Disebabkan kereta besar

Posted on Updated on

Salam..

pelikkan manusia…

Bila tengok kita pakai kereta besar…

terus pandang hormat kat kita…

terus nak perasan kita buat apa, apa kita cakap…

sebab kita ada kereta besar..

Pelikkan manusia..

Bila kita dah ada title doktor..

Baru nak hormat kita..

Baru nak pandang tinggi kat kita..

Kalau kite student ini.. satu benda pun seolah2 tak bernilai..

Pelikkan manusia..

Kalau orang baik, kalau orang soleh..

Jarang plak pandang tinggi, nak hormat…

Unless kalau orang tu ada kereta besar.. ada pangkat.. ada jawatan.. ada harta..

Apsal manusia tu bersifat kebendaan???

Aku mahu menyepi dalam gualah kalau camni!!

😦

Kereta besar tak bernilai, kalau kereta tu tak bawak manusia kenal Allah.. Kalau kereta tu orang asyik cakap wah.. wah.. bestnya bestnya..bila orang puji, kembang kuncup… Susah tau nak jaga perasaan!Β  semua benda tu dunia.. sekejap je Allah boleh tarik balik.. tak guna benda2 dunia ini.. kalau tidak mengingatkan pada akhirat.. kereta tu besi je.. yang penting hati, jiwa dan matlamat kita nak menuju pada Allah…

yang penting, nama, keturunan, harta, kereta, rumah, wang, pangkat… semua2 tu kalau tak bawak diri kita pada Allah, tak bawak manusia pada Allah.. sia2 je.. bagaikan debu2 yang bertebangan di angkasa..

SIA2!!!!!!!!

Dan berapa banyak kaum-kaum (yang ingkar) sebelum mereka, kami telah binasakan, sedang mereka lebih elok alat-alat kesenangannya dan lebih elok keadaannya pada pandangan mata ( Maryam: 74)

Keluarlah dunia dari hatiku!!

PS: ini gertakan utk diri sendiri.. bukan tuk sapa2.. 😦 😦

Advertisements

7 thoughts on “Disebabkan kereta besar

    MyReeze said:
    November 10, 2008 at 2:29 am

    Normal la kalo ada rasa mcm tu kita kan ada nafsu, cuma bagaimana la kita membelai nafsu tersebut.

    Memiliki sesuatu yang hebat tidak salah tp yg salah kalo gagal bersyukur dengan apa yang ada.

    Gunakanlah dunia ini untuk mendapatkan ganjaran di akhirat, tunjukanlah ISLAM itu hebat…

    Peter Pan said:
    November 10, 2008 at 5:05 pm

    speaking of material …& dunia

    m not a blogger and i dnt like to blog but since i hav a fren who has a blog and who njoys blogging and unfortunately dat fren happened to be u, so i wud like to share some bit of my xperience here in ur blog.. may i? who caress.. ekekeke ;-P

    i worked in a very corporate office where mostly wear complete suit and english is our medium all of da time. i m based in the HQ and there r about 40 of us around. we r located in the golden triangle of KL.. where Hard Rock Cafe, Petronas Tower, Zouk etc r within reach. Da moment m out of da office, clubs r everywhere…. ^_^

    sejak balik nih, i hav no option but to wear baju kurong every single day, not dat becoz i m da goody-goody type but becoz kapal shipping tak sampai2 lagik. so takde pilihan, terpaksa la rembat baju mak and kakak yg mmg goody-goody type lah, tak ler mcm sy kn..hehe..

    so these ppl know dat i jez came bck from Scot. i supposed dey imagined dat i must be sumone who is da speaking english, who only wear selected designer’s outfit, very stylish and sexy luking? rambut pun ade kaler2 sket ..hheeh ..but u knw wat?? i turned out to be sumone who wears baju kurong pesak tu every single day! no high-heels. infact i m wearing a flat shoe coz dat is all i hav at dis moment, i cudnt find da shoe dat i want so far.. uhuhu.. but dats not da point, my point here is.. dis company is 99% moslem malay.. and da office where i am based of, where all da CEOs, Vice Presidents, Presidents etc are, is really BIG where we hav upstairs n dwnstairs and yet dey refused to hav a small place for praying.. DEY REFUSED! and out of 40 moslem people in da office, only 4 who prays..! ‘amazing’!!

    there was one time, i was scared to go to the 14th floor where da surau is since dey refused to spare a space for praying in da office sedangkn bilik tgk Astro siap luas giler lagik.., i actually asked a colleague to accompany me to go to da surau.. and she actually giggling at me and said ‘ SORRY NO THANKS – I DONT PRAY ‘ AND these people actually wear tudung .. HUHU

    last few days plak, ade senior management meeting, dr kul 10 sampai lah 1 tghari.. stop utk makan.. makan pun dlm board room, sampai lah kul 3.30 ptg.. sorg pun tkde yg stop utk solat sampai lah seorg drpd 4 org yg solat dlm ofis ni bersuara – SY TERPAKSA STOP UTK SOLAT. U ALL TAKNAK SOLAT SEKALI KE? she is one of the CEOs and even afta she said dat.. NONE who joined her except me.. a lady Vice President quietly walked out of da room and i thot she wanted to join us but she went to hr room instead and stayed there until we came bck. and i dnt knw how and why but i noticed a ‘sejadah’ was right next to her left foot and dat was the ‘sejadah’ i took from da store room few days before to pray and to put it unda my head when i sumtimes stay bck until late at nite to finish my work…. …and some of u guys might think… maybe she cnt pray.. well, if she did.. hw come she answered, I HAV NO IDEA when i asked hr on my first day, do u knw where da qiblat is… ?

    pehtu plak, a manager boleh tanye sy – kasut u nih mesti CAMEL kan? heheh .. i said BATA .. KIH KIH KIH

    nih pengalaman kt UK plak. when i was in Scot.. a man..who goes to da mosque every friday.. even sumtimes on other days too ..he also once in a while share da religion matter in da email community group and yet he ‘sleeps’ around.. how do i know? he confessed to me of his doings ..so dis thing i didnt hear it frm others but frm he himself…. so bile dgr org ckp bebaik pasai dia.. mmg berbulu la telinga.. heheh

    and dis thursday.. again.. my colleagues asked me to go clubbing.. ajakan demi ajakan yg bertubi-tubi sejak balik sini…
    rindu sebenarnye duk Scot ..sana takde byk temptation but sini.. dh la byk.. diajak2 pulak tuh, sekurg2nye sana tk diajak bertubi2 mcm ni… dan nampak gaya ..sy tk malu mengatakan ‘kubu sy semakin lemah’ 😦

    sy mmg budak jahat… tapi jahat sy rasanye berpada-pada la jugak sebab walaupun sy kuat beronggeng gak la kan kat disko masa zaman dedulu.. semasa beronggeng tuh sy buleh lagi teringat mati – huish..kalau bumbung disko ni runtuh, ade yg mati tk sempat tobat nih.. huhu tapi ye lah, tk berenti pun.. terus gak beronggeng.. heeheh but at least ade terdetik tapi sy betul2 ‘kagum’ aar pd lady vice president nih bilamana dia ditanye pasal masa depan, dia jwb –> sy akan carik duit byk2 dulu, bile dh tua2 nanti br sy pikir pasal ibadat… FULAMAK, mmg dia yakin sunggoh takkan mati dlm masa terdekat ..

    sy curious sebenarnye… sebabnye dedulu pun ade gerakan dakwah ni kt UK kn? dgn objektif yg sama, im sure..nk tegakkan or sebarkn islam di mesia tapi kenape melayu islam makin teruk kt mesia?? mana pegi pendakwah2 yg sibuk belajar agama masa blajar kt UK dulu?

    life is a mystery and strange.. i’ve neva imagined myself having frens like u dear Muharikah.. and neva imagined myself to say or write wat i’ve written here….

    wat i imagined all dis while was sumtink really contradict than wat i hav now.. HI HO

    but ade satu part yg best where in all my emails.. sebab kengkawan kt Scot slalu jer antar or tepon mesti dimulakan ngan ‘salam’.. so i actually use da word in all my mails n texts.. and u guys knw wat? everybody has started using da word ‘salam’ now.. ..heheh.. adekah semata2 sebab sy br balik dr Scot dat sume ape yg sy pakai dan buat jadik ikutan?? ha ha ha ha… i m actually njoying myself here observing all these ppl around me…… dey r indeed interesting ppl !! dey might not in da same boat as me but dey do paint my life.. heheh ^_^

    so muharikah… sila jwb soklan sy or sesape yg berpengetahuan .. tenkiuuuuu

    nida' ul-iman said:
    November 10, 2008 at 10:05 pm

    Thank u for sharing this loooong story of yours. It is indeed interesting and the question u brought up pon lagi interesting!

    Mungkin ade beberapa jawapan yg saye boleh fikir..

    1) Mungkin mereka2 nie telah pon diberi peringatan atau pon diajak kepada perkara2 kebaikan tapi diri sendiri yang refuse utk terima.

    2)Mungkin kerana tangungjawab yg sgt besar di msia ie kerja yg tak pernah habis, tanggungjawab terhadap keluarga etc etc menyebabkan ramai pendakwah2 nie tak cukup tgn nak tlg org2 lain jugak.

    3)Ataupun mmg ade pendakwah2 nie. Tapi bilangan dier sgt2 skit. Ratio pendakwah:org yg nak didakwah sgt2 besar sampaikan pendakwah2 nie mcm tenggelam dlm lautan masyarakat di msia.

    So, nampakkan keperluan utk lebih byk pendakwah2 nie dibina?

    Kalau smua org paham akan tanggungjawab masing2 iaitu;

    1)sebagai hamba Allah yg sentiasa beribadah kpd Allah (51:56)

    2)sebagai khalifah di muka bumi ini (2:30)
    iaitu sbg pengganti kpd Rasul2 dan nabi2 ie mengajak manusia lain kpd Allah dan Islam

    tanpa perlu tunggu pd so called ‘pendakwah2’ utk buat kerja dan menyedarkan org lain, rase nyer semakin ok keadaan melayu Islam di Msia, dengan izin Allah.

    Masalah rakyat msia yg semakin teruk buat hanya tanggungjawab ustaz/ustazah/ulama’/pendakwah2 utk selesaikan. Smua org yg paham dan nampak masalah tue kene same2 bantu selesaikan masalah tue. Kan lg senang nak tackle masalah nie same2 kalau camtue?

    Allahualam..

    Sekadar pendapat..

    Peter Pan said:
    November 11, 2008 at 4:32 pm

    Hi there again .. Peace upon u dear nida’ ul iman.. im still wondering wat ur nick means .. kedekut ker? πŸ˜›

    mmg betul kalau sume org tahu tanggungjwb masing2.. dis world will be a lotttt easier place to live. but like da popular phrase say – easier said than done! tambah pulak hidayah ni bukan sume yg mencari dan kalau dh diberi pun, bukan sume yg nampak KECUALI utk org2 yg mahu berpikir.. dan yg tak abis2 curious mcm sy.. hehe ..nick awak pun sy curious whereas to sum ppl its jez a nick! but to me.. its not just a nick but dis nick is da chosen one and m sure dis nick resemble da owner personality or at least his / her liking.. and frm nick too i cn tell wat sort of person u r ..and da list go on.. see.. i hav a brain which work 24/7 .. i dnt like it to be honest.. its exhausting! help!! hihi

    reason2 yg awak bagi tu mmg ade kebenarannye dan sy nak tambah lagi reason.. sy ade jugak terpikir, mungkin jugak kumpulan2 org yg berdakwah ini mempunyai masalah sendiri? Maksud sy, masalah sikap? Or penyakit hati? Sy pernah terbace or terdgr, yg umat akhir zaman akan dipenuhi dgn ustaz2 dan ustazah2 yg mana mereka2 ni yg akan memburukkan Islam sendiri dan masalah paling OBVIOUS di kalangan pendakwah2 ni ( not ALL but MOST ) – mereka merasakn mereka lebih bagus drpd manusia2 yg lain semata2 kerana mereka mempunyai pengetahuan agama yg lebih tinggi. so kekononnye hanye org2 yg sekapal shj yg layak digelar kenalan / kawan. Dan jugak, bagi manusia yg materialistik dan keduniaan pulak merasakan mereka lebih kaya dan berjaya dan modern drpd pendakwah2 ni…. so kalau kite tgk balik la kan.. sama sahaja kedua2 golongan ini.. bukan ker? Cuma golongan dakwah nampak lebih baik lah sebab diorg ke arah agama..

    sy terpikir.. rasa sy lah, org yg betul2 nk berdakwah harus mempunyai personality yg boleh diterima oleh kedua2 golongan dan boleh masuk ke dlm kedua-dua golongan ni. masuk bukan bermaksud ikut.. u all sume pepandai kn.. so paham kn ape maksud sy? ^_^

    ambik saje contoh mcm mana org yahudi menjadi bangsa yg kuat? mesej2 sumenye disebarkan secara tk langsung.. melalui kedudukan dan pangkat, melalui produk2 makanan yg berkualiti & branded.. shopping malls yg besar2.. brg2 keluaran diorg mmg superb lah!! Kualiti tak bley ckp la! Kalau nak ban lah produk2 jualan Yahudi… huish.. susah tu! so kekadang sy terpikir.. mungkin pendakwah2 harus mula pikirkn kot teknik or cara or personaliti yg dipakai selama ni harus diubah? bukan niat nk letakkan tanggungjwb penuh kpd pendakwah tapi sy stresskn pendakwah di sini sebab diorg adelah org2 yg ade xtra effort nk belajar dan mengembangkan Islam which is Gud!! Melihatkan kebencian manusia2 lain terhadap Islam.. sy percaya sedikit sebyk org Islam sendiri yg bertanggungjwb memburukkan imej Islam itu sendiri.. dan ini tidak hanye golongan Islam yg tk mempraktik Islam tapi Islam yg fokusnye hanye pd hubungan manusia dan Tuhan tapi hubungan sesama manusia dilupakan..

    Regards,
    πŸ™‚

    muharikah responded:
    November 11, 2008 at 8:45 pm

    itulah akak.. mmg struggle nak bina manusia memahami Islam.. tapi takpe..insyaallah cahaya islam pasti akan menyinar di bumi Allah ini..

    membaca tulisan akak ni, boleh terbayangkan gaya akak bercakap..hehhe.. sebijik akak tulis dengan apa akak cakap..hehehe..

    nida' ul-iman said:
    November 11, 2008 at 9:08 pm

    Assalamualaikum wbt,

    Nick saye tue maksudnyer:-

    nida’ = seruan
    al-iman = iman/faith/keyakinan/kepercayaan

    So, seruan keimanan.

    saye suke name nie. insyaAllah, sgt berharap dpt menjadi org yg sentiasa dapat menyampaikan seruan Ilahi kepada org lain dan menyeru org lain kepada Allah SWT, Islam dan keimanan, dengan izin Allah.

    Doakan saye yer? supaya tak jadi mcm ‘org2’ yg kak peter pan cakap tue..huhu

    Peter Pan said:
    November 12, 2008 at 2:41 am

    ehehhe – saje je nk ‘testing’ awak.. by da way, iman is my niece… manaa tau kot2 niece sy blogging ker.. ekeke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s