Sajak cinta buat ibu

Posted on

Dapat ilham ketika bermusafir baru2 ini…

Untuk mak, walaupun mak tak sempat nak baca blog ku ini… =)

Cinta buat ibuku..

Menyayangimu
Bagaikan hatiku tiada sempadan
Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
Ditempoh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
Oh sungguh indahnya perasaan itu,

Mengasihimu ibuku,
Meluaskan kecilnya ruang hatiku
Menyegarkan lesunya jiwaku
Menegangkan uratku yang kian melemah
Dek keringnya dari siraman cintamu

Andaikata aku dapat bernyanyi
Burung merak pasti mahu mendedangkannya bersamaku
Menceritakan keceriaan dihatiku di saat aku bersamamu
Walaupun cume seketika..
Tetapi kebahagiaannya terasa hingga mencapai penjuru langit sejagat


Indahnya kasih itu
Apabila ia menjadi dinamo kepada semangat
Dan penyuntik ilham
Serta penerang obor cahaya
Kepada berlikunya jalanku ini…
Advertisements

29 thoughts on “Sajak cinta buat ibu

    Rebecca Ilham said:
    March 8, 2007 at 9:51 pm

    Kak Aisyah, saya suka puisi ini.
    Membuak-buak rindu saya pada Emak di tanah air 🙂

    Juga, ia mengingatkan saya kepada lagu God Must Have Spent A Little More Time on You oleh Alabama.

    Terutamanya rangkap:

    “Your love is like a river
    There’s no ending
    Your soul is like a secret that I never could keep
    Every time I look into you eyes
    I know that it’s true
    God must have spent a little more time on you”

    “Menyayangimu
    Bagaikan hatiku tiada sempadan
    Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
    Ditempoh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
    Oh sungguh indahnya perasaan itu”

    Terasa nyamannya kasih ibu!

      suraya00 said:
      January 19, 2011 at 7:12 am

      🙂 wah…..the best + <3\

    Sya Z said:
    March 29, 2007 at 5:48 pm

    thanks becky!

    pepeng said:
    July 17, 2007 at 6:05 pm

    pepeng lagi cari lagu …judul nya seingat pepen ibu … enak lagu nya entah siapa yg bawain lagu nya …. udah lupa …yg nyanyi nya cewe

      siti linasyahirah said:
      November 3, 2010 at 5:12 am

      wat emak yg trsyg apn kn dse lina slma ini…..??????????

    damia said:
    April 14, 2008 at 9:16 am

    askm kak,saya suka sajak kak niii!!!!!!!!!!smoga kak dpt mnghasilkan bnyk lg sjak yg menarik dn brmaksd.

    Azyan said:
    November 13, 2008 at 9:07 am

    asalammualaikummussalam. saya terharu membaca sajak ibu ini! saya sukakannya.tertumanya rangkap yg ketiga dan keempat..

    muharikah responded:
    November 13, 2008 at 11:06 am

    Thanks damia dan azyan.

    saya ada join kompilasi of sajak ‘ Andalus menangis’ dan ‘Wilayah Cinta’.

    Dalam itu banyak kompilasi sajak saya bersama karyawan2 lain. Memang tak dijual di tempat2 umum, dan tak banyak copy pun. Tapi kalau nak bolehlah saya poskan… 🙂

    ziarah http://gkln.blogspot.com/

    j@c said:
    March 28, 2009 at 8:02 am

    terharu……….

    sasasasa said:
    April 9, 2009 at 2:41 pm

    hurm.. cikgu suruh sy tukar lagu nih jd lagu tp gune irama lagu bunkface……kejadah??

    sasasasa said:
    April 9, 2009 at 2:42 pm

    ops… mksd saye sajak nih jd lagu

    Amir Anwar said:
    May 10, 2009 at 1:20 am

    bagus sajak ni….. apa2 pun saya mengucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu di malaysia, tak kira bangsa, agama dan khususnya saya ucapkan selamat hari ibu kepada ibu saya yang berada di belakang saya………!!!!

    zati said:
    May 10, 2009 at 2:05 am

    salam..saya pinjam ye sajak nie..tapi saya sudah letakkan sekali link page nie dalam blog saya..

    jom datang ke blog saye..

    bucukbacen.blogspot.com.

    selamat berkenalan..

    shahrul sksgp said:
    May 12, 2009 at 1:13 am

    percayalah.. lelaki runtun jiwa dek seorang wanita…
    yang berhak dan mulia adalah seorang…. IBU

      muharikah responded:
      May 12, 2009 at 8:21 pm

      😀 thanks sebab sudi jengok sajak ini, walau dah lama dah tulis …

    kirin said:
    July 14, 2009 at 5:14 am

    salam kak…
    sy tharu ngan sajak akak…
    mcmna akak bleh dpt ilham mcmni kak?
    sy nk gak luahkn prasaan mcmni..
    huhuhu

    muharikah responded:
    July 14, 2009 at 3:52 pm

    salam kirin…

    cane dapat ilham? bila perasaan tu bercambah dan berbuah kot..

    bile ada cinta.. senang sahaja melakarkan suara dan tinta…

    hurmm… 🙂

    kak Fidah said:
    October 18, 2009 at 11:18 pm

    pandainya aisyah bersajak..sedap! teringat pula mak di kampung ;(

    ika said:
    March 22, 2010 at 11:29 am

    baik murni seluas laut biru yang jerni dengan penuh kasih sayang pada ibu mu

    Cinta said:
    May 11, 2010 at 5:47 am

    wah keren banget puisinya… sangat meneyentuh …
    aku sayang ibuku,,,

    amalina said:
    May 19, 2010 at 4:49 pm

    nice sajak…ana nk copy bleh..nk ltk dlm multimedia yg ana kna wt utk jabatan..for hari ibu…

    atirah said:
    June 2, 2010 at 7:26 am

    nice sajak … it remember me when i was a little girl with my mom.

    syem said:
    June 18, 2010 at 7:00 pm

    assalammualaikum…sy nk buat lagu dengan sajak yg saudari buat ini…klo saudari izinkan….

      muharikah responded:
      June 18, 2010 at 7:19 pm

      boleh2 iALlah… 🙂

    Hongkie said:
    August 17, 2010 at 1:05 pm

    Terima kasih! Sebagai seorang korean ia tidak mudah untuk membuat sebuah sajak bagus seperti apa yang saya membaca di sini. Terima kasih! 🙂

    ANIS FARIHAH said:
    January 11, 2011 at 3:28 pm

    salam.. sy amat terkesan dgn sajak nie.. smua prsaan adew skang.. sy ucapkan tahniah kt akak sbb dpt m’hasilkan sebuah sajak yg menyentuh perasaan.. hhuhu.. sy harap sua2 hari nnti akak dpt mnjadi seorg penulis sajak yg dikenali rmi.. insyaallah..

    zafri said:
    February 18, 2011 at 3:24 pm

    saya suka sajak ini ….

    rani said:
    March 31, 2011 at 1:13 pm

    i luv te sajak. its te bes sajak i ever sen in my liv. tq.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s