Nasyid for ramadhan

Posted on Updated on

salam buat kawan2 yang sudi melawat blog ini…

3 hari nak Ramadhan korang. Dah ready belum? Dah rasa nak ramadhan ke belum? huhu..

Ma’la ibn Fadl berkata “Para salafus shaleh berdoa selama 6 bulan agar mereka disampaikan hingga bulan ramadhan dan kemudian berdoa(pasca Ramadhan-pent) selama 6 bulan agar ibadah mereka diterima”.Yahya Ibn Katsir berkata ” diantara doa yang dibaca oleh para salaf adalah Ya Allah selamatkan aku hingga bulan ramadhan dan karuniakan aku ramadhan dan terimalah ibadah-ibadahku pada bulan ramadhan”

Rasulullah SAW bersabd ” telah datang kepada kalian bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah yang telah didalamnya diwajibkan bagi kalian berpuasa, disitu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka serta para syaitan diikat, didalamnya ada sebuah malam yan lebih mulia dari seribu malam barang siapa yang diharam/dihalangi untuk mendapatkan kebaikan malam itu sesungguhnya ia telah diharamkan dari segala kebaikan” (HR.Nasai dan Baihaqi ).

kadang2 cam rasa tak caya je kan masa berlalu. cam aku pun rasa dah lalui ramadhan 25 kali kot. tapi yg betul2 puasa penuh dan beribadah sunggu2 maybe dalam 10 kali camtu. 10 kali ramadhan. This year wud be the 11th one. First time gak after 5 tahun, aku diberikan nikmat utk berpuasa dan bersolat tarawikh bersama keluargaku sendiri. ( walaupun beberapa hari je… takpelah kan…huhu)

kadang2 rasa cam teruk gak cam tak ingat bile ramadhan nak datang. We counted the days to merdeka, for our birthdays, for our wedding, but rarely (except for those exceptionally ppl) counted for the days to ramadhan.

Ramadhan ini nikmat sebulan dalam setahun. Macam awak tunggu kekasihkan utk jumpa awak. Every seconds and minutes seems killing you. Dada berombak-ombak, hati resah semacam. Bila dah dapat jumpa kekasih tu, barulah rasa lega dada dan lapang je hati. Baru rasa kebahagian yang memuncak sehingga mengelabui pandangan dan perasaan.

Camtu jugalah kita kene nanti2kan Ramadhan. Bulan dimana dosa2 senang nak diampunkan. Bulan di mana amalan semua menjadi mudah. Bulan penuh barakah, penuh hidayah dan kenikmatan ukhuwwah fillah. Inilah dia Ramadhan mubarak.

Are we missing this holy month and wanted it to be quicker to come?

Cepatlah ramadhan, cepatlah datang!!!

Hurmm.. kalau para sahabat dulu memang mereka ternanti2 kan Ramadhan. Bulan Syaaban je dah preparekan nak sambut Ramadhan.

Tapi kita ini lagilah mahu lambat mahu datang. Kalau boleh nak relaks2 lagi. Puasa susah weyh!!!! Mana tahan perut aku….Krohh…kroh… krohhhh… Berbunyi sokmo!!

Raulullah SAW bersabda ” “Berapa banyak orang yangg puasa namun mereka tdk mendapatkan dari puasa mereka kecuali lapar dan haus” (HR.Thabrani, Ahmad dan Baihaqi)

Patutnya Ramadhan merupakan satu madrasah, tempat utk kite khaskan untuk mengintimkan diri kite dengan ALlah.

Kadang2 saya jeles dengan orang2 yang baru mengecap nikmat hidayah. Baru keluar dari lumpur-lumpur jahiliyah. Because they appreciated the nikmat of Islam so much. Nikmat of iman and nikmat of speaking and crying to Him.

Orang2 yang bertaubatlah orang yang telah meninggalkan dunia dan beroleh cinta dari Allah.

I want that too! Surely u guys want it juga kan? Sebab apa lagi yg paling best pun kat dunia ini selain dari meraih cinta Allah? Kita semua pernah bercinta, dan peritnya cinta itu jika bukan kepada Allah dan kerana Allah. RAsa tersirat2 hati ini, kene potong2 dan kene kerat-kerat, rasa sesak kat dada sehingga terbelenggu dengan penjara perasaan.Keseronokannya sementara sahaja, pastu hilang camtu saja…

Tapi cinta pada Allah ini melapangkan dada, meluaskan perasaan dan mendatangkan kecintaan manusia pada kita. Cinta pada ALlah menjadikan hati kita terbang di angkasa, merasa dekat dengan Allah dan akhirnya mempertemukan kita dengan saudara2 seIslam kita yang juga cintakanNya.

Alhasil – syiok habis feeling tu…. !!!ukhuwwah Islamiyah. Manis yang tak terkata. Semua gula dan aiskrim pun tak dapat nak gambarkan betapa nikmatnya bertemu saudara kita kerana Allah….

Itulah kan. Dah tinggal 3 hari saja lagi. So memang kene preparekan perasaan dan fizikal untuk sambut bulan Ramadhan ini. Kalau tak mmg sia2 waktu berlalu dan kita tak tau bilekah lagi masanya kita ada peluang utk betul2 bertaubat pada Allah swt.

So saya hadiahkan pada korang semua beberapa buah lagu. Khas untuk ukhti saya, Hani. Semoga Allah sama2 mengikat hati kita di jalan Allah sis. Insyaallah…

maybe korang kene ada account driveway dulu kot baru . tak sure sangat. tapi trylah download:

a) RAmadhan – Shaffix

b) Dengan nafasMu- Ungu

c) Andaiku Pergi- Mirwana

d) Hatiku Hatimu- Hafiz Hamidun

e) Tidur bangun dengan nama Allah

f) Tashiru – SMS

g) Kalimatan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s