Patutlah medic dundee susah!!

Posted on Updated on

Ranking medic universiti di UK

cube cek kat link ni and tengok ranking dundee as medical university kat nombor berapa..

klik sini

buat medic memang susah! huhuhu… saya memang kene bekerja twice harder than normal people sebab otak kanan saya apparently lebih kuat dari kiri saya…maka otak sains saya ni perlu diasah lebih hebat… saya lupa plak kadang2 yang dulu sebelum PMR saya salu dapat C dalam pekse sains saya.. lepas tu time matriks, biology saya salu dapat C.. saya memang ler susah nak garap benda2 sains ini. tapi saya amik medic! Kenapa ya? hurrm… sebab benda2 tulisan, komputer ni boleh belajar sendiri, benda sains dan medic ni kene belajar sungguh-sungguh dan masuk uni.. Sebab itu saya menabahkan diri untuk terus berjuang bermati-matian untuk terus mempelajari mata pelajaran perubatan di universiti yang sangat susah ini. walaupun dundee ini adalah uni yang terpencil dan tak ramai orang tahu pun…

tapi tengok! ranking dia ranking ketiga di UK ini! Lebih atas dariΒ cambridge! Fuyoooo!!! patutler susah! stady cam nak berpinar-pinar mata .. and kawan scottish saya ni bukannya belajar stady group pun. semua suka stady sendiri-sendiri. Maka saya, sebagai pelajar Melayu yang memang dah biasa spoon fed dan begitu exam oriented ini terkebli-kebil sorang diri belajarlah dengan susah dan penatnya untuk memahami konsep perubatan yang pada saya memang susah ini…

tapi susah-susah pun, ramai je yang grad dengan flying colours….

otak sponge mereka semua ini! huhuhuh…

zaujah kepada pakar neurology pernah cakap dengan saya bila saya tanya camne hubby dia belajar, sebab hubby dia itu ada kepakaran yang takde sapa orang malaysian pernah ada di malaysia. dia kata elok try baca ar-rahman 100 x setiap kali lepas solat…

and keep on read, and read, and read and read…

haiyaa…. why lah reading medical books and journal makes me sleepier compare when im reading novels or bahan2 Islamik?

img_7665.jpg

Ya Rab! Bantulah aku menempuhi ujian pelajaran ini.. Ya Rahman! Tajamkan mindaku agar dia dapat menyerap segala ilmu-ilmu perubatan ini dan ilmu-ilmu lain… Moga ramai orang Islam dapat diselamatkan untuk menjadi hamba Allah yg lebih taat! Insyaallah!

Ok korang, sila tengok website ini betul-betul kalau nak tengok ranking uni terbaik dalam bidang medic di UK ini…

http://browse.guardian.co.uk/education?SearchBySubject=&FirstRow=0&SortOrderDirection=&SortOrderColumn=GuardianTeachingScore&Subject=Medicine&Institution=

ok. esok sy ada presentation! n nak pindah rumah next week!

wasalam

Advertisements

8 thoughts on “Patutlah medic dundee susah!!

    dayout said:
    May 30, 2007 at 3:21 am

    salam..
    k.aisyah dah balik dr berjalan-jalan..?
    x sempat pun nak ikut..;P
    huuuu..last week date kite..cancel kan..
    this week x boleh eh…

    sarahss said:
    May 30, 2007 at 8:02 am

    assalamualaikum akak…
    waaaa..yeke rankingnye camtu? Terer jugak kan tempat belajar ayah saye dulu tu..hehe..akak knal x senior saye..budak SMAPK jugak..?Tp kat medical skul Edinburgh la…Nizatul Laili namenye..
    hmmm..nak jadi doctor knela rajin bace buku kan? kne bace sampai nak muntah (kalau org lain kate muntah as in curahkan/luahkan balik ilmu yg kite belajar kat pemerikse waktu jwb perikse..)hehe

    doakn sye ye akak!! πŸ™‚

    muharikah responded:
    May 30, 2007 at 9:17 pm

    yout nak ikut camne? kene terbang ke sinilah…huhuhuhuh…. temu janji minggu ini? lauk apa nak masak? nasi ayam? nasi minyak? bolehyyyyyyyyyy =)

    sarahs, niz tu ada di glasgow bukan di edin… kenal dia tapi lama tak jumpa..huhuhu….. Maan Najah fil imtihan! Usaha keras itu sunnah Rasulullah dan tawakal itu jiwa baginda!

    zackyun said:
    June 6, 2007 at 3:26 am

    salam…

    hehe…dah final year erk? ewah ewah, bangga aku bila kau balek msia nie….

    oit bila kau nak grad nie?

    muharikah responded:
    June 7, 2007 at 9:53 pm

    adeyh…. belum lagi… seems too long for me! huhuhuh… .. zack ko dah grad kan? ok aku belanja teh tarik dan mee goreng satu ! ni konfirm kene buat ni bile aku balik cuti ni.. heheheh…insyaallah

    zackyun said:
    June 13, 2007 at 5:41 am

    weih…mana aku grad lagi deh! aku ada lagi setahun. aku asek kena balun je.huargh!!

    muharikah responded:
    June 13, 2007 at 2:44 pm

    Takpe.. ko akan jadi doctor terbagus di duniaaa!!! huhuhuhu

    abg isham said:
    November 27, 2007 at 5:41 am

    semoga bjaya dlm obligasi seharian, pbykkan istifar. pbykkan solat tahajud. a week b4 xm, wt zikir fatihah pas tahujud 700x. di niatkan di bukakan…………… amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s