Kartun Muhasabah…

Posted on Updated on

salam,

pembuat kartun ini melukis kerana atas satu sebab.. dah lama saya terfikir untuk mengulas tentang perkara ni. tapi saya tak suka memanjangkan perdebatan. dan tak suka kalau menimbulkan permusuhan.. asalkan dakwah berjalan pada saya perkara kecil tolak tepi. Tapi kadang2 perkara ini boleh menganggu emosi orang yang baru berjinak2 mengenali dunia dakwah. Hargailah mereka dan bimbinglah mereka. Jika ada yang perlu dibetulkan sila, tapi gunalah QUran dan sunnah. jangan gunakan peribadi, ketaksuban kepada sesuatu menyebabkan kita menyangkal pendapat orang lain, sedangkan orang itu mahu memberi kesedaran tentang Islam dan dakwah… Berpeganglah kepada prinsip, bukan kepada individu ataupun kumpulan. Berhujahlah dengan AlQuran dari kata-kata manusia biasa….

mslah-ummat.jpg

Akhlak Islam akan terpancar pada perbuatan, bukan pada degree ataupun kata2 semata-mata…. benar… dari berdebat akan perkara2 remeh, apa kata sama2 ajak orang kepada Islam.. ramai lagi yang masih tidur lena….. =)

Kredit to pelukis. Maybe ramai rasa perkara yang sama juga…

Advertisements

7 thoughts on “Kartun Muhasabah…

    mimi said:
    December 23, 2007 at 2:26 am

    salam aidiladha aisya.Akak balik Glasgow January ni. InsyaAllah. Nanti boleh jumpa lagi…

    natrah said:
    December 26, 2007 at 7:23 pm

    salam kak aisyah….rindu kt kak aisyah….dh 2 mggu x ‘jmpe’….emm, bile ek leh ‘ketemu’ lg….=(

    p/s: salam aidiladha dr liqa’ kiter from moscow….x sabar tunggu kak aisyah turun moscow…=)

    MakcikUmi said:
    December 28, 2007 at 3:10 pm

    Assalamualaikum warahmatullah,

    Aisyah…

    Masih ingatkah lagi pada makcik? Kita pernah berkereta dari Walsall ke Manchester dalam bulan Februari yang lalu…

    Apapun, makcik sudah selesai bercuti sabatikal dan berada di Malaysia semula sejak 3 bulan sudah…

    Jemput dan sudi-sudilah ke blog makcik:

    http://biasanembun.blogspot.com

    Makcik senantiasa mendoakan kejayaan bagi anakanda Aisyah serta sahabat-sahabat…Teruskan usaha sehingga ke garisan penamat. Pulang semula ke negara ibunda dan berbakti tanpa mengenal apa itu kesudahan, ya?

    Wasalam,

    Makcik Umi Kalthum Ngah
    USM Kampus Kejuruteraan
    Nibong Tebal

    ummuhanisah said:
    January 8, 2008 at 11:39 am

    Salam ukhtie aisyah,

    ye, saya bersetuju dengan pandangan dan idea yg hendak disampaikan oleh kartunis ni. Mungkin bila muhasabah semula, terkena di batang hidung sendiri. Kdg2 kita sendiri tidak sedar, kita memburukkan jemaah lain atau individu dari jemaah lain, tp disedari. mungkin sebab itulah orang yang dah lama kita dakwah pun, akhirnya menyedari perangai buruk kita yang suka memburuk2kan org lain, dan akhirnya misi dan visi kita, tidak tercapai. Jadi muhasabahlah diri ye, wallahua’lam.

    aliyyahmk said:
    January 15, 2008 at 5:38 am

    Salam..

    menarik kartun. ni

    -ni ain bukan alya.

    white_sabre said:
    February 15, 2008 at 3:46 pm

    yang melukis tgh emo skit kot mase tu:)
    padahal biasenye cool jek…

    abinya Nabiel said:
    February 21, 2008 at 12:57 am

    Salam Mbak,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s