Bila status berbicara : Cara nk slimkan badan!

Posted on

a’kum sume,

saya letak status kat YM saya utk hari ini : bagaimanakah caranya untuk menguruskan berat badan walaupun dah berjalan sejauh 3 km hari-hari pun tak menjadi…huhuhuhu….

betul saya pening!
permasalahan berat badan adalah masalah yang sangat sensitif especially utk wanita/perempuan di peringkat usia semuda saya (ewah..) bahkan perkara ini sangatlah dititik beratkan oleh wanita korporat mahupun bukan yang sudah mencecah usia setengah abad!!

barangkali ini masalah hormon kot…….pada saya lebih kepada pressure bile balik malaysia ni ha… sebab takde baju kat luar aka coat yang boleh ‘cover’ lebihan lemak yang ada. org kat malaysia lebih memandang kepada kecantikan ke? allahualam. tetapi saya rasa masalah berat badan telah menjadi satu pandemik kepada seluruh masyarakt membangun dan maju…

respon yang saya dapat dari kwn2 YM saya sangat menarik:

1) WA dari bristol :
wa: saya ada cara menguruskan berat badan. awk nak ker
i_sya_z: heheheh.boleh2
wa: caranye kan. makan nasik sesenduk je every meal
i_sya_z: huh?cukup ke tu? huhuhuh
wa: pastu breakfast jgn makan lebih dari sekeping roti.
wa: cukup je
i_sya_z: alahai….
wa: tapi lepas tu kene makan buah. kire diet aa. wakaka..tk makan mmg aa kurus
i_sya_z : huhuhuh….adoi
wa: tapi mende ni mmg kene sabar .saye bwat tu lam mase setahun. try aa..
i_sya_z:hmmmm.oklah.saya try. walaupun susah
wa:tapi kene lame aa.jgn putus asa.selagi tak cukup setahun! selamat mencube!

komen saya pada diri: mmg saya banyak terlebih makan walaupun salu je rasa lapar!

akak saya yg comey ada sorg kasi komen:

KD: diet n exercise
i_sya_z : dah buat dah
KD: kurangkan lagi makan
i_sya_z : laa… shari skali je tau makan nasi.huhuhuuh
KD: jgan makan bende berminyak. exercise lebih lagi la…

hello..!!?? exercise lebih lagi? huhuhu aku dah berjalan 30 minit setiap hari perlu exercise lebih lagi? ayoyoyoyo! nak buat apa lagi? but thanks anyway KD. luv u and miss u!! hehehee

ni sorg lagi akak saya yg amik farmasi dengan baiknya menyenaraikan tips2 yang sangat efektif!dia tulis mesej bile saya tgh offline sebab saya tgh buat keje sket waktu tu.so tiada perbualan YM dari pihak saya. boleh masukkan sekali dalam buku ATKINS DIET ni πŸ˜‰

You currently appear invisible to kf

kf: salam, sory lewat, dgr tazkirah dr.amal kat ipij..alhamdulillah
kf: so psl slimming tips
kf: 1.istiqomah 2.amalkan apa yg Rasulullah S.A.W amal:makan masa lapar, berhenti sebelum kenyang
kf: 3.rajin2 baca fat content for each of foods yg u mkn, if possible, calculate fat intake for a day shud not exceed 50g, if possible 20g laagi baik n cepat kurus, insyaAllah
kf: 4.bila dah jaga jumlah fat n calories yg masuk dlm badan tiap2 hari, kena pastikn juga jumlah baru nk masuk ni, akn digunakn immediately n not to become stored fat
kf: thats why u need to minimise ur fat intake
kf: 5.at the same time, kena bakar stored fat tu…eheemm dah brape lama stored fat tu tersimpan?
kf: lagi lama tersimpan, lg byk skit time n iltizam needed fr u to slimming down
kf: 6.cara nk bakar lemak tersimpan, jogging laa effective, insyaAllah…tiap2 hari, if boleh jog for 30min..rest in between…InsyaAllah, awk balik uk ni kurus laa (sikit if x byk)
kf: 7. bila newly introduced fat tak sempat nak disimpan, n total energy consumption more than it, so ur body akn start la bkr the stored fat, right?
kf: if possible, rajin amalkan minum green tea- though effect lambat, but InsyaAllah will giv some help, lgpun bagus…antioxidant, insyaAllah
kf: ok.dah tu kot…insyaAllah…air minum byk2, nasi mkn 2/3 sudu besar jadi laa..n lauk2 tu amalkn yg rebus2 je
kf: takpun, tiap2 ari, jgn mkn benda lain selain corflakes-plain..bukan yg ada gula..+white bread…mkn nasi seminggu sekali or 2, ok dah, insyaAllah..
kf: if tak nak jogging…buat senaman ats katil je..baring, exercise angkat kaki dua2 belah serentak..turun naik turun naik, ulang laa if boleh 100x sehari..ehee
kf: selamat mencuba, wallahua’lam

yep! selamat mencuba diriku! i think apapun back to myself kan nak buat ke tak kan? even kat UK i kenot bring my BMI to normal value, apatah bile kat malaysia ni….adoi!!!! murtabak, roti canai, nasi lemak, mee goreng, semua bawah hidung jer….

hmmmm…… my nostrils smells something nice. it must be from the kitchen… trang trang trang……

what bout the diet tips? ah… i can start it tomoro can i?

PS: konflik diri yang sentiasa melanda diri! kene banyak berpuasalah kan?

Advertisements

10 thoughts on “Bila status berbicara : Cara nk slimkan badan!

    Sikin said:
    March 27, 2006 at 2:26 pm

    Salam…”berat badan”..hmm…name pun berat kan..die tak panggil ringan badan kan…huhuhu hmm..nak loss weight.. eat less (eggs perlu dijauhkan sejauh2nye..) and excersise, excersise?..excersise!! (sy nih reti cakap je..keh3)a friend of mine.. die berjaye kuruskan badan in a year..and sekarang mmg slim gile…kalau kawan sy boleh wat..semue org boleh wat..ape lagi kak Aisyah yang rock!! Gambatteneh!! πŸ™‚

    sikin said:
    March 27, 2006 at 2:29 pm

    …exercise!! :p

    zackyun said:
    June 22, 2007 at 1:09 pm

    Salam.kukikukikukik.

    tau tau ape yg bengang being an overweight ppl (xpun,tp tak keding pun)? pakcik2 kat wad tu suka mnasihatkan aku suruh turunkn berat bdn sbb tlalu ‘comel’. bdk laki kelas aku pun suka benar ejek ttg kgemukkn aku sbb mmg majority budak ppuan kelas aku kurus2.below 40kg pun blambak.

    oklah, i managed to reduce about 8kg in 3months.bila org ty rahsianya cuma 1 je…aku trasa mcm kena walk the talk. aku stress gak bila aku bg nasihat kat pt kena reduce weight, mcm tak kena pulak. haha.lgpun time tu, aku kena wat research pasal obesity kat kg felda, n9, jadik aku asek baca je cpg management of obesity smp aku ingat stp stepnya..jd ape lagi?download aa pdf dari website moh!

    malah ada member panggil aku calori counter sbb aku hafal berape kalori yg aku makan (dah asek mgadap je buku2 tu). jadi kena ada negative balance.aku ada gak mpergunakn bdak2 nutrisi tue…kwn aku kata 1sudu gula = 60kalori. prof aku ckp,kalau biasa mkn xde gula,xde garam …nnt boleh tbiasa.huhuhu

    motivation is important.it’s not about being beautiful, but being healthy and gud example to d future pt (eceh eceh!)

    dan mmg research myatakan none of the diet (dash diet, atkins, low carbs) work at all.ada member2 yg amek jamu,jadik tu mmg jadik, tp mcm xmcabar sgt laa sbb kena asek beli.(aku xmau beli sbb aku kedekut.mahal lah!). bdak laki kelas aku takleh nk mgejek aku wpun dorg selamba mgata aku makan jamu.tak main aa!

    aku sekarang tak jaga sgt ape aku mkn,sbb takot giller berat aku turun mdadak (mn taknya, aku main badminton 1jam masa aku puasa smp 5kwn ppuan aku surrender nk main ngn aku..sbb aku giller main badminton.tp sedey,skrg smua org xtahan penat main ngn aku.huhu).tp alhamdulillah,berat aku maintain wpun skrg aku baham je dan sedentary life style.haha.tataw bila nak sambung balek!!

    eh,pjg pulak komen aku nie…

    muharikah responded:
    June 28, 2007 at 5:55 pm

    wahhhh!!! hebat ko cari balik artikel lama aku ni…hehehhee…. memang mode exam mode makan banyak dan tido je…. amacam? nak main badminton any weeken? apa kata kite try squash plak? ada berani?hehheheheh….

    moomoo said:
    July 25, 2007 at 9:14 am

    hmm memang susah bila rasa dah gemuk ni… nak buat apa pun malas…bukan apa aku dulu pn dah penah rasa cam tu. rasa cam lembab je nak buat keja..lepas makan lagi la jangan harap aku nak buat keja..dulunya aku try jugak diet tapi mungkin cara tak betul kot..tak menjadi sangat pun. so aku rasa macam fedup je nak terus diet…bila balik jer dari cuti panjang sume orang tegur aku makin chubby la…makin sihat la….pegi timbang berat aku 62 kg.. mak oi patutla..
    lps tu pernah jugak , ambik ubat , minum teh kurus la..tak turun2 pun berat aku… sampai mak aku cakap aku ni jenis yng susah nak turun, tapi cepat naik…
    bila dah abis study aku try diet balik…tapi kali ni mmg aku nekad la nak buat btl2…alhamdlillah ak dah turun dalam 10 kg setakat ni. tapi ambik masa yang lama tau..aku tak buat crash diet

    1) ambil kira apa yang dimakan..kalori makanan…ambik <1000 kcal…itu dah boleh mantain current berat

    2) set goal.. berapa kg nak turun..tampal kat mana2 that so kita boleh tgk ari2…motivation.
    dalam seminggu berapa banyak nak turunkan berat..tak boleh lebih dari 1 kg..nanti byk komplikasi pulak..hati,ginjal mcm2 lagi
    -seeloknya hanya 1 paun seminggu.
    -mcm aku set turun 0.5 paun je 1 minggu kira2 dalam 0.2 kg
    3)jangan skip makan n tahan lapo
    – makan je tapi jgn banyak, makan dlm kuantiti sedikit dan kerap. mula2 memang seksa sket,,,,lama2 ok kot
    – klu tak makan nanti metabolisme jadi rendah so badan kita xde tenaga nak bakar lemak.. tu yang diet tak menjadi sia2 je
    4) senaman 3 atau 4 kali seminggu… macam aku just skipping 300 kali …konsisten sampai la ni, jalan kaki 30 minit ke…yang penting senaman kena buat….
    5)disiplin
    6) kena cakap ngan orang sekeliling kita yang kita diet.. orang sebilik ke, kawan2 ke… so ada yg bagi semangat utk kita diet kdg2 diaorang yang igatkan kita tgh diet,,, igatkan kita utk exercise
    7) timbang berat dan catat…jgn hari2 sbb x nampak…seminggu sekali ke…elok yg digital boleh tgk berapa gram yang turun

    aku cuma buat yang kat atas je…skrg ni berat aku dah 52.2 kg dari 62kg makan masa dekat setahun jugak, dlm 1 bulan aku cuma turun 1 kg je..skrg ni pun aku tgh diet lg nak turunkan 2kg je lagi.. aku stat macam ni dari bulan puasa tahun lepas

    ok selamat ye

    muharikah responded:
    July 29, 2007 at 12:45 am

    moomoo…. thanks for the tip! sangat menarik…. kalau u ada website juga letaklah kat sini… boleh kita kongsi2 idea lagi…

    amal369 said:
    August 26, 2008 at 10:52 am

    nk slim senang je..nk tau x
    first kne krangkan mkn nsi,lbh kn mkn buah &syur.
    second bnykkn execise hehe
    lg satu psnan breakfast jgn tgl k.. sekeping roti or 2kping biskut ke..
    hah lg, byk kn mnm air msak..blh cntk mke.hehe
    i’Allah…

    Dr Farah said:
    June 13, 2010 at 6:46 pm

    Salam k.aisya! πŸ™‚

    Jln2 bkak blog akak,tertarik dgn entri ni..
    Da hmpir 5thn since entri ni dipost..

    I’m just wondering,cmner keadaan akak skrg?
    Da tercapai ke misi ini?hehe..
    Kongsi2 la jgak ye hasilnye πŸ˜€

    aduhai. . . said:
    October 12, 2010 at 6:49 am

    aduhai. . . .siapa blh tlg sye. . .sye ada msalah berat badan nie. . .T.T

    buy gold said:
    July 28, 2013 at 5:58 am

    By the late 1800s, according to the Optimum Nutrition website.

    Now is the time to shop your items at a handful of juniors, and displays a marked lack of diversification.
    We can clearly observe that the Gold Zippo Lighter aligners render them a Gold Zippo Lighteren smile.
    Just to give you an example of what shareholders are demanding.
    It is very easy and convenient to open your eyes and see that this is the
    case with gold zippo lighter. He had no intention of strengthening England’s longstanding French rival with an alliance.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s