Se’simple’ madah berhemah

Salam kawan2,

semalam aku ke rumah sahabat tercinta Ay* dan Ja*. Happy lepak rumah derang sebab salu dilayan cam raja. Lagipun lama dah tak berjumpa dengan mereka! Kami semua mmg sebulu… tak rasa kesunyian duduk terperosok di bumi scotland ni….

Waktu sembang2 dan berdiskusi Ja* memberikan sepotong tazkirah yang sangat menyentuh hatiku. Bukan kerana untaian kalimah itu berbunga dan juga penuh dengan pengajaran seperti yang salu diceritakan, namun kerana tazkirah itu sangat simple dan ringkas.

sebab apa ye? sebab salu juga tazkirah yang kita berikan jarang dikaitkan dengan kehidupan seharian… malah tidak mengambil iktibar kepada secalit perkara yang mungkin pengajaran yang besar buat kita…

Untuk menjadi seorang daie zaman moden ni, kekreatifan dan kepelbagaian dalam cara menyampaikan sangatlah penting. walaupun benar kite perlulah memperkasakan diri kita dengan ayat quran dan hadith namun harus juga kita tahu cerita2 sebegini sebab kadang2 cerita simple sebegini memberi makna yang besar di dalam hati mereka yang mendengar….

ni saya pinjam dari site http://www.geocities.com/azdriana16/

bacalah kisah tempayan yang menarik hati ni….boleh dijadikan bahan peringatan kepada sahabat2 lain… http://www.geocities.com/azdriana16/tempayan.htm

Advertisements

Author: Muharikah

Dr Aisyah Daie di JalanNya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s