenarnya)

a) Sebab mereka pun perlukan support system juga. Kalau mereka tak de lingkungan solehah, tak ikut program, tak jumpa ikhwah akhawat yang boleh selalu nasihatkan mereka, mereka pun akan hanyut dalam masyarakat.

b)sebab nak menghasilkan dakwah yang produktif.Teorinya adalah seperti zaman penyebaran Islam di zaman rasulullah. Semuanya bermula dari Madinah. Dari Madinahlah barulah bulatan Islam itu tersebar mengena negara-negara di sekitar mereka. Begitu juga dengan kita, Kita kene kuatkan lingkungan orang2 yang mmg nakkan Islam dan sama-sama nak bekerja untuk Islam. Dan dari lingkungan itulah bulatan akan membesar, sedikit demi sedikit, akhirnya satu malaysia akan mendapat tempiasan Islam itu.

ika di Malaysia, keadaan ini sudah ada. Dipanggil komuniti orang yang memahami Islam. Kebanyakkan concentrated di kawasan Gombak, Lembah keramat, di Bangi dan sebagainya. OF course kat KLCC takde lagi insyaallah akan ada.hehhee.. ameeen…

tapi tentu masih ramai tak mengena tempiasannya. Maybe daie ini penat. Dan banyak manusia perlu diberikan peringatan dan perhatian. AKhirnya tertinggal ramai manusia yang mmg inginkan Islam. Bukan mereka tak sudi, tapi memang tak cukup tenaga. Sewaktu mereka bekerja, akan ramai terkorban. Sebab mereka perlu menyediakan pelapis. Sebab mereka tak boleh mengajar semua orang, nanti semua orang tak betul betul faham. Dan takde sapa nak gantikan dia sebagai daie. Tapi jika dia tumpukan pada 5 orang, dan 5 orang ni didik 5 orang lagi sampai faham islam,then mereka didik lagi 5 bawah mereka… insyaallah patutnya lagi 10 tahun, satu malaysia patutnya dah faham islam.>( Sebab 5 dapat 25 then setiap dari 25 orang bawak 5 orang = 125.. dan 125 dapat 5 orang lagi dapat 625 dan seterusnya)
tapi ini teori jelah. tentu along the way banyak defect dia.

Sebab tu ramai je pndakwah UK balik, tapi takde support system bagi dia, terus larut dalam kerja, keluarga, dan harta. Akhirnya dakwah kat diri sendiri je.Masyarakat dilupakan. Sbeba tu you akan tertanya2, manalah orang yang semangat sangat buat usrah kat uk tu dulu? huhuh…

tapi ada je pendakwah2 yang ramai di Malaysia, cuma belum kelihatan subur bak cendawan tumbuh selepas turunnya hujan. Jika Kak peter pan dapat berkumpul bersama-sama golongan pendakwah ini, barulah nampak, ramainya nak sebarkan Islam ini. mereka ni pakai tudung tiga segi je kadang-kadang dan ada tu memang tak pakai tudung pun. Yang penting nakkan Islam dan sanggup berkorban demi Islam.
Untuk mengatasi masalah Kak peter pan. Saya cadangkan akak cari environment yang solehah untuk akak. Banyak options:

a) tukar tempat kerja –> ni cam susah je kalau kat KL

b) ikut pengajian ilmu dan islam –> paling kurang di masjid2 dan surau2

c) Cari kawan2 yang sama2 nak belajar Islam.

Yang penting jangan tinggal sorang diri, bila tinggal sorang diri, itu yang lemah tu orang ajak gi clubbing, tinggalkan solat dan sebagainya.

3) kerja di tempat korporat

Mak saya boss kat Petronas HR dan sekarang jadi consultant HR di petronas Dayabumi. Dia bekerja di dunia korporat for 28 good years. Banyak betul sumbangan dia pada petronas.]

One thing yang I realise and amazed about her, she is so passionate about her job. Dia pernah kata kat saya, kerja itu amanah dari Allah. Kita mahu bantu ummah! Adeyh, bagus betul mak saya ini. Dia pernah lah ikut usrah ikhwanul Muslimun kat US, tapi time tu takde melayu yang follow up dia. Tapi alhamdulillah, atas kesedaran dakwah dan islam dia , kami semua dimasukkan dalam sekolah islam, dan dapat jadi begini..huhu

Dan saya tgk memang ramai kawan2 dia dari toh puan, datin seri, semuanya yang biasa2 sahaja. Tapi one thing about them, yang saya kagum; mereka jaga solat mereka. Tak pernah tinggal!

Dan mak sayalah yang mendidik saya dan adik beradik saya untuk tak tinggalkan solat. Waktu kecil2 lagi dah kene solat awal waktu. Kadang2 malu dengan mak sebab mak lagi punctual solatnya.

Dan sepupu saya juga ahli korporat yang berjaya. Di waktu usia 36 tahun, dia menjadi manager Shell di Holland dan mempunyai harta yang teramatlah banyak. She is so succesffullah basically. Tapi satu benda yang saya kagum kat dia..
Dia tak pernah tinggal solat.

Kerja korporat, kerja jadi doktor, atau apa2 jelah kerja pun, takleh jadikan alasan untuk tinggalkan solat. Sebab yang paling penting adalah pegangan prinsip dalam hidup kita. Sebab orang yang tahu solat wajib tapi tak solat, akan kehilangan kemudi dalam hidupnya. Dia takkan ingat Allah dalam hidupnya.. Waliyazubillah..

rasanya takat ini dulu saya dapat menjawap soalan akak.. maafkan saya. saya sendiri banyak belajar dari golongan yang baru nak berjinak dengan islam, sebab dari merekalah saya banyak sedar yang sebenarnya ramai lagi mahukan cahaya Islam ini…

wallahualam
PS: nak siapkan case report dan elective report..huhuhhuh

Advertisements

9 thoughts on “Soalan dari Kak Peter Pan

    RA said:
    November 11, 2008 at 1:26 am

    can i say something…
    it was a very interesting observation~~
    me too~sumtimes,being on my own,my level has become lesser and lesser~surroundered by alcohol=normal
    surroundered by free mixing=normal,many things i considered a taboo became normal to me….here

    i lost faith in many friends in my small muslim community
    they fast yet they drink,they pray yet they drink,they fast and dont drink,yet they commit zina.

    At one point,i feel i lost hope in Muslims.
    I feel is there any good muslim around?
    And i had been persuaded with many many things and seriously i am tempted~~~

    But after a long thought,
    i guess…it is HIM i sought after
    no matter how tempted i am with all this worldly life

    at the end of the day i guess,
    it all depends on oneself,to follow the temptation or to wait for HIS rewards
    and Muslims in Malaysia,more and more are follwing the trend without even realising or understand what kind of trend they are following
    result of so called modernisation and liberalisation i guess

    erkk…ade kene mengene ke ek nih??

    **as a reminder fr myself**it is so easy to lose the battle~~

    zharif said:
    November 11, 2008 at 4:35 am

    phew..best dgr cite kt tmpt keje tu..hmm…sedih dan sedih dan sedih..T_T

    Peter Pan said:
    November 11, 2008 at 5:37 am

    Hi..hi.. Salam..

    Rilek arr sahabat…. dnt mind getting late reply from u.. as long u reply, dats more than enuff ^_^ Owh, need to inform..when i was writing dis entry last nite, i was half-asleep. so grammar n comprehension was bad.. heh

    I’ve read ur reply and thank you very much is all i can say and to RA too, i guess yeah.. i neva knew dat our social problem is at critical level, to my definition lah.

    One conclusion i made – agama mmg tak boleh dipaksa. lagi byk kekerasan, lagi la ditolak. and mmg betul i think, hidayah hanya diberi kpd org yg mencari.. ye ker? mcm pernah dgr sumone said to me.

    To be honest, reading from da net is my only way to stay ‘sane’ ..so dat is y if u noticed, i read ur blog more frequent nw compare to previously where i think i only went to ur blog twice or the most 3 times when i was in Scot. I hav no one here to remind me of God or do deeds like when I was in Scot. Parents r more to themselves i would say tho yes.. all my family members takde yg tinggal solat .. sy sorg jer sebenarnyer yg mmg tk ikut undang2.. heheh.. dulu ler.. da only time i chatted bout agama is when debating over sumtink with my father. tu je lah. yg lelain.. dey leave it to diri sendiri. so its up to me nak cari kat mana.

    Cuma nak tell u all, sumtimes u dnt knw dat bende kecik2 yg u all buat yg u all rasa takkan affect ker ape ker.. ntah2 berjaya merubah hidup seseorg. Me, myself.. i changed due to my hatred n sakit ati to a bunch of dakwah undergrad students kt Scot tuh. i used to belittle them… luking down on wat dey do – berdakwah la in dis case. and mmg slalu la kutok2 dakwah diorg nih depan2 diorg..mcm2 lah sy kutok.. kekadang tu gaduh la jugak and pernah pun beberapa kali sy cuba jauhkan diri dr diorg tapi ade je lah benda berlaku yg menyebabkan sy pergi balik kt diorg.. heheh.. and walaupun kecik bende2 yg diorg buat ni but dey managed to open my heart to Islam, mcm sikap diorg yg sabar dgn perangai sy, ckp2 diorg yg tk putus2 tegur sy walaupun kekadang terasa bengkek jugak la kn.. siap bukak lampu lagi nk gerakkan utk suboh..FUYOOO.. baran gak la kn.. pernah jugak sy benci giler bilamana diorg2 ni bila kluar ke pekan, sikit2 nk carik tpt solat.. sanggup tu sy antar diorg balik, pehtu sy yg masa tu buleh solat tapi tunggu diorg dlm keta tapi saat2 akhir sy pegi gak sebab malu la kn…. tk pikir Tuhan pun masa tu. Ade masa ketika gak sy rasa malu sunggoh laa jln sebelah org pakai tudung ni sebab diorg melambangkan Islam.. dgn kata lain SY MALU DGN ISLAM….. tapi dgn kesabaran diorg tu, dgn ckp2 dan teguran2 yg walaupun berbentuk main2 tapi tk putus2.. dan sikap diorg yg tk judgemental.. sy jadik curious dan dr situ sy mula tertarik nak tahu ..ape yg diorg ni belajar yg menyebabkan diorg buleh terima org seadanye without being judgemental dan pd masa yg sama jugak.. yg ni my evil part la.. i want to know more bout Islam so dat i cud slash all their arguments in future and to proove to them dat wat dey do is useless n going nowhere n dey r jez using religion as an escapism!! ha ha ha ..gelak owang jahat nih

    but it turned out.. I found Islam.. and Im falling for it each day but then again.. I m nt dat confident with myself.. and dats da reason y i keep reading once in a while hoping to see or get sumtink from wat i read in order to hold on to wat I hav now .. ^_^

    Adios Senoritas… enuff for now….. need to get bck to work. moni n status r my priorities now.. ayooo.. dunia lagik… acah ajer tu……. hihi

    asrilamirul said:
    November 11, 2008 at 7:43 am

    salam,

    di KL pun terlalu ramai mereka yang meninggalkan solat. Sayang sekali mereka ini golongan terpelajar. Berdasarkan pengalaman saya sendiri, waktu solat selalunya dilanggar begitu sahaja terutamanya ketika mesyuarat. Mungkin pada mereka, urusan dunia itu lebih penting dan pantas diberikan perhatian daripada kewajipan bersolat.

    Sama-samalah kita doakan agar umat Islam di Malaysia dan dunia makin hari makin elok hubungannya dengan Yang Maha Esa. Amin.

    wishful_thinker said:
    November 11, 2008 at 11:55 am

    Salam,

    I might be a stranger in ur circle of friends, but i just wana share my 2 cents here. Hope u dont mind.

    I believe, though we can see many neglect their prayer, but I bet, there are also many of them begging to be near Allah, but just can’t find the way. All they need, comfort friends that they can talk to and give them good influence.

    Day by day, bit by bit, with istiqamah u come nearer to ur fren, i’m not shock at all that there will be a prayer room at you floor.

    Tukar kerja might be an option, but you’ll be exposed to another cubaan. Life is a mysterious puzzle. Solve it one by one. Fight it with courage. Show them that Islam is beautiful.

    hanahirose said:
    November 11, 2008 at 1:42 pm

    salam..

    sajer nak share..sy dlu xpenah tggl solat…n sy kebetulan sek agama..but bila masuk u n dpt rumate yg slalu lalai solat.sy terikut plk dgn fiil diorg(nmpk sgt iman sy senipis kulit bawang)..tp bila da abis study n da keje..alhamdulillah da rajin solat..

    kpd muharikah..suka sgt blog awk..harap2 ianya dpt memberi kebaikan utk sy..n akhir skali salam perkenalan..hehehehe

    Peter Pan said:
    November 11, 2008 at 5:17 pm

    To RA, Zarif,Asri,Wish & Hana —-> Thanks guys for ur 2 cents!

    Quit is neva my option. I opted to stay wit this company tho da challenges r great. If given the choice – yes will definitely go bck to UK and njoy da life i used to hav – God, me, my car, nature and my books. That’s all I need if Im bck in UK! but so far, i hav decided to stay tho da challenges r greater to become a gud moslem. y? coz i think i can achieve more here compare to UK.. speaking of career & moni. But in terms of peace and religion, yes wud gain more in da UK compare to here. Having said dat, there’s a part of me saying i cud get both here in Mesia. Errr.. i cud get both too in UK but perhaps it wud be tougher thus take a longer time in a foreign land, if u get wat i mean .

    And yess.. to all who has responded n muharikah.. da owner of dis blog – i shall seek name & fortune but simply becoz i wnt ppl to see n akckowledge dat despite practising all da rukun iman and rukun islam.. i cud still succeed in life and life afta death….. heheh Tak salah kn?

    wish me luck lah yerr.. but will b visiting Scot soon.. tatau lagi la bilaa.. hehe

    Owh.. ade soklan sket:

    solat kumpulan 2 tuh diterima ker? sy tk bley bukak la link awak kasik tu

    thanks & regards

    Peter Pan said:
    November 11, 2008 at 5:19 pm

    DAN sape kasik gambar icon hantu merah tu kt saye? Saye takde pun pilih icon tuh …

    muharikah responded:
    November 11, 2008 at 8:47 pm

    kak peter pan–> akak, ramai betul peminat akak sekarng ni..heheh.. ramai balas soalan akak ni.. icon ni tu dia automatic generated. kalau nak icon sendiri daftarlah nama kat wordpress pastu pilih sendiri gambar..heheh…

    RA–> be strong eh my fren.. insyaallah… jika kite pegang kepada tali allah, allah akan tetap pelihara kita..

    hanahirose–> salam taaruf sis! jazakillah sebab sudi singgah blog saya 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s