sajak lagi

Posted on

adeyh….

skrg tgh sibuk siapkan Record of achievement…komputer plak salu buat hal…asyik2 dc je…teringin sangat nak beli lattop baru….huhuhu tapi takde rezseki… tadi sembang dengan aqilah…dia nak gi oz jumaat ni…sedihnya… sorg lagi adikku akan meninggalkan teratak kami di gombak tu..

Chaiyo adikku!! Moga dakwah bertambah mekar di bumi kangaroo tu dengan kehadiran mu! Pastikan ramai org mendapat manisan buah dari perjuangan kita Insyaallah…
Dia sangat terharu tgk video ds2 kami… faham kot perasaan dia..kalau kat malaysia suasana taklah semangat sangat… sebab semua benda dah depan mata..kalau kat oversea ni, kalau org pegang teguh pada islam…akan betul2 pegang pada islam tu..sebab tu jelah menjadi semangat kepada kewujudannya sebagai muslim di bumi Allah ini…

dalam pening2 buat record of achievement tu…terdapat idea nak wat sajak..nak ditujukan utk teman2 seperjuangan saya… saya tahu ada cerpen sekerat..tapi saya takut nk start sebab mesti takleh berhenti..skrgg ni masa sangat cemburukan saya..either because i was a bit disorganised atau sebab tidak berdisiplin.. i think a bit of both…huhhhhhuhuhu……

Nak cakap gud luck Zu dengan projek dakwah baru…..
Maan Najah Mahe dan Fiesya dengan buku sekerat….
Selamat berjaya nurul dengan mad’u mendatang…
untuk anak2 buah scotland saya(rakan) Selamat berjaya juga dalam segala bidang korang buat…tak sabarnya nak jumpa nanti!! eheheheehe …..

ni dia sajak tak seberapa…

perasaan bersit ni
bercantum dengan nada sendu
sepi di pagi hari
dan heningnya waktu malam hari
mengingatkan aku akan keagungan ilahi.
akan nikmat yg telah Dia berikan pada diri…

Mungkinkah kite akan bertemu tanpa aturanNya?
Mungkinkan kite akan saling berkenalan jika tidak tersurat olehNya?
Ya allah, aku bersyukur atas pertemuan berkat ini..
Di atas jalanMu ini aku temui mereka

untuk meneguk rasa nikmatnya islam dan dakwah
untuk menyelami lautan kasih sayang
yang tidak bertepi dan berpenghujung
untuk merasai barakahnya hidup berjemaah
Benar kami belum saling mengenali
Benar jarak sentiasa membatasi kami
Benar syaitan sentiasa mewarnai hati ini
dengan dengki dan cemburu sesama sendiri

Namun kerana Islam hati kami bertemu
kerana RidhaMu cinta kami bersatu
Jika tidak Engkau yang satukan hati ini..
jadilah kami insan yang bercerai berai
robohlah bangunan dakwah yang kami perjuangkan,
serta lunturlah semangat perkasa kami…

Di atas jalan berduri,
yang penuh mehnah dan ujian
Yang penuh cercaan dan penindasan
Serta tarikah duniawi yang tidak kenal belas kasihan,
Siapalah kami tanpa hidayahMu?
Siapalah kami tanpa pertolonganMu?
Siapalah kami tanpa cintaMu?

Bimbinglah hati-hati ini Ya Allah
Untuk lebih mengenalMu..
untuk lebih taqarrub denganMu
Agar hati ini tenggelam dengan cintaMu
Kerana disitulah hati-hati kami akan terus bersatu….

Muharikah
Dundee,
lepas penat belajar,
4.45 pm
9 Muharam

Advertisements

4 thoughts on “sajak lagi

    zue said:
    February 8, 2006 at 10:25 pm

    perasaan bersit ni
    bercantum dengan nada sendu
    sepi di pagi hari
    dan heningnya waktu malam hari
    mengingatkan aku akan keagungan ilahi.
    akan nikmat yg telah Dia berikan pada diri…

    Mungkinkah kite akan bertemu tanpa aturanNya?
    Mungkinkan kite akan saling berkenalan jika tidak tersurat olehNya?
    Ya allah, aku bersyukur atas pertemuan berkat ini..
    Di atas jalanMu ini aku temui mereka

    untuk meneguk rasa nikmatnya islam dan dakwah
    untuk menyelami lautan kasih sayang
    yang tidak bertepi dan berpenghujung
    untuk merasai barakahnya hidup berjemaah
    Benar kami belum saling mengenali
    Benar jarak sentiasa membatasi kami
    Benar syaitan sentiasa mewarnai hati ini
    dengan dengki dan cemburu sesama sendiri

    Namun kerana Islam hati kami bertemu
    kerana RidhaMu cinta kami bersatu
    Jika tidak Engkau yang satukan hati ini..
    jadilah kami insan yang bercerai berai
    robohlah bangunan dakwah yang kami perjuangkan,
    serta lunturlah semangat perkasa kami…

    Di atas jalan berduri,
    yang penuh mehnah dan ujian
    Yang penuh cercaan dan penindasan
    Serta tarikah duniawi yang tidak kenal belas kasihan,
    Siapalah kami tanpa hidayahMu?
    Siapalah kami tanpa pertolonganMu?
    Siapalah kami tanpa cintaMu?

    Bimbinglah hati-hati ini Ya Allah
    Untuk lebih mengenalMu..
    untuk lebih taqarrub denganMu
    Agar hati ini tenggelam dengan cintaMu
    Kerana disitulah hati-hati kami akan terus bersatu….

    kak aisyah,bait sajak ini amat menyentuh jiwa saya…sama seperti bila lagu jalan dakwah saya alung dan fahami ertinya…

    dh byk kali dh sy ckp thanks kat awk,n u must be sick of it…but as long as saya masih bernafas,ucapan itu x kan lekang dr bibir dan hati saya..hanya Allah yg mmapu membalasnye!! :))

    Sya Z said:
    February 8, 2006 at 11:42 pm

    zu….

    i am speechless…really… i am not as good as u think i might be…banyaknya kelemahan diri ini zu….Allah je tahu…

    mungkin awak akan berjumpa org yang lebih baik dari saya…org yang lebih menyanyangi awak… dan saya harap org tu dapat buat awak faham dakwah lebih dari apa yang saya mampu beri pada awak….

    hhuuuh…tetiba rasa sedih plak… tetaplah dengan islam dan dakwah, dengan itu sahaja kite akan tetap bersama….

    saudaramu yang hina dina di jalan Allah,
    aisyah

    dila said:
    February 13, 2006 at 2:41 pm

    emm..same gak cm k zue,sajak ni mmg trus kene kt ati..ingat td nk saje rewang2 kt internet nih sementara tgu tutorial..time kasih utk sume yg byk tolong menyedarkan sy yg hampir2 ‘terlupe’ gak tujuan asal kite kt muke bumi ni..tp k aisyah,ade satu word sy xpaham,kamus dewan xde la..’bersit’ tu ape?

    umar said:
    February 12, 2009 at 11:59 pm

    “barang siapa menolong agama Allah maka Allah akan menolongnya dan meninggikan kedudukannya” (Muhammad: 7)

    kadang jalan dakwah menuntut kita menjadi sangat aneh, ketika negara di kuasai oleh kejahiliahan baru, ketika masyarakat di belit oleh pemikiran-pemikiran barat, ketika keluarga cukup menghalangi ketika ingin keluar untuk berdakwah, ketika diri sendiri ini malas menjemput surga Allah…..

    keep hamasah…. ma’anajah fil imtihan ukhti…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s