Sajak cinta buat ibu

Dapat ilham ketika bermusafir baru2 ini…

Untuk mak, walaupun mak tak sempat nak baca blog ku ini… =)

Cinta buat ibuku..

Menyayangimu
Bagaikan hatiku tiada sempadan
Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
Ditempoh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
Oh sungguh indahnya perasaan itu,

Mengasihimu ibuku,
Meluaskan kecilnya ruang hatiku
Menyegarkan lesunya jiwaku
Menegangkan uratku yang kian melemah
Dek keringnya dari siraman cintamu

Andaikata aku dapat bernyanyi
Burung merak pasti mahu mendedangkannya bersamaku
Menceritakan keceriaan dihatiku di saat aku bersamamu
Walaupun cume seketika..
Tetapi kebahagiaannya terasa hingga mencapai penjuru langit sejagat


Indahnya kasih itu
Apabila ia menjadi dinamo kepada semangat
Dan penyuntik ilham
Serta penerang obor cahaya
Kepada berlikunya jalanku ini…
About these ads
By muharikah Posted in sajak

29 comments on “Sajak cinta buat ibu

  1. Kak Aisyah, saya suka puisi ini.
    Membuak-buak rindu saya pada Emak di tanah air :)

    Juga, ia mengingatkan saya kepada lagu God Must Have Spent A Little More Time on You oleh Alabama.

    Terutamanya rangkap:

    “Your love is like a river
    There’s no ending
    Your soul is like a secret that I never could keep
    Every time I look into you eyes
    I know that it’s true
    God must have spent a little more time on you”

    “Menyayangimu
    Bagaikan hatiku tiada sempadan
    Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
    Ditempoh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
    Oh sungguh indahnya perasaan itu”

    Terasa nyamannya kasih ibu!

  2. pepeng lagi cari lagu …judul nya seingat pepen ibu … enak lagu nya entah siapa yg bawain lagu nya …. udah lupa …yg nyanyi nya cewe

  3. Thanks damia dan azyan.

    saya ada join kompilasi of sajak ‘ Andalus menangis’ dan ‘Wilayah Cinta’.

    Dalam itu banyak kompilasi sajak saya bersama karyawan2 lain. Memang tak dijual di tempat2 umum, dan tak banyak copy pun. Tapi kalau nak bolehlah saya poskan… :)

    ziarah http://gkln.blogspot.com/

  4. bagus sajak ni….. apa2 pun saya mengucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu di malaysia, tak kira bangsa, agama dan khususnya saya ucapkan selamat hari ibu kepada ibu saya yang berada di belakang saya………!!!!

  5. salam..saya pinjam ye sajak nie..tapi saya sudah letakkan sekali link page nie dalam blog saya..

    jom datang ke blog saye..

    bucukbacen.blogspot.com.

    selamat berkenalan..

  6. salam kak…
    sy tharu ngan sajak akak…
    mcmna akak bleh dpt ilham mcmni kak?
    sy nk gak luahkn prasaan mcmni..
    huhuhu

  7. salam kirin…

    cane dapat ilham? bila perasaan tu bercambah dan berbuah kot..

    bile ada cinta.. senang sahaja melakarkan suara dan tinta…

    hurmm… :)

  8. Terima kasih! Sebagai seorang korean ia tidak mudah untuk membuat sebuah sajak bagus seperti apa yang saya membaca di sini. Terima kasih! :)

  9. salam.. sy amat terkesan dgn sajak nie.. smua prsaan adew skang.. sy ucapkan tahniah kt akak sbb dpt m’hasilkan sebuah sajak yg menyentuh perasaan.. hhuhu.. sy harap sua2 hari nnti akak dpt mnjadi seorg penulis sajak yg dikenali rmi.. insyaallah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s