4000 pounds…

Posted on Updated on

Entah….

Kali pertama saya melihat angka dalam akaun saya sebanyak itu adalah tatkala saya membeli hanzalah..

Sebab dia berharga GBP3200…

‘Kak, saya ternampak akaun dia, ada GBP 4000! Aiyooo… duit saya 4 angka pun tak sampai!’

Daie, manalah duit dia pernah tak negatif, ataupun kurang dari manusia lain.

Manalah nak sama…

Hidup kita dengan mereka…

Duit kita..

Pada duit minyak, pada duit train dan bas

Pada duit infak buat dakwah kita.

Pada duit belanja mad’u-mad’u kita.

Pada duit sedeqah-sedeqah lainnya.

Malahan duit travelling kita, adalah untuk dakwah. Sejak bilakah duit kita itu untuk berfoya-foya, berjalan sahaja-sahaja tanpa urusan dakwah?

Sejak bila adikku..

Di situlah ke mana duit kita pergi..

Dan seharusnya di situlah rasa syukur dan bangga kita..

Duit kita untuk menjadi laburan dakwah .. buat tuaian kita di akhirat kelak..

Di situ, ujian tawakal buat diri kita. Adakah benar kita merasakan rezeki kita di tangan Allah.. ataupun pada himpunan wang yang tak berusik, yang angkanya tampak besar, tapi tidak tahu bernilai disisiNya ataupun tak..

Yang nyata, kita tak pernah miskin dengan sikitnya duit kita, lantaran banyaknya dihabiskan buatNya.

Yang nyata, Allah takkan biarkan kita kebuluran, terlantar tidak bergerak ke mana-mana kerana tidak cukup duit untuk membayar tambang. Buat duitmu ke usrah, buat urusan dakwahmu..

Allah takkan biarkan kita adik.. Insyaallah. Selagi kita masih tsabat, dan benar-benar terikat dengan janjiNya..

Yang tidak tahu apakah ujian tatkala aku kaya,

Orang yang faqir pada Tuhannya…

Advertisements

9 thoughts on “4000 pounds…

    hanna said:
    October 16, 2008 at 2:08 pm

    salam ziarah.Saya hanna dari INtec, Malaysia…
    tingkatkan entri..

    muharikah responded:
    October 19, 2008 at 12:59 am

    salam hanna.. ada blog tak? boleh kongsi di sini πŸ™‚

    tantannia said:
    October 19, 2008 at 7:15 am

    huhu… betul2.. terketuk bila baca entry ni.. kdg2 rasa mcm ish kenapa org lain cam kaya raya tp kita miskin jeee… huhuhu…

    merindui nasi minyak, ayam msk merah dan tiramitsu akak yg sedapppp..

    muharikah responded:
    October 20, 2008 at 6:39 pm

    huhuh

    rindu dengan kedatangan su!!!datanglah lagi!!huhuhu…

    shi syahirah said:
    October 25, 2008 at 6:12 am

    salam akak, dh lama sgt tak singgah blog akak

    nice post..kita tak penah miskin dengan kasih sayang Allah. tu yg penting kan

    shi dh stat nak final exam next week. doakan shi ye. ameen.

    ibnutoha said:
    November 18, 2008 at 9:33 pm

    salam kak.
    saya ferdaus.. baru masuk rcsi..
    huhu.. bile bace entry ni teringat kwn2 yang asyik cek duit (coz baru sampai n asyik belanje, lalu dok check balance je)..
    huhu.. mase kat malaysia ader rase gak payah coz duit slalu negative’.. belanja sane sini utk jalan ni tapi xkisah.. coz kat malaysia bende ni sgt penting, byk kawan2 perlu diajak..
    program sane sini, korban mase n tenaga.
    maksiat pun lagi cepat dari circle2 dakwah..
    skrang ader duit byk tp malas2 je nak gune utk tajmi’.. bile blanje utk bende xbergune laju.. barang makan apatah lagi..
    huhu.. skrang semua nak pikir duit…adeyh payah2..
    tgk org homeless pun slamber jer..
    ish.. mcm xbace Quran plak yang suruh saya tolong org miskin,
    sayaterlalu cintakan dunia,help!

    muharikah responded:
    November 19, 2008 at 4:06 pm

    alamak ferdaus.. camne nak tolong kalau awak dah cintakan dunia tu? hehehe….

    itulah… kita pun faham maksud zuhud kan.. letak dunia di tangan.. bukan di hati..

    dan kita pun dah pernah mendengar.. yang dikatakan bersedekah itu adalah menyedekahkan benda paling kita sayang.. bukan benda yang kita dah tak hairan nak kasi..

    kalau kita ada 1000 pounds, nak kasi sedekah 1 pounds.. apalah sangat,, hilang duit tu pun tak terasa…

    tapi kalau kita ada 1000 pounds, kita akan terasa bile kite kene sedekah 500 pounds.. ( alamak banyak sangat plak.. tapi ini kire kalau benda2 wajib lain dah setellah) ..kire, itulah nikmatnya mengorbankan duit/infaq itu..

    rasanya untuk semua orang pun, mmg kita tak leh lari dari tarikan duit/ dunia ini.. the challenge is , nak amik setakat mana..

    dan kita tahu kalau kita teramik lebih… bile kite start utk spend banyak duit beli barang2 tak perlu pun.. baju lebih, makanan lebih, enjoy lebih, beli games, dan sebagainya…kita tahu benda tu..

    sebab itu dalam quran 6-7 kali Allah sebut Allah beli jiwa orang mukmin itu dengan harta mereka, sebelum nyawa mereka.. sebab susah nak cabut perasaan duniawi ini…

    tapi kite kene latih dalam diri kita. simpan duit utk pergi program, infakkan harta2 kita.. time nak beli benda2 mengarut je, terus infakkan harta kita..

    of course kene prioritisekan, jangan sampai diri kebulur.. tapi dalam masa yang sama, kene sanggup berkorban..

    ana masih ingat lagi ada 3 orang akh dari UK, nak sangat gi program di Eire, mereka terlepas flight, pastu kene beli flight mereka lagi sekali..

    utk ketiga2 mereka, mereka habiskan 1000 pounds utk flight sahaja…

    tapi time tu, semangat infak dan cintakan akhirat sangat tinggi, 1000 pounds tu takde apa bagi mereka..

    dan alhamdulillah, bile tibe di Ireland, semua ikhwah sana, terus memberikan juga infaq mereka.. so terlepaslah beban ikhwah uk tersebut.. untuk mereka gunakan buat dakwah di UK

    indahkan? nampak sangat keberkatan wang itu….

    pernah juga seorang ukht ini setiap bulannya dia akan infaqkan 1/4 duit scholarshipnya utk dakwah, 1/4 utk pergi ke program dan separuhnya untuk bayar duit rumah dan keperluan2 peribadi lain..

    sehinggakan dia memang tak mampu menyimpan dan even makan di luar…

    walaupun sebegitu, bila orang mengutarakan keperluan infaq, dialah manusia pertama yang menghulurkan wang.. dan bukan sedikit jumlahnya..

    sebab itu ferdaus, nak latih tak cintakan dunia… kene yakin akan rezeki Allah pada anta, dan infaqkan harta anta.. latih dulu sket2.. dan bina sket juga..

    dan ana rasa kalau paling best, gunakan duit itu utk dakwah, utk menuntut ilmu di merata tempat.. barulah rasa pengorbanan duit itu..

    wallahualam..

    faham tak ana tulis ini? huhuh.. cam dah mengarut je.. hope bermanfaat…

    ungufaiza said:
    November 21, 2008 at 12:05 pm

    ingin bersama menyusuri deru dakwah ini..indah.~

    mr bon said:
    March 16, 2009 at 2:16 am

    wah.. 20 pound tu kalo convert sini .. boleh jadi ratus.. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s